Amerikaanse Sering snoeien

Amerikaanse Sering snoeien

Hoe en wanneer kun je het beste de Amerikaanse Sering snoeien? De Amerikaanse Sering (Ceanothus) is een struikachtige plant die in veel tuinen terug te vinden is. Er bestaan varianten die in de zomer bloeien en in de winter hun bladeren verliezen en varianten die in de lente bloeien en wintergroen zijn. Afhankelijk van de soort, kun je de Amerikaans sering het beste snoeien óf na de bloei óf na de winterperiode.

Amerikaanse Sering snoeien

Amerikaanse Sering snoeien

De Amerikaanse Sering jaarlijks snoeien zorgt ervoor dat deze prachtige struik langer meegaat. Je snoeit de Amerikaanse Sering om ervoor te zorgen dat de plant jong blijft en om de vorm te behouden. Hoe langer je het Amerikaanse Sering snoeien uitstelt, hoe meer de takken gaan verhouten en hoe minder bloemknoppen er aan de struik komen. Een regelmatig gesnoeide Amerikaanse Sering kan wel twintig jaar meegaan, terwijl een onverzorgde plant vaak maar vijf jaar leeft. Dit concept geldt voor veel meer tuinplanten, zoals ook bij een hulst snoeien.

Wat heb je nodig?

Om een Amerikaanse Sering te snoeien heb je niet al te veel gereedschap nodig. De takken zijn makkelijk te snoeien en daarom volstaat in de meeste gevallen een snoeischaar. Wanneer de Amerikaanse Sering last heeft van verhouting kan ook een takkenschaar nodig zijn. Zorg er ook voor dat je een paar tuinhandschoenen klaar hebt liggen om schrammen te voorkomen.

Hoe je de Amerikaanse Sering moet snoeien

Je selecteert de takken die oud of te lang zijn en snoeit deze vervolgens ongeveer één derde terug. Het is belangrijk dat je de regel van één derde aanhoudt bij het snoeien, omdat de Amerikaanse Sering slecht herstelt wanneer deze te ver teruggesnoeid wordt. De takken die je snoeit kunnen hetzelfde jaar niet meer bloeien en daarom snoei je of na de bloei of slechts een deel van de Amerikaanse Sering. Knip eventueel een aantal takken in vorm wanneer de struik niet meer mooi bol is na de snoeibeurt.

Verzorging na de Amerikaanse Sering snoeien

Na het Amerikaanse Sering snoeien wil je graag dat je struik goed groeit en bloeit. Daarom kun je ervoor kiezen om de struik te bemesten met organische meststoffen. Dit stimuleert de groei en zorgt ervoor dat de plant er sneller bovenop komst na de snoei. Het bemesten van de Amerikaanse Sering kun je ook in het voorjaar doen, zodat de struik mooier bloeit in de lente of zomer.

Wanneer kan ik de Amerikaanse Sering het beste snoeien?

Wanneer je de Amerikaanse Sering het beste kunt snoeien, hangt af van welk type struik je hebt. Grofweg zijn er twee soorten Amerikaanse Sering: een wintergroene variant die in de lente bloeit en een variant die in de zomer bloeit en in de winter bladeren verliest. Meer over varianten.

De wintergroene Amerikaanse Sering snoeien

De wintergroene Amerikaanse Sering bloeit in de lente en staat het liefste op een beschutte plaats. Je kunt het snoeien van de Amerikaanse Sering (bladhoudend) het beste na de bloei aanvliegen. De wintergroene struik bloeit op oud hout en de takken die je afsnoeit, kunnen deze niet meer bloeien in hetzelfde jaar. Daarom is na de bloei de beste periode om deze Amerikaanse Sering te snoeien.

De zomerbloeiende Amerikaanse Sering snoeien

De zomerbloeiende Amerikaanse Sering bloeit roze gedurende meerdere maanden, wat een lange periode is voor een struik. Deze variant van de Amerikaanse Sering verliest bladeren in de winter. Je kunt de zomerbloeiende struik het beste snoeien in maart, wanneer de winter voorbij is. Zorg ervoor dat je alle bloeiende takken ongeveer één derde inkort.

Amerikaanse Sering op stam snoeien

Hoe kun je een Amerikaanse Sering op stam het beste snoeien? Een Amerikaanse Sering op stam wordt op een vergelijkbare manier gesnoeid als de struik. Het grootste verschil is dat je bij een Amerikaanse Sering op stam snoeien goed op de vorm van de stam en plant moet letten. Vaak is er sprake van een bolle vorm en moet je zo snoeien dat de plant de bolle vorm behoudt. Ook hier geldt dat je niet meer dan één derde van de tak afsnoeit.

=> Lees ook over de Salix snoeien

Amerikaanse Sering snoeien na bloei

Een populaire reden om zomerbloeiende Amerikaanse Sering te snoeien na de bloei is dat de struik te dicht begroeid is. In zo’n geval is een verjongingssnoei een goed idee. Je voorkomt zo dat de struik te groot wordt. Tijdens een verjongingssnoei snoei je ongeveer één derde van de takken. Kies voor takken verdeeld over de hele struik en snoei niet één kant volledig. Je snoeit de takken terug op zo’n veertig centimeter vanaf de grond gezien. Doe dit drie jaar op een rij, ieder jaar met een ander derde van de struik. Zo verjong je de Amerikaanse sering in drie jaar tijd.

Amerikaanse Sering: struik snoeien in de winter

Bij een Amerikaanse Sering kun je er ook voor kiezen om de struik te snoeien in de winter. Ergens in de maanden tussen oktober en maart snoei je de struik drastisch. Met een scherpe zaag breng je de struik terug tot een hoogte van zo’n halve meter. Dit is een goede uitkomst wanneer je de Amerikaanse Sering te groot vindt worden. Let er goed op waar de stammen zich vertakken en snoei ruim boven dit punt.

Veel gestelde vragen over Amerikaanse Sering snoeien

Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over het snoeien van de Amerikaanse Sering.

Wat doe ik met dode takken?

Wanneer je Amerikaanse Sering last heeft van dode takken, kun je deze na de winter direct verwijderen. Hetzelfde geldt voor uitgedroogde takken, die kun je het beste helemaal wegknippen.

Wat doe ik bij een verwaarloosde Amerikaanse Sering?

Een verwaarloosde Amerikaanse Sering kun je het beste direct verwijderen uit je tuin. Bij deze soort struik is het niet mogelijk om de hele struik te verjongen, hier komt de Amerikaanse Sering vaak niet meer van bij. Verwijder de struik uit de tuin en plant een nieuwe.

Hoe kan ik de Amerikaanse Sering het beste planten?

Een Amerikaanse Sering plant je op een plek waar water goed doorgelaten wordt. Graaf een gat voor de plant, meng tuinturf door de aarde, dompel de Amerikaanse Sering onder in een emmer met water en zet de plant in het gat. Je maakt het gat dicht met aarde en drukt de grond stevig aan.

Inhoudsopgave: