Sering Stekken: Handleiding & Tips

Seringen zijn prachtige bloemen die voor een heerlijke geur in je tuin zullen zorgen. Als je zelf seringen wilt kweken, kan dit moeilijk zijn. Zeker wanneer je hier geen kennis van hebt en niet weet hoe je dit het beste kunt aanpakken is het lastig. Gelukkig is een sering stekken redelijk makkelijk te doen en kun je zo veel geld besparen als je er meer in je tuin wilt planten. We gaan je meenemen in het proces van een sering stekken, zodat je je hele tuin ermee vol kunt planten! 

Jonge sering stek in pot met verse aarde
Jonge sering stek in pot met verse aarde

Welke sering kun je stekken?

Er zijn veel verschillende soorten seringen die je kunt planten in de tuin. Niet alle soorten seringen zijn geschikt om te stekken. De Amerikaanse sering is een van de makkelijkste soorten sering die je kunt stekken. Dit is de sering die je het meeste bij mensen in de tuin ziet. 

Deze sering kun je het hele jaar door kopen en kun je ook in veel verschillende kleuren vinden zoals: lila, paars, roze en wit. Dit is ook de sering die eenvoudig te kweken is. Zo kun je ook leuk en makkelijk verschillende kleuren sering met elkaar combineren en zo een heerlijk ruikende zee aan kleuren in de tuin planten. 

sering stekken2
Alle onderdelen van een sering

Methodes van stekken

Er zijn verschillende manieren waarop je een sering stekken kunt. Je kunt een sering stekken of afleggen. Als je het op de manier van afleggen wilt doen, heb je een volwassen plant nodig. Je maakt hierbij een kleine snee in een laaghangende tak, wat ervoor zorgt dat de plant wortels gaat schieten. Je kunt dat gedeelte van de tak begraven in de aarde. Op deze manier zal hij wortels groeien en zal er een nieuwe plant gaan groeien. Zo kun je hem losmaken van de moederplant en heb je een nieuwe sering! 

Wij gaan je vandaag uitleggen hoe je een sering kunt stekken. Dit gaat op een iets andere manier. Het is wel makkelijker om te doen, alleen de kans van slagen is iets kleiner dan als je een sering gaat afleggen. Toch is het zeker de moeite waard en als je meerdere stekken neemt, zullen er altijd wel een paar stekken lukken. 

Close-up van een sering stek met zichtbare wortels
Close-up van een sering stek met zichtbare wortels

Een sering stekken

Wanneer je een sering gaat stekken snijd je scheuten af van de moederboom. Zoek hierbij naar scheuten van 15 tot 20 centimeter lang met minimaal drie knoppen. Snijd de scheut onder een knooppunt af en haal de onderste bladeren eraf. Om de sering sneller te laten wortelen, kun je hem in wortelhormoon poeder dippen. Dompel de onderkant in het poeder. Tik er voorzichtig op om het te veel aan poeder te verwijderen. 

Plaats de stekken hierna in de grond die gemengd is met een deel zand en een deel perliet. Plant ze in de grond tot het eerste knooppunt. Bedek hierna de stekken. Het makkelijkste is om er een plastic zak omheen te doen. Zo creëer je hetzelfde effect als een kas. Er zal een hoge luchtvochtigheid ontstaan, wat de beworteling van de stekken bevordert. Zet ze op een warme en goed verlichte plek. 

sering stekken4

Zorg ervoor dat je de stekken goed verzorgt. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat is. Je moet dus regelmatig de zak even openen zodat het overtollig vocht kan verdampen. Als het te nat blijft, kan het zijn dat de stekken gaan schimmelen en dan moet je ze weggooien. 

Wanneer je nieuwe groei ziet aan de stekken, mag de zak verwijderd worden. Als er nieuwe groei te zien is, betekent dit dat er nieuwe wortels gevormd zijn en zullen ze ook goed zonder zak en hoge luchtvochtigheid verder kunnen groeien. 

Inhoudsopgave: