Citroengeranium

Citroengeranium

De Citroengeranium heet officieel Pelargonium Graveolens. De plant heeft brede, diep ingesneden bladeren die felgroen zijn van kleur. De plant groeit van nature in grote gebieden in Afrika, maar kan ook prima in ons klimaat groeien. Het is wel belangrijk dat je hem in de winter naar binnen haalt.

Een Geranium wordt voornamelijk gehouden voor de bloemen. De Citroengeranium niet. Deze plant bloeit wel, maar wordt vooral gehouden vanwege de geurige bladeren. Om deze reden zetten mensen een Citroengeranium vaak op de slaapkamer: de geur houdt namelijk muggen uit de buurt!

Ook een Citroenplant heeft deze geur, maar daarvoor moet je wel eerst het blad stukmaken. De Citroengeranium verspreidt al geur bij een enkele aanraking.

Een volwassen plant kan zo’n 1,5 meter hoog worden. Op deze pagina lees je hoe je over de verzorging van de Citroengeranium als kamerplant of als tuinplant, hoe je hemt moet laten overwinteren en hoe je hem kunt stekken.

Citroengeranium

Citroengeranium verzorging

De juiste standplaats

Zoals gezegd kan deze plant zowel als tuinplant en als kamerplant worden gehouden. Kies je voor een plekje in de tuin? Dan kan de Citroengeranium in volle zon of op een gedeeltelijke schaduwplek staan. Het liefst geen plek waar de wind vol op staat.

Kies je ervoor om de Citroengeranium als kamerplant te houden? Zet hem dan op een plekje waar de plant veel licht krijgt. Liever geen direct zonlicht op de bladeren.

Citroengeranium

Jouw Citroengeranium planten

Zoals gezegd kan de Citroengeranium zowel binnen als buiten. Let wel: als je hem in de volle grond plant is het een eenjarige plant. De plant kan namelijk niet tegen vorst en zal dus in de winter afsterven. Als je hem plant in een pot kun je hem binnen laten overwinteren, daarover hieronder meer, en zo is het een meerjarige plant.

Hier de stappen voor het planten van jouw Citroengeranium:

  1. De eerste stap is een plek in de tuin klaarmaken. Graaf een gat wat flink groter is dan de kweekpot. Maak de grond in het gat los met een schoffel of een schep. In deze losse grond kunnen straks de wortels van de plant snel uit gaan lopen.
  2. Voeg een laag organisch meststof aan het gat toe. Het liefste kies je dus voor een organische meststof. Dit is beter voor de plant, de conditie van de grond en de insecten en regenwormen die bijdragen aan een gezonde bodem en plant.
  3. Houd met het graven van het gat rekening met de afmetingen van een volwassen Citroengeranium. Een volle struik kan wel 1,5 meter hoog worden en flink breed.
  4. Haal de plant voorzichtig uit de kweekpot. Mocht dit moeizaam gaan kun je een beetje draaien en tikken zodat de wortels loskomen.
  5. Werk de wortels voorzichtig een beetje los met je vingers. Plaats de plant in het gat en vul het gat op met verse tuinaarde.
Pelargonium graveolens

Water geven

Een nieuw aangeplante Citroengeranium moet de eerste paar weken dagelijks een beetje water krijgen. Zo kunnen de wortels goed wennen aan de nieuwe omgeving. Daarna kan worden overgegaan tot een andere routine.

Die routine van water geven is afhankelijk van de soort grond en het weer. Zandgrond voert vocht sneller af dan kleigrond. Een Citroengeranium groeit prima in beide typen grond, maar je moet hier dus wel rekening houden met de frequentie van water geven.

Als je water geeft, laat dan voor langere tijd water bij de kluit lopen. Dit noemen we “diep” water geven en stimuleert de plant de wortels dieper de grond in te laten groeien. Zo kan de plant beter tegen droogte.

Staat de plant in een pot (buiten of binnen)? Dan geef je water zodra de bovenste 2 centimeter van de aarde droog is. Dit kan in de zomer al vrij snel gebeuren, dus let hier goed op. Het is belangrijk om onderin de pot een laag hydrokorrels en een drainage gat te hebben. Anders wordt de aarde onderin drassig en gaan de wortels rotten.

Snoeien

Wanneer moet je een Citroengeranium snoeien? Dat kan het beste in het voorjaar, voordat de plant weer opnieuw gaat uitlopen. Hierin mag je best enthousiast zijn: snoei de stengels weg tot zo’n 15-20 centimeter overblijft.

Door jaarlijks zo rigoureus te snoeien houd je de plant vitaal, maar kan het wel zo zijn dat er minder bloei plaatsvindt. Meestal is dat geen probleem omdat de plant wordt gehouden voor de bladeren.

Daarnaast is het goed om de plant gedurende het seizoen een paar keer te toppen. Knip simpelweg een stukje weg van de hardst groeiende uitlopers. Vanaf deze plek loopt de plant weer uit en zoo houd je hem mooi in model. De afgeknipte stukken kun je trouwens weer uit laten groeien tot nieuwe planten. Lees daarover hieronder meer.

Citroengeranium blad

Voeding

Als jouw Citroengeranium in de tuin staat kunnen die vaak een seizoen doorkomen zonder extra bemesting. Een plant in een pot is echter snel door de beschikbare voeding heen. Daarom is het belangrijk om plantenvoeding aan de potgrond toe te voegen. Zo blijft de plant sterk en gezond. Dit komt de groei ten goede, maar een sterke plant is ook beter bestand tegen ziektes en beestjes.

Kies het liefste voor een organische meststof en lees altijd goed de instructies op de verpakking. Het gebeurt namelijk al snel dat je teveel voeding toedient. Dit is schadelijk voor het wortelgestel van de plant.

Citroengeranium stekken

Wist je dat je jouw Citroengeranium kunt stekken? Dit kun je bijvoorbeeld doen met de stukken die je hebt verkregen met snoeien. Belangrijk is altijd om een schone en scherpe schaar te gebruiken zodat je zo min mogelijk schade aan de moederplant toebrengt.

stekken Citroengeranium
Stekken van de Citroengeranium

Een Citroengeranium stekken gaat als volgt:

  1. Zorg er altijd voor dat je stekken nog een paar bladeren aan de bovenkant hebben zitten. De onderste blaadjes haal je van de stengel af.
  2. Zet de Citroengeranium stekken in water. De bladeren moeten boven water blijven, de stengel in water. Als je blad in het water laat staan kan dit gaan rotten, dus let hier op.
  3. Zet ze weg op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
  4. Na een paar dagen, tot maximaal een paar weken, zul je de eerste worteltjes zien!
  5. Als de worteltjes een centimeter of 10 zijn kun je de stekken in de aarde gaan zetten. Houd de jonge plantjes nog een tijdje goed vochtig. Daarna kun je overgaan op de normale verzorging.
Citroengeranium stekken
Citroengeranium stekken in de aarde

Citroengeranium bloei

Alhoewel de meeste mensen deze plant voor de geurige bladeren hebben, zijn ook de bloemen zeer de moeite waard. Deze paars bloemetjes hebben donkere nerven en groeien in bosjes.

Verwijder de bloemetjes zodra ze zijn uitgebloeid. Zo kan de energie van de plant weer naar de bladeren gaan.

Citroengeranium bloei

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Citroengeranium giftig?

Je kunt deze plant beter niet neerzetten als je katten, honden of andere huisdieren rond hebt lopen. Er zijn bronnen die stellen dat deze plant niet giftig is, maar officiële instanties melden dat de hele Geranium familie giftig is voor dieren. In ieder geval bij inname van grote hoeveelheden. Neem dus niet het risico.

Is de Pelargonium Graveolens eetbaar?

Een beetje vreemde tegenstelling: de plant is giftig voor dieren, maar is eetbaar voor mensen. De Citroengeranium wordt gebruikt om thee van te zetten of als smaakstof voor gebak. Mensen kunnen deze plant dus veilig eten.

Citroengeranium

De bladeren worden geel

Gele bladeren kunnen meerdere oorzaken hebben, maar worden veelal veroorzaakt door een teveel aan kalk in het water. Schakel over op regenwater, dan zal het probleem verholpen moeten zijn.

Wat ook kan is dat de plant te koud staat. In dat geval kun je hem verplaatsten naar een plekje met meer zonlicht.

Is de Citroengeranium winterhard?

Nee, een Citroengeranium is niet winterhard. Je kunt hem dus niet buiten laten overwinteren. De plant kan in de herfst al naar binnen. Dan worden de dagen natter, kouder en donkerder en dit remt de groei. Uiterlijk moet de plant naar binnen voor de eerste vorst.

Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen is groot. Laat de plant daarom eerst acclimatiseren in een koele ruimte, zoals een schuur. Daarna kun je hem in de woon- of slaapkamer zetten.

Na de laatste vorst kan de plant weer naar buiten. Ook nu is het slim om hem eerst weer te laten acclimatiseren. De overgang terug naar buiten is tevens een goed moment om de Citroengeranium terug te snoeien. Hoe je dat aanpakt lees je bovenaan deze pagina bij de verzorgingstips.

Samenvatting

Botanische naamPelargonium Graveolens
Ook bekend alsCitroengeranium, Rozenpelargonium, Rozengeranium
StandplaatsVeel licht
WaterNormaal

Inhoudsopgave: