Bomen kappen: alles wat je moet weten

bomen kappen

Bomen zijn echte blikvangers in een tuin. Een goed verzorgde boom heeft een mooie gezonde boomkroon en een schitterend bladerdek wat in de zomer voor veel beschutting zorgt.

Toch kan een boom op een gegeven moment een echte doorn in het oog zijn. De boom wordt te groot, waardoor wortels de tuinbestrating aantasten en andere beplanting geen zonlicht meer krijgt.

Daarnaast kan het zijn dat een boom last krijgt van een boomziekte of boomplaag. Hierdoor kunnen takken of andere delen van een boom afsterven en zo een risico vormen voor de omgeving. Helaas zijn er veel mogelijkheden op dit gebied. Als je de troste bezitter bent van bijvoorbeeld de Malus Domestica heb je hier waarschijnlijk ervaring mee.

Wat de reden voor het bomen kappen ook is, het dient wel op een goede manier uitgevoerd te worden. Je wilt immers dat het zo goed en veilig mogelijk gaat.

bomen kappen

Bomen kappen: de juiste tijd

Een boom kappen kan in principe het hele jaar door. Toch is de ene periode beter geschikt dan de andere. Wanneer de boom zijn bladeren heeft laten vallen, heb je beter zicht op de boom. Er zitten geen bladeren in de weg en de takken zijn goed zichtbaar.

Ook houtrot en schimmels laten zich dan beter zien. Dat kan namelijk duiden op een verminderde stabiliteit van de boom en dan kun je daar tijdens het kappen rekening mee houden.

De zomer of het voorjaar heeft daarentegen als grote voordeel dan dode takken beter zichtbaar zijn en de conditie van de boom beter te controleren is. Je hebt natuurlijk wel meer tuinafval door de bladeren en het is warm werken in die beschermende kleding.

Het broedseizoen

Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. In deze periode mag je een boom niet kappen wanneer er vogels in de boom aan het broeden zijn. Zelfs met een kapvergunning is dit niet toegestaan.

Deze maatregel is natuurlijk ontzettend goed. Veel soorten vogels zitten graag in bomen met veel beschutting, zoals een Eucalyptus.

Ook wanneer er vogels broeden in omliggende bomen, mag je de boom niet kappen. Het lawaai van het kappen kan de broedende vogels wegjagen.

boom kappen in het broedseizoen
Een boom mag je niet kappen in het broedseizoen, en terecht!

Hoe moet je de boom kappen

Bomen kappen kan op verschillende manieren. Ten eerste is de reden voor het kappen hierbij van belang. Wil je namelijk op de plek van de boom wat gaan bouwen of nieuwe bestrating neerleggen? Dan kun je het beste de boom rooien. Dat betekent dat je zowel boven-, als ondergronds de boom verwijdert. Bomen rooien is ook vaak de beste keus bij zieke of aangetaste bomen. Zo kan de ziekte zich niet verder uitbreiden in het dode hout.

Wil je een boom kappen, omdat deze teveel zon wegneemt, dan zou je ook de boom enkel bovengronds kunnen verwijderen. Het voordeel hiervan is dat het minder werk is en er geen grof geschut aan te pas hoeft te komen. De boomstronk die overblijft zou je bijvoorbeeld als tafeltje kunnen gebruiken door er een leuke bloempot op te zetten.

Klimmend kappen

De meest veilige manier om een boom te kappen, zonder de omgeving daarbij te schaden, is het klimmend kappen. Dit wordt ook wel het vellen van bomen genoemd. Hierbij klim je de boom in en van boven naar benden wordt de boom afgebroken, tak voor tak.

Uiteraard heb je hiervoor beschermende kleding nodig en een gordel of touw ter bescherming. Zie je dit zelf niet zitten, is de boom te hoog of beschik je niet over de juiste materialen? Dan kun je het kappen van de boom uiteraard ook uitbesteden aan een ervaren boomverzorger.

De kosten van bomen laten kappen

Wanneer je besluit het bomen kappen uit te besteden, hangt daar uiteraard een kostenplaatje aan. De prijs hiervan is afhankelijk van de grootte van de boom en de plaats van de boom. Staat de boom tussen woningen in of is deze vrij te bereiken?

Ook hangt de prijs samen met hoe je de boom wilt laten kappen, enkel bovengronds of juist ook de boomwortels verwijderen. Het is dan ook verstandig eerst een offerte op te vragen, voordat je de boom laat kappen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. 

Inhoudsopgave: