De artisjok bloem

De meeste mensen kennen de artisjok als een groente die erg lekker is om te eten. Maar ze zijn niet alleen lekker op je bord. Ook in de tuin zijn de artisjok bloemen prachtig. Je kunt ze zelfs afsnijden en mooi in een vaas in de kamer zetten of ze verwerken in een prachtig boeket. We gaan je alles vertellen over de mogelijkheden van de artisjok bloem!

Close Up Wild Artichoke Flower At Muiden The Netherlands 13-7-2022

Het eten van de artisjok

De meeste mensen zullen eerder denken aan het eten van de artisjok dan hem als snijbloem te gebruiken. Dit is dan ook niet zo gek, want de artisjok is erg lekker als je hem goed bereid. Hierbij geldt: hoe verser, hoe lekkerder hij zal smaken.

Als je de artisjok gaat oogsten, raden we je aan om handschoenen te dragen. Er zit een bitterstof in de artisjok. De bitterstof zal verdwijnen tijdens het koken. Om hem even te bewaren na het oogsten kun je hem het beste in een vochtige theedoek in de koelkast bewaren. Besprenkel eerst het snijvlak aan de steel met wat citroensap. Dit zorgt ervoor dat hij mooi groen blijft.

Je kunt na het koken de bloembodem, het geschilde bovenstuk van de steel en de bloemblaadjes eten. Niet het gehele blad, maar je zuigt het vlezige deel van de bloemblaadjes. Hoe je hem het beste kunt bereiden verschilt per grootte van de knop. Een grote knop moet bijvoorbeeld wel 3 kwartier koken voor hij goed gaar is.

De artisjok in de tuin

Een artisjok gaat pas bloeien in zijn tweede groeijaar. Je kunt het toch proberen om hem in het eerste jaar al te laten bloeien. Dit doe je bijvoorbeeld door na het kiemen een koude periode in te lassen. Net als de bouvardia en de cyclaam kan ook de artisjok voordeel halen uit een koude periode. Door de koude periode zullen bijvoorbeeld de bouvardia en de cyclaam in rust komen en het jaar erop beter bloeien. De bouvardia en cyclaam zullen in die periode hun energie sparen en zodra het weer warmer wordt, hebben ze meer energie voor het ontwikkelen van de bloemen.

The cardoon (Cynara cardunculus), also called the globe artichoke, is a thistle in the sunflower family.

Ook bij de artisjok werkt dit zo. Als het na een koude periode weer wat warmer wordt, zal de jonge plant wel kunnen gaan bloeien in zijn eerste jaar. Vanaf het tweede jaar dat je de artisjok in de tuin hebt staan, zal hij al een stuk eerder in het seizoen bloemen geven.

De artisjok is een vaste plant, net als de streptocarpus. De meeste artisjokplanten gaan in de teelt zo’n 5 jaar mee, maar als hij in je tuin staat is de kans aanwezig dat hij langer mee gaat. Je kunt in dat geval het beste de plant pas vervangen wanneer de oogst tegen begint te vallen.  

Ideale standplaats

De artisjok is dus een vaste plant en is ook redelijk winterhard. Hij kan wel tegen koude winters, maar als het echt koud wordt, heeft hij wel wat bescherming nodig. Omdat het in Nederland wat kouder is, is de kans groot dat de opbrengst wat kleiner is. Hij houdt namelijk erg van warmte, net als de ludisia. Hij wil dan het liefste ook een warme en lichte plek in de tuin. Je kunt hem dan ook goed bij de streptocarpus planten.

Als je een grote opbrengst van je artisjok wil, kun je hem ook goed in een kas planten. Je hebt hier wel veel ruimte voor nodig. De plant kan namelijk redelijk groot worden in een kas. Hij houdt wel van de warmte, maar niet per se van een hoge luchtvochtigheid zoals de ludisia.   

Isolated flowering artichoke

De bloemen

Als je ervoor kiest om de artisjok niet te oogsten, zullen er prachtige bloemen ontstaan. Het zijn grote fel paarse bollen die meteen opvallen in de tuin. Ze zijn net als de streptocarpus in de tuin of de ludisia binnen echte blikvangers.

De bloemen trekken door hun mooie kleur veel insecten aan in de tuin. Er zullen veel vlinders, bijen of andere insecten op af komen. Dit is natuurlijk weer voordelig voor de andere planten in de tuin. Maar niet alleen in de tuin zijn ze prachtig, ook binnen in een vaas of in een boeket zullen ze er prachtig bij blijven staan.

Artichoke flowers growing in the garden

Als je hem echt voor de bloemen wilt kweken, raden we je aan om de 2 à 3 bloemstelen per plant te behouden. Zo ontstaan er stevige stelen die je lang goed in een vaas zullen houden. Als de paarse meeldraden tevoorschijn komen kun je de bloemen knippen.

Een groot voordeel van de artisjok bloem is dat hij niet op water hoeft te staan. Als hij in een vaas staat in het water kan hij namelijk eerder gaan schimmelen. De bloemknop zelf bevat genoeg vocht om uit te komen en een mooie bloem te vormen. Hierna kun je de bloem ook mooi laten indrogen en hem als gedroogde bloem in je interieur verwerken.

Inhoudsopgave: