Salix snoeien

Salix snoeien

Hoe en wanneer kun je een Salix het beste snoeien? De Salix is een groep planten die tot de wilgenfamilie behoort. Er zijn verschillende soorten, waaronder de Salix op stam. Een Salix snoeien kun je het beste in het voorjaar doen, bijvoorbeeld in maart. Breng de takken terug tot een lengte van ongeveer tien centimeter van de stam. Regelmatig snoeien zorgt voor de mooiste vorm.

Salix snoeien

Salix snoeien

De Salix snoeien doe je jaarlijks of om het jaar. Het snoeien van de plant zorgt ervoor dat de vorm behouden blijft en de nieuwe bladeren weer een mooie kleur krijgen. Je hoeft de Salix niet ieder jaar te snoeien, om het jaar is over het algemeen voldoende. Het hangt van het type Salix af hoe vaak je het beste kunt snoeien en wanneer daar het beste moment voor is. Deze staan hieronder beschreven.

Wat heb je nodig?

Om een Salix te snoeien heb je uiteraard het juiste gereedschap nodig. Een Salix snoeien doe je bijvoorbeeld met een stevige snoeistaar. Wat voor schaar je precies nodig hebt, hangt af van de grootte van de wilg. Een oudere en dus ook grotere wilg snoei je met behulp van een zaag. Voor sommige wilgen is het inschakelen van een vakman het beste idee. Hierbij kun je denken aan een grote treurwilg, die lastig in je eentje te snoeien is. Zorg voor werkhandschoenen om veilig te kunnen snoeien. Heel anders dan bij kleinere planten zoals bij een Viburnum Tinus snoeien.

Hoe je de Salix moet snoeien

Een Salix hoort geknot te worden, wat betekent dat de takken terug snoeit tot op een lengte van zo’n tien of zelfs vijf centimeter. Bij een Salix op stam is het belangrijk dat je niet verder snoeit dan waar de stamp begint, omdat je anders een gewone Salix overhoudt in plaats van een Salix op stam. De precieze aanpak verschilt van soort tot soort.

Salix op stam snoeien

Een Salix op stam snoeien kan een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat de boom niet te groot wordt. Zonder het Salix boompje te snoeien kan deze ongeveer een meter hoog worden. Bij het Salix op stam snoeien is het belangrijk om dit tijdens het voorjaar te doen. Snoei de takken terug op ongeveer tien centimeter van de stam. Snoei de Salix op stam in het voorjaar wanneer de eerste blaadjes zichtbaar worden.

Salix Integra Hakuro Nishiki snoeien

Een Salix Integra Hakuro Nikishi snoeien doe je in het voorjaar. Een andere benaming voor deze soort is de bonte Salix. De wilg heeft zijn naam te danken aan de mooie bladeren met verschillende kleuren. De Salix Integra Hakuro Nikishi is geënt, wat betekent dat de stamhoogte vaststaat. De boom groeit niet in de hoogte, maar de stam wordt wel dikker. De beste manier om de Salix Nikishi te snoeien is om de takken terug te snoeien tot acht centimeter. Zo heb je enkele maanden later in de zomer alweer een volle en mooi gevormde kruin. Het is belangrijk om nooit onder de kruin van de Salix Integra Hakuro Nikishi te snoeien, omdat dan alleen de stam overblijft.

Salix Integra Flamingo snoeien

Ook de Salix Integra Flamingo snoeien kun je het beste in het voorjaar doen. Een Salix Integra snoeien is vrijwel hetzelfde bij de Hakuro Nikishi en de Flamingo. Je snoeit de takken terug tot ongeveer acht centimeter in het voorjaar wanneer de eerste blaadjes aan de takken verschijnen. De Salix Integra Flamingo heeft een rozerood blad en is minder gevoelig voor direct zonlicht dan andere planten uit de Salix familie. De Salix Integra snoeien doe je dus voor de zomer.

Wanneer Salix snoeien?

Wanneer je een Salix het beste kunt snoeien, hangt van verschillende factoren af. Er zijn twee momenten waarop je en Salix kunt snoeien: in het voorjaar en in het najaar. Het is niet nodig om dit jaarlijks te doen. Er wordt vaak een jaar overgeslagen, waardoor de boom extra vol bloeit.

Salix snoeien in de zomer of lente

Een Salix snoeien doe je het beste in de lente of de vroege zomermaanden. Hierbij kunt je denken aan eind maart of begin april. Je snoeit de takken van de Salix terug tot ongeveer tien centimeter vanaf de stam. Dit lijkt erg kort, maar tegen het einde van de zomer zijn de takken weer terug gegroeid en hebben ze een normale lengte. Het terugsnoeien brengt geen schade aan de boom aan. 

Salix snoeien voor de winter

Het is mogelijk om een Salix voor de winter aanbreekt te snoeien. In de herfst, bijvoorbeeld in september of oktober kun je bepaalde Salix soorten snoeien. Voorbeelden van soorten die in het najaar gesnoeid kunnen worden zijn de knotwilg en de treurwilg. Het is belangrijk om de Salix op stam niet in de winter te snoeien.

Veel gestelde vragen over Salix snoeien

Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over het snoeien van de Salix.

Hoe kan ik een Salix Alba snoeien?

Een Salix Alba is een gewone wilg die je regelmatig naast een sloot ziet staan. Een Salix Alba moet net als andere wilgen geknot worden. De ovalen kroon van een oudere Salix Alba gaat vaak iets overhangen na verloop van tijd.

Hoe kan ik de Salix het beste planten?

Een Salix staat het liefste in een lichtvochtige grond en is een zogenaamde oeverplant. Zorg er dus voor dat je de Salix plant langs een sloot of rivier waar de grond vochtig genoeg is. Je kunt de Salix zowel in de zon als schaduw planten, dat maakt voor deze soort niet uit. Een Salix plant je op dezelfde manier als iedere andere boom. Je graaft een gat, zet de Salix in het gat en dicht het gat met aarde. Zorg voor voldoende water.

Kan ik wilgenwater maken met mijn Salix?

Wilgenwater kan gemaakt worden van een gewone wilg, een treurwilg of een knotwilg. Je gebruikt jonge takken voor het wilgenwater, waardoor het water veel auxine bevat. Auxine helpt om de groei van een plant te bevorderen en daarom is wilgenwater een goed en natuurlijk alternatief voor stekpoeder. Maak alleen gebruik van de hierboven genoemde wilgensoorten, omdat uitheemse Salix soorten licht giftig kunnen zijn. 

Inhoudsopgave: