Basilicum stekken

Basilicum stekken

De Basilicum stekken is een eenvoudige manier om meer Basilicum planten te verkrijgen. Handig en lekker voor bijvoorbeeld het maken van pesto of als garnering op een pasta.

Daarnaast is een Basilicum plant stekken ook nog eens erg leuk om te doen. Je zult zien dat de plant zeer goed reageert en snel nieuwe wortels aanmaakt. Dit zie je trouwens wel bij meerdere soorten kruiden. Ook een munt stekken gaat zo snel en eenvoudig.

Er zijn meerdere manieren om deze plant te vermeerderen. Wij vinden de Basilicum stekken in water de makkelijkste methode. Het stappenplan lees je op deze pagina.

Basilicum stekken
Basilicum stekken is leuk en eenvoudig

Basilicum stekken in water

De voorbereiding

Succesvol de Basilicum vermeerderen begint met een goede voorbereiding. Wat heb je nodig? Ten eerste een scherpe schaar die je goed hebt ontsmet. Dit ontsmetten is belangrijk omdat je zo het risico op ziektes verkleint. Zet daarnaast vast een paar glazen met schoon water klaar. Die heb je straks nodig om de stekjes in te zetten.

Natuurlijk heb je ook een Basilicum plant nodig om te kunnen stekken. De methode hieronder werkt voor alle soorten. Hieronder dus ook de Basilicum Bascuro, Heilige Basilicum, Basilicum Magic Mountain en Thaise Basilicum

De Basilicum stekken afknippen

De eerste stap is het afknippen van de Basilicum stekken. Neem stengels van ongeveer 10 centimeter lang. Het hangt overigens niet op deze lengte. In theorie zou een stekje van 2 centimeter net zo goed moeten werken als een stek van 20 centimeter. Wij houden graag 10 centimeter aan omdat je dan alvast een flink plantje hebt en tegelijkertijd niet zo veel van jouw plant hoeft af te halen.

Basilicum stekken afknippen
Basilicum stekken afknippen

Nu je de Basilicum stekken hebt afgeknipt moet je de onderste bladeren verwijderen. De bovenste bladeren moet je laten zitten. Je houdt dus straks een kale stengel over met een plukje bladeren aan de bovenkant. Dit is belangrijk omdat de stek bladeren nodig heeft om snel te kunnen groeien, maar er geen blad onder water mag zitten.

Basilicum stekken ontdoen van onderste blaadjes
Het is belangrijk dat je de Basilicum stekken ontdoet van de onderste blaadjes

Basilicum stekken in water zetten

Nu kun je de stekken in water gaan zetten. Nogmaals: zorg dat er zo min mogelijk blad onder water zit. Soms ontstaan op een later moment kleine blaadjes onder water, zoals je hieronder op de foto ziet. Deze kun je weghalen, maar als de stek al is geworteld kun je ze laten zitten. Als er bladeren onder water zitten is het wel zaak het water goed in de gaten te houden. Het kan snel troebel worden en dan moet je het verversen.

Basilicum stekken in water
Basilicum stekken in water

Wachten

Zet jouw Basilicum stekken in water op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Het beste is om ze binnen neer te zetten. Door de regen en wind kunnen ze anders makkelijk uit het glaasje vallen/waaien.

Houd de komende weken goed het water in de gaten. Als het erg troebel is moet je het verversen. Ook kan het zijn dat het water verdampt en de stekken niet meer onder water staan. Dan moet je het bijvullen.

goed gewortelde Basilicum stek
Goed gewortelde Basilicum stek

Basilicum stekken in de aarde zetten

Binnen een week moet je de eerste wortels al zien verschijnen. Soms duurt dit iets langer, vooral als het wat kouder is. Na een aantal weken zijn de wortels, als het goed is, een centimeter of 10. Dan kun je de Basilicum stekken in de aarde gaan zetten.

Houd de aarde voor een paar dagen goed vochtig. Zo kunnen de jonge worteltjes wennen aan hun verhuizing. Eventueel kun je de Basilicum plantjes buiten zetten, maar binnen groeien ze net zo goed.

=> Vond je dit stappenplan handig? Bekijk dan ook eens het stappenplan Laurier stekken.

Basilicum stekken in aarde
De Basilicum stekken in de aarde

Inhoudsopgave: