De Amerikaanse sering (Ceanothus)

De sering familie bestaat uit veel verschillende soorten. Een van de meest voorkomende soorten is de Amerikaanse sering. Het is een prachtige plant die in elke tuin goed tot zijn recht zal komen. We gaan je alles over de Amerikaanse sering vertellen!

De Amerikaanse sering

Foto van een Amerikaanse sering

De Amerikaanse sering, ook wel de Ceanothus, is een plant die het hele jaar door groen blijft. Hij is winterhard en kan temperaturen tot wel -10 graden aan. Het liefst staat hij op een beschutte plek, maar wel met veel zon. De sering is onderdeel van de heesterfamilie.

Het grote voordeel en de reden dat veel mensen voor een Amerikaanse sering kiezen in de tuin, is omdat het een langbloeiende plant is. Hij bloeit met prachtige trosvormige bloemen. Deze bloemen kunnen licht of donkerblauw zijn, maar komen ook in het wit en roze voor. Een combinatie van verschillende kleuren in je tuin maken is dan ook zeker een prachtig idee.

De standplaats

Ceanothus thyrsiflorus bloemhoofd

Een Amerikaanse sering houdt van een zonnige plek in de tuin. Hij wil het liefste wel beschut staan, zodat hij niet in de volle wind staat en ergens tegenaan omhoog kan groeien. Een muur op het zuiden zal de ideale plek voor hem zijn. Daarnaast kun je hem ook makkelijk als kuipplant houden en in een mooie pot planten. Dit maakt het een stuk makkelijker om hem tegen vorst te beschermen. Als het echt koud wordt buiten kun je hem namelijk het beste binnen neerzetten.

Een humusrijke grond is het beste soort grond waar de Amerikaanse sering goed in zal groeien. Maar ook in zandgrond of lichte kleigrond zal hij fijn staan. Het is hierbij belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is. Hij houdt namelijk echt niet van natte voeten. Als de grond te vochtig is, zullen de wortels gaan rotten en zal de plant dood gaan. Ook mag de grond niet te veel kalk bevatten, dit zal de Amerikaanse sering ook niet fijn vinden.

Ceanothus azureus 'Concha', een lentebloeiende struikplant met een blauwe lentebloem, algemeen bekend als Californische lila,

Hoe bloeit de Amerikaanse sering?

De Amerikaanse sering bloeit van juli tot en met september. De bladeren van de sering zijn klein, glanzend en donkergroen van kleur. De onderkant van de bladeren zijn juist weer grijsgroen van kleur. Dit maakt alleen de bladeren van de sering al bijzonder om te zien.

De bloemen van de sering vormen zich in kleur bloemtrosjes. Deze bloemen kunnen in verschillende kleuren komen. Zo kun je ze mooi bij je tuin aanpassen of voor een nog vrolijker effect meerdere kleuren met elkaar combineren. Een sering groeit graag tegen een muur op. Zo kun je bijvoorbeeld tegen de muur van je woning verschillende kleuren planten en ze door elkaar laten groeien.

Verzorging van de Amerikaanse sering

De Amerikaanse sering heeft wel wat verzorging nodig, maar met de juiste verzorging zal hij prachtig groeien en bloeien. Als eerst is het belangrijk dat hij in de juiste grond geplant wordt. Hij houdt niet van te veel water. Het moet goed waterdoorlatende grond zijn om wortelrot te voorkomen.

Daarnaast heeft de sering ook de juiste bemesting nodig. Het bemesten kun je het beste in het voorjaar doen. Koemestkorrels zijn hiervoor de beste keuze. Houdt hierbij wel rekening dat koemestkorrels pas een paar weken na het strooien opgenomen worden door de struik.

Door de juiste bemesting in het voorjaar is de kans nog groter dat de struik een explosie aan bloemen gaat krijgen in juli. Door de juiste verzorging zul je nog meer plezier hebben en kunnen genieten van de bloemen aan de struik.

Natuurlijke planten New Jersey thee Ceanothus americanus met intreepupil achtergrond.

Vergeet niet te snoeien!

Naast bovenstaande verzorging, is het ook belangrijk om de struik te onderhouden door hem te snoeien. Op deze manier kun je hem in vorm houden, maar ook kunnen stimuleren om meer takken te ontwikkelen. Houdt hierbij wel rekening dat de struik alleen bloeit op oud hout. De takken die je snoeit zullen datzelfde jaar niet meer groeien.

Het beste kun je de Amerikaanse sering na de bloei snoeien. Na de winter kun je eventueel nog enkele dode takken verwijderen. Het snoeien van dikke hoofdtakken kun je wel doen, maar de kans is dan zeer klein dat hij nog nieuwe scheuten zal vormen. Deze hoofdtakken kun je dan ook beter laten zitten.

Bij een jonge plant kun je in het eerste voorjaar na het planten de zwakke en beschadigde takken snoeien. De sterkere hoofdtakken kun je inkorten. Qua onderhoud is het verder belangrijk dat de sering regelmatig terug gesnoeid wordt om te zorgen dat hij regelmatig kan bloeien en hij voldoende licht blijft vangen. Als je de Amerikaanse sering verwaarloosd, waardoor hij kaal wordt aan de onderkant, dan is de kans klein dat dit nog goed groeit. Wanneer de sering lelijk en uit vorm geraakt is aan de onderkant, dan is het beter om hem te vervangen, aangezien snoeien hem niet meer verder gaan kunnen redden. Een kale onderkant zal namelijk geen nieuwe scheuten meer vormen.

Inhoudsopgave: