De canadese fijnstraal

De canadese fijnstraal is een plant die je overal op de wereld tegenkomt. Het is een plant die zich makkelijk aanpast aan zijn omgeving en kan dan ook bijna overal groeien. Hij komt van oorsprong uit Noord-Amerika en verspreidt zich zeer gemakkelijk. Hij wordt dan door veel mensen als onkruid gezien en jammer genoeg snel weggehaald als ze hem tegenkomen in de tuin. Dat het als onkruid gezien wordt, komt door de Engelse benaming horseweed, ook wel paardenkruid. We gaan je alles vertellen over de canadese fijnstraal.

canadese fijnstraal2
Wild plants. Flowers and trees in the forest in summer. Flora of Northern Hemisphere in June

Herkomst van de canadese fijnstraal

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de canadese fijnstraal uit Noord-Amerika. Hij is een onderdeel van de composieten familie, net als de hoge fijnstraal en alsemambrosia. Net als de hoge fijnstraal, is ook de canadese fijnstraal naar Europa gekomen rond 1665. Door zijn sterke verspreidingskracht is hij erg snel over heel Europa uitgezaaid en kom je hem echt overal tegen.

Standplaats en grond

Zowel de canadese fijnstraal als de hoge fijnstraal stellen niet veel eisen aan de grond waar ze in staan. Ze groeien makkelijk op zand of andere weinig vruchtbare grond. Ook de alsemambrosia groeit makkelijk op deze plekken. Dit is dan ook waarom ze zo makkelijk tussen tegels groeien en je ze snel overal tegen komt.

canadese fijnstraal3
White flowers of wild garlic

Ze stellen dan ook niet veel eisen aan zowel de grond als de standplaats. Wel zal hij in de volle zon niet lang staande kunnen houden, aangezien de kans dan groot is dat de bladeren verbranden.

De bloemen

De bloemen van de canadese fijnstraal, alsemambrosia en de hoge fijnstraal zijn zeer vergelijkbaar. Ze bloeien op een trosvormige manier en hebben herkenbare hangende hoofdjes. Deze hebben alleen maar mannelijke bloemetjes. De vrouwelijke bloemetjes bevinden zich onderaan de plant en hebben lange stempels. Dit zorgt ervoor dat de plant zich ook zonder wind makkelijk kan voortplanten.

Verder zijn de zaden erg klein en licht. De plant maakt dan ook erg veel zaadjes na de bloei. Dit zorgt ervoor dat ze zich zo snel kunnen verspreiden. Door een klein beetje wind kunnen de zaden al los komen en verplaatst worden. Zodra de zaden ergens neer vallen, kunnen ze bijna overal wel wortelen en gaan groeien. Dit is dan ook waarom je ze overal tegenkomt en er soms zelfs moeilijk van af komt in de tuin.

canadese fijnstraal4
Group of white allium ursinum herbaceous flowers and leaves blurry background in hornbeam forest, beautiful and healthy springtime bear garlic herbs

Ondanks dat hij onder onkruid valt, is hij toch erg aantrekkelijk voor insecten, net als de hesperis. De hesperis heeft net als de canadese fijnstraal geurende bloemen die veel bijen en vlinders aantrekken. De hesperis heeft daarnaast ook nog mooie paarse bloemen die je wel graag zelf in je tuin plant. Met beide planten maak je je tuin een paradijs voor bijen en vlinders.

Verzorging van de canadese fijnstraal

De canadese fijnstraal komen we overal in Nederland tegen. Er is bijna geen plek in Nederland meer waar je hem niet ziet groeien omdat hij zich zo snel verspreidt. Hij heeft zo goed als geen verzorging nodig omdat hij overal groeit. Dit zien veel mensen dan ook als een nadeel.

De meeste kiezen ervoor om de canadese fijnstraal meteen uit hun tuin te verwijderen. Dit omdat ze snel groeien en zich ook snel verspreiden. Als je hem op een plek in de tuin laat staan, zul je hem zeer snel ook op andere plekken in je tuin tegenkomen. Je komt er dan ook moeilijk van af. Als je niet je hele tuin ermee vol wil hebben staan, kun je ze beter zo snel mogelijk weg halen.

Mocht je de canadese fijnstraal wel willen laten staan in je tuin, kun je hier ook wel voordelen van ervaren. De bloemen trekken namelijk graag bijen, vlinders en andere insecten aan. Dit kan weer een groot voordeel zijn voor de rest van de planten en bloemen in je tuin. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen wanneer hij uitgebloeid is en zijn zaden wil laten vallen, om hem op dat moment weg te halen. Zo heb je wel de voordelen van de bloemen, maar niet het risico dat hij zich nog verder verspreidt in je tuin.

canadese fijnstraal5
white close up macro of flower in meadow

Extra voordelen

De plant is afkomstig uit Noord-Amerika. Hier werd de plant gebruikt door de Navajo indianen voor verschillende doeleinden, voornamelijk medische doeleinden. Zo werd het bijvoorbeeld gebruikt tegen puisten en ook werd het gebruikt tegen slangengif na een beet. De Chippewa gebruikte de plant ook tegen menstruatiepijn. In de huidige kruidengeneeskunde wordt het ook nog steeds gebruikt om een extract van te maken tegen aambeien.

Als je naar de huisapotheek gaat kun je een aftreksel maken van twee theelepels van de bloeiende plant per kop water en er thee van zetten. Dit kan helpen tegen menstruatiepijn, diarree of baarmoederbloeding. Op deze manier kun je de plant op meerdere manieren gebruiken en hier zeker je voordeel uit halen.

Inhoudsopgave: