Fuchsia snoeien

Fuchsia snoeien

Een Fuchsia snoeien kan op veel verschillende manieren. Dat komt omdat Fuchsia’s bestaan in honderden verschillende soorten en maten die je allemaal kunt of moet snoeien. Deze planten zijn zeer geliefd omdat ze prachtige belvormige, hangende bloemen produceren in alle tinten geel, oranje, rood en roze. Daarnaast kun je kiezen voor Fuchsia’s met allerlei verschillende eigenschappen.

Er zijn soorten voor binnen, buiten, klimmend, hangend en haagvormend, klein voor in een pot of struikachtig in volle grond. Door deze enorme variatie kunnen ze in allerlei verschillende omstandigheden worden gebruikt. De Fuchsia snoeien wordt hieronder voor al deze soorten uitgewerkt.

Fuchsia snoeien
Een Fuchsia snoeien is belangrijk voor de vorming van bloemen

Moet je een Fuchsia snoeien?

Het is niet strikt noodzakelijk om een Fuchsia te snoeien. De plant groeit prima door zonder deze speciale aandacht, maar wordt dan wel minder vol en stevig. Door de Fuchsia te snoeien zorg je ervoor dat deze in allerlei richtingen uitgroeit en voller wordt. Daardoor geeft een gesnoeide Fuchsia na verloop van tijd meer bloemen en kleurenpracht. Ditzelfde principe geldt bij een Viburnum Tinus snoeien. Daarnaast kun je door te snoeien uiteraard de grootte en vorm van de Fuchsia controleren.

Wanneer Fuchsia snoeien

Als je een zo vol en stevig mogelijke Fuchsia wilt dan moet je deze planten twee keer per jaar snoeien. Wat precies nodig is en in welk jaargetij hangt ervan af of je Fuchsia in de winter buiten blijft. Veel mensen hebben Fuchsia’s in de tuin die niet wintervast zijn. Deze planten staan in een kuip waardoor ze naar binnen kunnen worden gehaald, of ze sterven in het najaar af en komen op de composthoop terecht. Deze laatste Fuchsia’s worden elk jaar opnieuw geplant of ingezaaid. 

Algemene snoeitips

Alle Fuchsia’s die de winter overleven moet je sowieso snoeien in het voorjaar. Zo gauw de temperatuur omhoog gaat begint het sap van de plant te stromen en gaat deze snel groeien. Er ontstaan dan binnen afzienbare tijd lange nieuwe scheuten. Als een Fuchsia naar binnen is gehaald en niet is blootgesteld aan vrieskou, dan heb je twee verschillende opties bij het snoeien: halveren of toppen. 

Fuchsia snoeien: halveren of toppen?

Als je plant groot genoeg is voor je smaak, dan kun je deze in de lente het beste halveren door de stengels van de plant ongeveer halfweg af te knippen. Als je graag meer lengte wilt, kies er dan voor om alleen de uiteinden van de stengel weg te snoeien – daar groeien dan twee scheuten terug. Het is verstandig om altijd een aantal stengels te laten staan want die brengen eerder bloemen waardoor het bloeiseizoen van je Fuchsia langer wordt. Zo kun je een Fuchsia snoeien naar behoefte van de tuin.

Fuchsia op stam snoeien

De meeste Fuchsia’s op stam staan in een pot of kuip zodat ze kunnen overwinteren in de garage, de kelder of op een andere plek waar het ’s winters niet vriest. Deze planten geven veel karakter aan je balkon, patio of kleine tuin. Het is belangrijk om een Fuchsia op stam in winterslaap te laten komen door in het najaar minder voeding en water te geven. Daardoor laat de plant zijn bloemen en bladeren vallen. 

Wanneer moet je een Fuchsia in het najaar snoeien en naar binnen halen? 

In de tijd dat een Fuchsia op stam zijn blad laat vallen moet je goed opletten dat de plant niet wordt blootgesteld aan nachtvorst. Het is verstandig om hem vanaf (eind)oktober naar binnen te halen en in een omgeving te zetten waar het koel en relatief donker is. Voor je dit doet kun je hem nog een keer lekker kort snoeien zodat hij niet veel ruimte inneemt. Laat daarbij wel de hoofdstam en de zijtakken intact en zorg dat de wonden droog zijn voor je de Fuchsia in de winterberging zet. 

Winterharde Fuchsia snoeien

Een winterharde Fuchsia struik in vaste grond moet je flink snoeien in het voorjaar. Deze planten doen het geweldig als haag of terugkerende sierplant in de tuin. De meeste Fuchsia’s die in Nederland als vaste plant worden gebruikt zijn van de soort Fuchsia Magellanica. Vooral de robuuste Fuchsia Riccartonii is erg geliefd. Om volop te genieten van de schoonheid van deze plant moet je wel een beetje je best doen.

Vaste Fuchsia’s de winter doorhelpen

Fuchsia’s zijn van nature geen winterharde planten. Geen enkel gedeelte van deze plant kan echt goed tegen strenge vorst. Daarom moet je deze Fuchsia’s in de herfst niet (teveel) snoeien want de brede takken beschermen de stam en wortels in de winter tegen wind en vorst. Daarnaast is het verstandig om de Fuchsia Magellanica (ook de Riccartonii) te voorzien van een winterdek van bladeren, compost of andere korte planten die groen blijven. Dat zorgt ervoor dat de onderstam en het wortelsysteem van de plant niet worden aangetast door de vorst.

Winterharde Fuchsia snoeien in de lente

De lente is het belangrijkste moment waarop ‘winterharde’ Fuchsia’s worden gesnoeid. Dat doe je eind maart/begin april wanneer de kans op vorst bijna nul is. Je moet dan alle bevroren takken en stengels wegknippen tot ongeveer tien centimeter van de grond. Je kunt alles wegsnoeien of de niet bevroren takken laten staan voor meer volume en vroege bloemen. De nieuwe scheuten komen razendsnel op zo gauw het warm en zonnig genoeg is.  

Welke soorten Fuchsia snoeien?

Elke soort Fuchsia is net een beetje anders. Daardoor heb je ruim keuze uit verschillende voorkeuren voor temperatuur en omgeving, verschillende kleuren bloemen en verschillende hoogtes en breedtes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kleine Fuchsia die graag in een pot groeit en het prima doet als kamerplant binnen in je huis – en eventueel bij warm weer op het balkon. Ondanks dat geen enkele Fuchsia echt winterhard is, zijn er een aantal soorten die de Nederlandse winter onder een lichte deken prima doorstaan. 

De Kaapse Fuchsia snoeien

De Phygelius – oftewel Kaapse Fuchsia – geeft gele, rode, oranje of roze buisvormige bloemen. Hoewel de naam doet vermoeden dat het een Fuchsia is, hoort deze plant bij de Helmkruidfamilie. In de verzorging lijkt hij echter wel veel op een Fuchsia. De plant heeft graag een warme plek op waterdoorlatende grond maar na een aantal jaren kan hij best overwinteren – hoewel hij liever binnen staat wanneer het vriest. Als de Kaapse Fuchsia toch buiten blijft dan heeft hij winterdekking nodig en moet in het voorjaar worden gesnoeid tot op ongeveer 20cm van de grond. 

Grote Fuchsia snoeien

‘Winterharde’ Fuchsia’s van de soort Fuchsia Magellanica worden in Nederland graag gebruikt als vaste plant. Deze grote Fuchsia snoeien kan belangrijk zijn omdat ze anders te groot worden. In de winter sterven ze vaak boven de grond af, maar in het voorjaar lopen ze weer uit en kunnen een prachtige haag vormen. Wanneer Fuchsia’s groeien in streken met een mild klimaat dan verhouten de stengels van de plant. Daardoor verlengen ze zich elk jaar en kunnen meerdere meters hoog worden. Er zijn klimmende Fuchsia’s die tot wel tien meter hoogte kunnen stijgen.

Wat moet ik verder nog weten over het snoeien van Fuchsia’s?

Om te snappen wat een plant wil kun je het beste kijken naar zijn natuurlijke omgeving. De Fuchsia werd in de 18e eeuw ontdekt door ontdekkingsreiziger Charles Plumier in de koele, vochtige bergwouden rondom de evenaar. De plant groeit daar op verschillende hoogtes en komt daarnaast ook voor in Midden-Amerika, Mexico, Nieuw-Zeeland en Tahiti. Er zijn ongeveer 50 wilde soorten Fuchsia’s en daarnaast bestaan er tienduizenden gekweekte rassen. 

Een Fuchsia goed snoeien zorgt voor veel bloemen

Alle Fuchsia’s hebben veel water nodig, de kluit mag absoluut niet uitdrogen. Vooral tijdens de bloei vragen ze veel vocht. Dat kun je verzorgen door fuchsia’s die in een pot of kuip staan regelmatig te begieten en ze in vaste grond zo’n tien centimeter dieper te planten dan de omringende planten in de tuin. Als deze planten gezond zijn dan produceren ze de hele zomer lang schitterende bloemen. Met optimale verzorging en snoeien kan de bloeiperiode zelfs tot in november doorlopen.

Inhoudsopgave: