Viburnum Tinus snoeien

viburnum tinus snoeien

Hoe en wanneer kun je een Viburnum Tinus het beste snoeien? De Viburnum Tinus is een groenblijvende heester met glanzende bladeren en witte bloemen. De plant bloeit gedurende enkele maanden in de winter. Je kunt de Viburnum Tinus het beste snoeien in april wanneer de bloeiperiode voorbij is. Je verwijdert de dode takken en zorgt ervoor dat de plant in vorm blijft. 

viburnum tinus snoeien

Viburnum Tinus snoeien

De Viburnum Tinus jaarlijks snoeien zorgt ervoor dat de plant zijn mooie vorm behoudt. De Viburnum Tinus is een van de planten die niet noodzakelijk gesnoeid hoeft te worden om de levensduur te verlengen. Toch is het verstandig om de plant jaarlijks te snoeien om zo dode takken te verwijderen en de plant kleiner te houden. De Viburnum Tinus snoeien zorgt ervoor dat de plant compact blijft en voller gaat bloeien. Net zoals bij de Amerikaanse Sering snoeien dus.

Wat heb je nodig?

Om een Tinus Viburnum te snoeien heb je weinig nodig. Het snoeien van de Viburnum Tinus doe je met een simpele snoeisnaar of handheggenschaar, omdat de takken van de plant niet al te dik worden. Vaak kun je dode bladeren met de hand weg halen, net als sommige takjes. Draag altijd handschoenen tijdens het snoeien en bijwerken van de Viburnum Tinus om krassen te voorkomen.

Hoe je de Viburnum Tinus moet snoeien

Wanneer je de Viburnum Tinus gaat snoeien, bekijk je eerst welke takken en bladeren dood zijn. Verwijder als eerste de dode takken en snoei de andere takken op de gewenste lengte af. Het enige wat je hoeft te doen, is de takken verwijderen of afsnoeien die de vorm bederven. Om het af te maken verwijder je nog de dode bladeren aan de overgebleven takken. De Tinus Viburnum struik heeft niet meer aandacht qua snoeien nodig.

Verzorging na de snoei

Na het Viburnum Tinus snoeien wil je ervoor zorgen dat je struik de nodige verzorging krijgt. Als het vriest in de winter verzorg je de Viburnum Tinus door deze af te dekken met een vliesdoek. Dit zorgt ervoor dat de bladeren strenge vorst beter doorkomen. Andere verzorging is bij deze soort struik niet nodig.

Wanneer Viburnum Tinus snoeien?

Na de bloeiperiode is wanneer je een Viburnum Tinus het beste kunt snoeien. De Viburnum Tinus heeft de bloeiperiode in de winter. De struik bloeit vanaf november of december. De bloeiperiode duurt tot ongeveer april, wanneer het lenteweer komt. In deze tijd bloeien er roze of witte bloemen aan de Viburnum Tinus, net als zwarte bessen. Na de bloeiperiode die over het algemeen afloopt in april is het beste moment om de plant te snoeien. Voorkom dat je dit pas tussen augustus en oktober doet, zodat de struik genoeg tijd heeft om te herstellen voor de volgende bloeiperiode.

Viburnum Tinus op stam snoeien

Hoe kun je de Viburnum Tinus op stam het beste snoeien? De wintergroene tuinplant met een lange bloeiperiode is niet alleen als normale heester verkrijgbaar, maar ook als heester op stam. De Viburnum Tinus op stam zorgt voor meer hoogte in de tuin dan de struik. Het Viburnum Tinus op stam snoeien is niet heel anders dan het snoeien van de struik. Je snoeit net als bij de normale heester na de bloeiperiode en gebruikt hier een handheggenschaar voor. Zorg ervoor dat de mooie ronde vorm behouden wordt en dat je jaarlijks werk maakt van het Viburnum Tinus op stam snoeien.

Viburnum Tinus drastisch snoeien

Een veel voorkomende reden om een Viburnum Tinus drastisch te snoeien, is dat de plant te groot geworden is. De Viburnum Tinus kan over het algemeen goed tegen een drastische snoeibeurt en bloeit daarna gewoon weer. Het beste moment om een Viburnum Tinus drastisch te snoeien is in het voorjaar, bijvoorbeeld in maart. Dit doe je dus voor de bloeiperiode helemaal ten einde is. Je kort de struik in tot ongeveer een halve meter hoogte. Met deze hoogte kan de struik gezond blijven groeien en geniet je de volgende winter weer van een mooie bloeiperiode.

Veel gestelde vragen over Viburnum Tinus snoeien

Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over het snoeien van de Viburnum Tinus.

Wat doe ik bij een zieke Viburnum Tinus?

Een Viburnum Tinus kan last hebben van een plaag of ziekte, waarbij de viburnumkever de meest voorkomende is. Dit is een insect dat de bladeren van de struik aanvreet. Een milieuvriendelijke manier van bestrijding is om de kevers en larven met de hand te verwijderen en te vernietigen. Naast deze arbeidsintensieve aanpak, kun je ook kiezen voor het bespuiten van de plant met het bestrijdingsmiddel pyrethrum. Dit bestrijdingsmiddel gebruik je het beste tussen april en mei. In het voorjaar houd je je ogen open om de larven of kevers vroegtijdig te vinden.

Waarom kan ik de Viburnum Tinus niet in de winter snoeien?

Het voor of in de winter snoeien van de Viburnum Tinus is niet verstandig. Je snoeit zo namelijk alle bloemknoppen of bloemen weg, waardoor de plant er triest uitziet in de winter. Daarnaast is de plant gevoeliger voor wintervorst na een snoeibeurt en is de kans dus groter dat de plant dood vriest. Door direct na de bloeiperiode te snoeien, voorkom je deze problemen.

Hoe kan ik de Viburnum Tinus het beste planten?

Je plant een Viburnum Tinus op een tegen wind beschutte plek waar in ieder geval een deel van de dag zon op schijnt. Graaf een gat in vruchtbare en vochtige grond, zet de plant in het gat en dicht het gat met extra aarde. Zorg ervoor dat je de Viburnum Tinus voldoende water geeft na het planten. Je kunt de Viburnum Tinus het hele jaar planten, behalve wanneer het buiten vriest.

Moet ik de Viburnum Tinus bemesten?

Je kunt ervoor kiezen om de Viburnum Tinus te bemesten om zo de groei en bloei van de plant te stimuleren. Het bemesten doe je het beste twee keer per jaar: de eerste keer in het vroege voorjaar en de tweede keer in de zomer. Bemesting bevordert niet alleen de groei en bloei van de struik, maar maakt de Viburnum Tinus ook minder vatbaar voor ziekten.

Inhoudsopgave: