Coniferen soorten

Coniferen soorten

Er zijn meerdere situaties waarin het handig is om de verschillende Coniferen soorten te kunnen herkennen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een Conifeer in de tuin hebt staan en wilt weten hoe je deze moet verzorgen. Onder andere de snoei is een belangrijk onderdeel en de aanpak kan tussen de verschillende soorten Coniferen verschillen. Een andere mogelijkheid is dat je op zoek bent naar een Conifeer om in de tuin te plaatsen. In dat geval is het goed te weten welke soorten er bestaan, zodat je de juiste keuze kunt maken. Niet iedere soort is immers geschikt voor iedere situatie.

Coniferen soorten

Wat is een Conifeer?

Er bestaan meer dan 600 soorten Coniferen. Voordat we de verschillende soorten uitlichten, is belangrijk onderscheid te maken op het begrip Conifeer. Waar hebben we het dan precies over? De naam Conifeer betekent letterlijk “kegeldrager”. Die naam dankt de plantengroep aan de vorm van de vrucht houders. Deze doen een beetje denken aan een dennenappel. Niet zo gek, want ze vallen binnen dezelfde plantenfamilie: Pinaceae (Dennenfamilie).

Coniferen soorten herkennen

Het kan lastig zijn om de verschillende soorten Coniferen te herkennen. In ieder geval gaat het om een struik of boom. Ze hebben geen “echte” bladeren” als je van loofbomen kent, bijvoorbeeld van de Malus Domestica. Meestal hebben ze naalden of een naaldvormig blad. Door goed te kijken naar het blad/naald en de plaatsing daarvan kunnen de verschillende soorten uit elkaar gehouden worden. Bijvoorbeeld:

  • De meest bekende soorten hebben schubachtige bladeren. Dan heb je vaak een Conifeer soort uit van het geslacht Thuja of Chamaecyparis. Over beide soorten hieronder meer.
  • Soorten met lange naalden in bundeltjes (vaak 2, soms meer) vallen vaak binnen de Pinus of de Sciadopitys (daarover hieronder meer).
  • Coniferen soorten met platte naalden zijn vaak te classificeren als Abies of Venijnboom.

Populaire Conifeer soort: Thuja

Een van de meest populaire Coniferen is de Thuja, maar is bij de meesten bekend onder de bijnaam Levensboom. Deze Coniferen soorten worden vaak gebruikt als haagplant. De reden daarvoor is simpel: ze hebben een zachte uitstraling, groeien betrekkelijk snel én ze blijven groen in de winter. Voornamelijk dat laatste is voor velen een argument om deze Conifeer soort te kiezen.

Binnen het geslacht Thuja bestaan zeer veel soorten. De meest bekende daarvan zijn:

  • De Thuja Smaragd. Deze soort groeit iets langzamer dan haar broertjes en zusjes en blijft ook iets compacter. Ze is felgroen en blijft de hele winter haar kleur houden.
  • De Thuja Plicata. Deze soort is iets donkerder van kleur, maar blijft ook de hele winter groen.
  • Thuja Excelsa. Deze soort is een snellere groeier dan de voorgaande soorten. Leuk feitje: kan lekker geuren.

Chamaecyparis

Een andere zeer populaire Conifeer soort is de Chamaecyparis. Binnen deze groep vallen voornamelijk langzaam groeiende soorten. In tegenstelling tot de Thuja, wordt de Chamaecyparis minder vaak ingezet voor heggen, maar juist vaker als los exemplaar. De reden is dat er binnen deze groep veel dwergconiferen bestaan. Deze soorten worden regelmatig gebruikt als tuinbonsai, net zoals dat gebeurt bij de Japanse Esdoorn. Ook deze soorten blijven het hele jaar groen, dus ook in de winter.

Sciadopitys

Deze boom wordt ook wel Kransspar of Japanse Parasolden genoemd. Deze soort komt in de natuur enkel voor in het zuidelijke gedeelte van Japan. En deze Conifeer soort is oud: wist je dat er fossielen van deze planten zijn gevonden van zo’n 200 miljoen jaar oud (bron).

Net zoals de Chamaecyparis wordt de Sciadopitys ook niet vaak ingezet voor heggen, maar als losse boom in de tuin gepland. De redenen hiervoor verschillen, maar dit is deels vanwege de kosten. Een Sciadopitys is vaak vrij duur in de aanschaf. Daar krijg je wel een reus van een boom voor terug: de Sciadopitys kan zo’n 30 meter hoog worden met naalden van wel 12 centimeter.

Inhoudsopgave: