Eucalyptus stekken

eucalyptus stekken

Eucalyptus stekken is leuk om te doen. Het is een mooie plant en ook nog eens zeer nuttig. Je kunt er bijvoorbeeld olie van maken tegen muggen.

Het vermeerderen van een Eucalyptus plant via de zaden, maar je kunt hem ook stekken. Er zijn twee mogelijkheden: stekken in de aarde of in water. We bespreken hieronder beide methodes.

eucalyptus stekken
De kenmerkende bladeren van de Eucalyptus plant

Eucalyptus vermeerderen

We kunnen de Eucalyptus gaan vermeerderen op de traditionele manier, namelijk het afknippen van stekken en deze proberen te laten wortelen in aarde. De stappen zijn als volgt.

Stap 1

Kies voor het stekken een moment in de zomer. Het liefste in juni of juli. Dan is de plant op zijn sterkst en zijn ook de stekken die je gaat nemen sterk. Zo vergroot je de kans van slagen.

Deze periode is ook de perfecte tijd voor het snoeien van de Eucalyptus. Dus de takken die je hierbij afknipt kun je weer laten uitgroeien.

Daarbij is het belangrijk om een scherpe en schone snoeischaar te gebruiken. We gaan stukken afknippen van de moederplant. Hoe scherper en schoner het materiaal, hoe kleiner de kans op schade en infecties aan de plant.

Stap 2

Knip een aantal volwassen scheuten van de plant af. Het liefste meer dan één. Zo heb je meerdere kansen. De stekken moeten ongeveer 10 centimeter zijn. Haal de onderste bladeren er vanaf. Ook de nog net uitkomende bladeren moeten eraf, deze kost de stek anders te veel energie. Het is belangrijk om bovenop de stek ten minste 1 goed blad te laten zitten.

Stap 3

Zet een paar potjes klaar en vul deze met stekgrond. Het mag ook normale tuinaarde zijn, maar meng deze dan aan met wat zand. Hiermee zorg je dat water makkelijker door de grond kan stromen, hier houdt de Eucalyptus van. Zorg ook altijd voor een drainage gat onderin de pot.

Stap 4

Dip de Eucalyptus stekken in hormoonpoeder, ook wel stekpoeder genoemd. Dit vergroot de kans van slagen. Daarna zet je ze in de aarde. Geef ze flink wat water zodat de grond een beetje drassig wordt.

Stap 5

De Eucalyptus stekken houden van warmte en een hoge luchtvochtigheid. Om dit te bereiken zetten we de potjes in plastic zakken. Deze moeten doorzichtig zijn zodat het licht is binnen in de zak.

Zet de potjes weg op een warme plek. Houdt in de gaten dat de aarde vochtig blijft. Als je merkt dat het te nat wordt in de zak dan kun je deze even open laten staan om te luchten.

Stap 6

Na ongeveer vier weken zouden de stekjes geworteld moeten zijn. Je kunt dit testen door het stekje zachtjes omhoog te trekken. Als je weerstand voelt weet je dat er worteltjes aan zitten. Je kunt ze nu uit de plastic zak halen.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist succesvol jouw Eucalyptus plant gestekt!

Eucalyptus stekken in water

Bovenstaande methode werkt voor bijna alle Eucalyptus soorten. Er zijn ook voorbeelden te vinden van mensen die Eucalyptus stekken in water. Dan volg je de eerste twee stappen die hierboven zijn beschreven, maar plaats je daarna de stekken direct in water.

Wij hebben het zelf nog nooit geprobeerd, maar er zijn meerdere succesverhalen op internet te vinden. Bijvoorbeeld de eigenaren van het Engelse tuinblog Valley Gardens:

Eucalyptus stekken in water
Eucalyptus stekken in water (bron: Valley Gardens)

Inhoudsopgave: