Ben je van plan om een hangplant te stekken? Lees dan eerst goed de stappen op deze pagina. Er zijn veel soorten hangplanten die je kunt stekken, maar de stappen zijn bijna volledig hetzelfde.
Welke hangplanten kun je stekken?
Praktisch iedere hangplant is geschikt om te stekken. Het mooie van hangplanten is dat ze lange ranken hebben waar de blaadjes aan groeien. Dit maakt ze geschikt om een gedeelte af te knippen en te laten wortelen. Weet wel dat er hangplanten zijn die makkelijker wortelen dan anderen. Er is soms dus wat geduld nodig. Een Scindapsus stekken gaat over het algemeen sneller dan een Erwtenplantje stekken.
Naast het verschil in geduld is soms ook de aanpak ietsje anders. Deze aanpak is af te leiden van de verzorging van de moederplant. Sommige hangplant stekjes hebben bijvoorbeeld wat meer licht nodig dan anderen. Daarover hieronder meer.
Hangplanten stekken: de voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor veel dingen, maar ook zeker bij het stekken van hangplanten. Sla je de voorbereiding over, dan is de kans groot dat het stekken mislukt. Denk aan de volgende punten:
- Hangplanten stekken heeft de grootste kans van slagen in de lente of vroege zomer. Je kunt stekken in de herfst of winter, maar dan heb je kans dat het mislukt.
- Zorg altijd voor een scherpe schaar. Een botte schaar maakt lelijke snijwonden aan de hangplant.
- Ontsmet de schaar voor gebruik. Zo verklein je de kans op infecties aan de hangplant.
Stap 1: hangplant stekken nemen
De eerste stap bij het stekken van een hangplant is het selecteren en afknippen van de stekken. Kijk eens goed naar jouw hangplant: welke ranken lijken geschikt om af te knippen? Het is belangrijk dat de rank niet te oud is er wat bladeren aan zitten.
Bij sommige soorten zitten er, naast bladeren, ook luchtwortels aan de ranken. Dit is van toepassing bij onder andere een Philodendron stekken. Is dat het geval? Zorg dan dat er ook een paar luchtwortels aan de stek zitten. Bij veel andere soorten zijn er geen luchtwortels aanwezig, dan kun je ze natuurlijk ook niet meenemen.
Stap 2: hangplant stekken in water zetten
De volgende stap is de hangplant stekken in water zetten. Gebruik daarvoor glazen met schoon kraanwater. Een glas werkt het mooiste omdat je daar de wortels mooi in kunt zien. Natuurlijk kun je ook een bakje of stenen beker gebruiken, maar net wat uit komt.
Verwijder eerst de onderste blaadjes van de hangplant stekken. Het idee is dat er enkel een takje in het water staat, en geen blad. Bladeren gaan rotten in water en de stengel niet. Laat bovenop de stek altijd bladeren zitten. Deze bladeren heeft de stek nodig om energie uit licht te halen. Die energie heeft de stek hard nodig om nieuwe wortels te groeien!
Stap 3: wegzetten en wachten
Nu is het zaak de hangplant stekken op een geschikte plek weg te zetten. De meeste soorten staan het liefste op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Daarnaast zijn er wat hangplanten waarvan de stekken best wat zonlicht mogen hebben. Dat zijn de vetplanten. Zet deze op een plekje waar ze in de ochtend en/of avond wat zon zien, maar overdag niet.
Hoe lang het duurt tot de hangplanten stekken gaan wortelen verschilt per soort. Sommige soorten wortelen binnen enkele weken, anderen nemen maanden de tijd. Het belangrijkste is dat de bladeren bovenop de stek in leven blijven en het water niet troebel wordt. Het is dus nodig dit regelmatig te verversen.
Stap 4: hangplanten stekken overpotten
Nadat de wortels een tijdje hebben kunnen groeien is het tijd om de hangplant stek over te potten in de aarde. Hoe lang moeten de wortels daar voor zijn? Daar is geen “vaste” regel voor, maar gaat deels op gevoel. Meestal zie je wel aan de wortels of ze er klaar voor zijn. Als de nieuwe worteltjes nog erg fragiel ogen is het misschien goed nog even te wachten. De wortels hieronder op de foto zijn er in ieder geval klaar voor.
Stap 5: verdere verzorging van de hangplanten stekken
Nu jouw nieuwe stekje in de aarde staat is het zaak deze te laten uitgroeien tot een nieuwe plant. De verzorging van deze nieuwe plant verschilt sterk per plant. Op deze pagina staat een algemeen stappenplan om hangplanten te stekken, maar de verzorging verschilt echt te veel om in één keer samen te kunnen vatten. Op deze website is veel te vinden over de verzorging van hangplanten. Bekijk bijvoorbeeld eens de informatie over Monstera adansonii verzorging of gebruik de zoekfunctie op de website.