Sering Verplaatsen: Stappen & Aanbevelingen

Als je een sering wilt planten of verplaatsen, dan is het van belang dat je voor de juiste omstandigheden kiest. Zo moet hij op de ideale standplaats geplant worden en in de juiste grondsoort gezet worden. Dan is de kans het grootste op een gezonde groei en bloei in het voorjaar. Maar hoe kun je een sering verplaatsen het beste doen?

Een boeket prachtige seringen in een glazen vaas staat op een houten tafel. Houten huisje in het bos.
Een boeket prachtige seringen in een glazen vaas staat op een houten tafel. Houten huisje in het bos.

Wanneer kun je een sering planten?

Een sering kun je het hele jaar door kopen bij het tuincentrum. Je kunt ze dan ook het hele jaar door planten. Vermijd bij voorkeur hierbij wel de dagen dat er kans is op vorst. Je kunt het beste kiezen om de sering te planten in de rustperiode. Zo zal de plant zelf er het minste van merken en zal hij ook geen schade op kunnen lopen.

sering verplaatsen2

De beste standplaats

De sering staat het liefst op een plek in de tuin met halfschaduw of volle zon. Hij heeft flink wat zonlicht nodig als hij rijk wil bloeien. Wanneer je hier geen rekening mee gehouden hebt, kun je altijd nog je sering verplaatsen naar een plek in de tuin waar wel genoeg zon is.

Je kunt hem het beste planten in een neutrale en kalkrijke grond. Dit houdt in dat de pH-waarde tussen de 6,5 en 7,0 zit. Deze waarde helpt bij de opname van voedingsstoffen, maar ook bij het vasthouden van water en de drainage. Zo kan hij meer zuurstof opnemen, maar toch genoeg gehydrateerd blijven.

De grond mag dan ook altijd licht vochtig zijn. De sering is wel gevoelig voor te veel water en als er drassige omstandigheden ontstaan, is de kans groot dat er wortelrot ontstaat. Dit betekent vaak niet veel goeds voor je plant en kun je dan ook het beste voorkomen door hem in de juiste grond te planten.

Sering die net verplaatst is en weer aan het groeien is
Sering die net verplaatst is en weer aan het groeien is

Hoe een sering verplaatsen?

Het kan zijn dat een sering geplant is, maar dat hij het toch niet zo goed doet op die plek in de tuin. In dat geval kun je ervoor kiezen om je sering te verplaatsen. Dit klinkt moeilijker dan dat het is. Je kunt dit ook beter niet het hele jaar doen, maar kies ervoor om je sering verplaatsen in zijn rustperiode te doen.

In deze rustperiode groeit de sering niet. De sapstroom komt tot stilstand, waardoor er eigenlijk niet veel in de plant gebeurt. Door in deze periode je sering verplaatsen te doen, is de kans het kleinste dat je schade aan de plant veroorzaakt en de groei en bloei zal verstoren. Deze rustperiode is tussen november en maart.

Als je de sering verplaatsen gaat, moet je voorzichtig de plant opgraven. Het is belangrijk dat je hierbij het kwetsbare wortelstelsel niet beschadigt. Je kunt hem het beste ruim uitgraven en de overtollige aarde er voorzichtig vanaf halen. Hierna kun je hem op zijn nieuwe plek in de volle zon of halfschaduw planten.

Foto van een sering
Foto van een sering

Hoe plant je de sering?

De sering planten is ook niet heel moeilijk. Je graaft een gat dat 2 à 3 keer zo groot is als de kluit. Maak met een schep de aarde en de onderliggende lagen van de grond los. Dompel de kluit van de sering even onder in water. Zo zal de shock van het planten minder zijn.

Nu kun je de sering in het gat zetten. Vul het gat tot de bovenkant van de kluit weer met aarde en druk dit stevig aan. Zo zal de plant stevig blijven staan en niet omver kunnen vallen bij een windvlaag. Zorg er de eerste weken voor dat de bodem licht vochtig blijft. Als het niet regent, moet je dit extra in de gaten houden en hem extra water geven.

Inhoudsopgave: