Munt stekken

munt stekken

Munt stekken is helemaal niet moeilijk. Natuurlijk moet je even weten hoe je dit moet aanpakken. Dat lees je op deze pagina, stap voor stap uitgelegd met duidelijke foto’s. Nadat je dit hebt gelezen kun je meteen aan de slag en kom je er achter dat het echt niet moeilijk is (en zelfs hartstikke leuk).

Welke soorten munt kun je op deze manier stekken? Eigenlijk kun je dit stappenplan gebruiken voor alle soorten munt planten. Wij hebben het gedaan met Marokkaanse munt. De reden? Wij vinden dit blad het lekkerste voor de thee. Maar het maakt dus niet uit welk type je hebt: je kunt ze allemaal op deze manier stekken!

Munt stekken is leuk omdat je gemakkelijk nieuwe plantjes kunt maken. Je kunt het blad namelijk voor veel verschillende toepassingen gebruiken (thee, salades, enzovoorts) en het is dus mooi als je lekker veel tot je beschikking hebt.

munt stekken

Munt stekken: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor het stekken van planten. Misschien weet je dit uit ervaring, maar munt is echt een ijzersterke plant. Het groeit praktisch overal doorheen en is zeer winterhard.

Ondanks het feit dat het een sterke plant is moet je nog wel aan wat randvoorwaarden voldoen om hem succesvol te kunnen stekken. Ten eerste is het slim om hem te stekken in het voorjaar. Dan zit de muntplant in de groeifase en zit hij dus vol energie. Zo hebben je stekjes de meeste kans van slagen. Als je jouw muntplant buiten hebt staan moet je eerst wachten totdat deze weer is opgekomen. Dan kun je meestal rond mei/juni gaan vermeerderen.

Wat heb je nodig? Een muntplant en een schaar. Het is altijd goed om de schaar van te voren even te ontsmetten. Hiermee verklein je het risico op ziektes aan de moederplant.

=> Wist je dat andere kruiden ook makkelijk zijn te vermeerderen? Lees ook over Basilicum stekken of Rozemarijn stekken

benodigdheden en voorbereiding munt stekken
Benodigdheden om de munt plant te stekken

Muntplant stekken op water

Stap 1

De eerste stap is het selecteren van mooie, sterke scheuten om te gaan stekken. Kies het liefste dikke stengels die bovenop nog nieuwe groei vertonen en onderop wat dikker zijn. Selecteer dus geen stengels die eigenlijk al zijn uitgegroeid.

Het maakt niet heel veel uit hoe lang de munt stekken zijn. Hieronder op de foto zie je ze van zo’n 10 centimeter. Korter kan ook absoluut, maar dan duurt het wel langer voordat je stekken zijn uitgegroeid tot nieuwe planten.

munt stekken afgeknipt
Afgeknipte stekken van de muntplant

Stap 2

De tweede stap bij het stekken van jouw muntplant is het verwijderen van de onderste blaadjes. De reden hiervoor is dubbel. Ten eerste is het belangrijk dat er geen blad in het water staat. Blad in water kan zeer snel gaan rotten met het gevolg dat je stekjes niet zullen overleven. Ten tweede zul je straks gaan zien dat er uit de stengel worteltjes gaan groeien. Je wilt dus veel stengel in het water hebben staan zodat er veel ruimte is voor ontwikkeling van de worteltjes.

Met het afscheuren van de blaadjes kan het zijn dat er een stukje stengel meekomt. Een stukje is niet erg, maar probeer grote stukken te voorkomen.

onderste blaadjes van de munt stekken afgehaald
Haal de onderste blaadjes van de munt stekken af

Stap 3

Zet jouw munt stekken in water. Zoals hierboven al aangegeven is het belangrijk dat er geen blad onder water zit. Zet de stekken op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Veel licht is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van de jonge plantjes. Direct zonlicht moet je vermijden omdat dit juist schade kan toebrengen.

Munt stekken in water
Munt stekken in water

Stap 4

Hieronder op de foto zie je de eerste groei van nieuwe worteltjes. Dit gebeurde al binnen enkele dagen. De lengte is hier nog niet toereikend, dus we zullen nog even geduld moeten hebben.

Houd je stekken in de gaten en ververs het water als het erg troebel is. Als het warm is kan het zijn dat het water snel verdampt. Misschien moet je dit soms aanvullen.

eerste worteltjes aan munt plant stekken
Al snel verschijnen de eerste worteltjes

Stap 5

Het is je bijna niet voor te stellen, maar tussen de foto hierboven en de foto hieronder zit maar vier dagen! De wortels van de munt stekken groeien bijzonder snel. Goed om op te merken dat de stekken zijn genomen tijdens een warme periode in het voorjaar. Dit kan zeker hebben geholpen.

In principe kunnen ze nu in de aarde. Je kunt ook nog een paar dagen wachten, dan weet je het helemaal zeker. Hou de stekken in de aarde nog een weekje goed vochtig om ze te laten wennen aan de overgang.

munt plant stekken na 2 weken
De wortels groeien bijzonder snel! In principe kunnen zo zo in de aarde, maar ietsjes langer wachten is beter
wortels aan de muntplant stekken
Dit zijn de wortels een week later. Nu kunnen ze zeker in de aarde!

Na het munt stekken: de plant gezond houden

Na het succesvol stekken van jouw muntplant wil je natuurlijk dat deze lekker lang mee gaat. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je hem moet onderhouden.

Ten eerste moet je hem een goede plek geven. Het is een echte woekeraar, dus een plekje in de volle grond is af te raden. Deze plant verspreidt zich razendsnel. Misschien ken je wel iemand die munt in de tuin heeft staan. Die kan je vertellen dat het binnen de kortste keren overal opduikt.

Tegelijkertijd kan een te klein potje ook niet. Het is een plant die veel ruimte nodig heeft voor de wortels. Het liefste ga je dus voor een middenweg: niet de in volle grond (want dan vind je het overal terug), maar je wilt de plant wel wat ruimte geven. Kies dan ook een mooie, grote pot.

Geef regelmatig water zodat de grond licht vochtig blijft. In de zomer kan de grond snel uitdrogen, dus let daar op. Verder is het eigenlijk niet nodig om de plant te snoeien. Waarschijnlijk neem je er juist stukken van voor in de thee of door een gerecht, dus snoei je de plant vanzelf.

na het munt stekken

Inhoudsopgave: