Glansmispel snoeien

Glansmispel snoeien

De Glansmispel snoeien kan in verschillende vormen, wat de plant zeer geliefd maakt. Deze plant wordt ook wel Red Robin of Photonia Red genoemd en is verkrijgbaar als boompje op stam, leiboom of struik. Van al deze soorten lees je hier hoe je ze moet snoeien.

Naast de veelzijdigheid heeft de Glansmispel nog een aantal andere voordelen. De struik is namelijk winterhard maar verandert wel van kleur. In het voorjaar en na het snoeien krijgt de Glansmispel prachtige rode bladeren. Daarnaast komen er in mei en juni mooie witte bloemen aan tussen het goudgroene zomerblad en in de herfst sieren roodzwarte bessen de plant. 

Glansmispel snoeien
Een Glansmispel snoeien kan in verschillende vormen

Waarom een Glansmispel snoeien?

Wanneer een Glansmispel niet wordt gesnoeid, dan kan deze struik uitgroeien tot een hoogte en breedte van zo’n vier meter. In de meeste tuinen is dat niet gewenst en daarom worden de meerderheid van de Glasmispels regelmatig in de gewenste vorm gesnoeid. De beste snoeitactiek verschilt per vorm en de verschillende mogelijkheden worden hieronder besproken. Gelukkig verdraagt deze plant het goed om gesnoeid te worden. Het zorgt ervoor dat de struik mooi dicht wordt en dat de gewenste vorm wordt bereikt of blijft bestaan.

Wat heb je nodig om een Glansmispel te snoeien?

Het snoeien van een Glansmispel is relatief makkelijk en je hebt er niet veel gereedschap voor nodig. Met een snoeischaar of takkenschaar knip je de dikkere takken en daarmee kun je eigenlijk de hele snoeibeurt doen. Als je het makkelijker wilt maken voor jezelf, gebruik dan bijtijds een (elektrische) heggenschaar. Je moet wel zorgen dat al het gereedschap schoon en scherp is. Zo krijg je mooie snijranden en voorkom je ziektes en snoeiwonden.

Wanneer kun je de Glansmispel het beste snoeien?

Wanneer je de Glansmispel het beste kunt snoeien hangt vooral af van de gewenste vorm en afmetingen van de plant. Er zijn twee hoofdmomenten waarop de Glansmispel door tuiniers gesnoeid wordt. De eerste tijd is in het voorjaar rond eind maart of begin april – zo gauw er geen nachtvorst meer is. Daarnaast wordt de Glansmispel ook vaak na de bloei gesnoeid in augustus of september. De Glansmispel mag niet gesnoeid worden bij vorst of wanneer de volle zon erop staat. In alle andere omstandigheden zullen snel na het groeien prachtige rode scheuten vormen.  

Glansmispel snoeien in het voorjaar

Het voorjaar is de beste tijd om je Glansmispel terug te snoeien en de gewenste vorm te geven. Zo zorg je ervoor dat de plant niet te veel uit de kluiten wast. Je kunt in het voorjaar tot ver op het oude hout terugsnoeien. Zorg dat je al het hout verwijdert dat aangetast is door vorst. Daarnaast is snoeien in het voorjaar ook belangrijk om een mooi dicht bladerdek te houden. Een oude Glansmispel kan er soms wat kaal uitzien en in dat geval kun je in maart of april alle dikke takken terugsnoeien.  

De invloed van snoeien op de bloemen van de Glansmispel

Veel mensen kiezen ervoor om de uiteinden van de Glansmispel tegen het einde van de zomer een tweede snoeibeurt te geven. Dat zorgt ervoor dat de plant in het najaar opnieuw rode scheuten vormt. Daarnaast heeft de Glansmispel dan het hele jaar door rode bladeren. Het nadeel daarvan is dat de plant minder bloemen geeft in het voorjaar erna. Des te minder de Glansmispel gesnoeid wordt, des te meer witte schermbloemen zullen vormen in mei en juni. Net zoals bij een Brem snoeien is een uitbundige bloei het doel!

Glansmispel snoeien voor de bloei
Glansmispel snoeien heeft invloed op de bloei

Glansmispel op stam snoeien

Een Glansmispel op stam is een prachtige toevoeging voor je tuin. Sommige mensen snoeien deze alleen in het najaar omdat ze dan de hele zomer kunnen genieten van de mooie rode bladeren en de vele bloemen. Door de Glansmispel meerdere keren per jaar uit te dunnen met een snoeischaar kun je prachtige grillige vormen krijgen met een volle laag blad. Je snoeit de langste scheuten en takken weg waardoor de plant nieuwe scheuten vormt die veel blaadjes hebben.

=> Ook interessant: Viburnum Tinus op stam snoeien 

Een mooie bolvorm snoeien

Als je een mooie bolvorm wilt behouden dan moet je de Glansmispel meerdere keren per jaar snoeien. De makkelijkste manier om dit te doen is door de plant rond te knippen met een heggenschaar. Dat doe je naast het terugsnoeien van de te lange takken in het voorjaar en najaar. Met een heggenschaar kun je relatief snel werken, maar je krijgt wel lelijke snijwonden op het blad. 

Glansmispel haag snoeien

Je kunt van verschillende Glansmispels een prachtige haag snoeien. Het snoeien is in dit geval van groot belang omdat het ervoor zorgt dat het een mooi geheel vormt. Om dit effect te creëren moet je zowel in het voorjaar als in het najaar snoeien. De beste tijd om te snoeien in het voorjaar is wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. In het najaar worden de meeste Glansmispelhagen gesnoeid in september. Daardoor krijg je in oktober nog prachtige rode scheuten en nieuwe blaadjes aan je haag. 

Hoe kun je het beste een haag van Glansmispel snoeien?

Het doel van een haag is dat de planten naar de zijkanten met elkaar vergroeien terwijl ze naar voor en achter een dicht geheel van blad vormen. Om dat te realiseren moet je alle takken bijsnoeien die naar de voor en achterkant van de haag uitgroeien. Kies op elke tak een punt net boven een zijtak die nog ruim binnen de gewenste breedte van de haag valt. Door de tak daar af te knippen gaat de Glansmispel nieuwe zijtakken maken die in alle richtingen groeien en veel blad dragen.   

Glansmispel struik snoeien

Wanneer je een Glansmispel snoeien tot een struik? Dan moet je de jonge plant moeten toppen. Dat doe je door de jonge plant steeds in te korten. Zo zorg je ervoor dat de zaailingen niet in één lange scheut groeien, maar al snel zijtakken vormen. Dit kun je bij jonge planten doen door met een snoeischaar omhoog groeiende scheuten weg te knippen.

Veel gestelde vragen over het Glansmispel snoeien

Naast het correct snoeien van de Glansmispel zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden als wilt verzekeren dat je planten gezond blijven. Over het algemeen is deze struik makkelijk te onderhouden. Hij is niet erg vatbaar voor ziektes en andere problemen die de dood van de plant kunnen veroorzaken. 

Hoe zorg je na het snoeien voor de Glansmispel?

Een Glansmispel snoeien heeft impact. Het is belangrijk om de plant na het snoeien een beetje extra te verwennen. In het geval van de Glansmispel kan dat door een portie organische mest te geven. Zo kan de Glansmispel goed herstellen van de snoeibeurt. Zorg ook dat je bij het snoeien een behoorlijke hoeveelheid loof achterlaat zodat de plant genoeg zonlicht kan opnemen. Wanneer de Glansmispel zich goed voelt zal hij binnen afzienbare tijd een heleboel nieuwe scheuten vormen.  

Wat veroorzaakt de zwarte schimmelvlekken op het blad?

De Glansmispel krijgt vaak zwarte plekken op het blad die worden veroorzaakt door een schimmelziekte. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, de plant zal niet dood gaan. Als je wilt dan kun je de aangetaste bladeren wegplukken en oprapen zodat de schimmel zich minder snel verspreidt. Schimmel kan een teken zijn dat de plant graag meer zonlicht wil. Door een Glansmispel snoeien goed aan te pakken komt er meer zonlicht bij de overige bladeren en wordt schimmel voorkomen.

De Glansmispel snoeien en de standplaats 

Bij het kiezen van de standplaats houd je al rekening met het snoeien. Hoe krapper de standplaats, hoe vaker je de Glansmispel moet snoeien. Glansmispels zijn enorm goed uitgerust tegen de uv-straling van het zonlicht. Deze plant komt oorspronkelijk uit bergachtige gebieden in Azië waar in de lente vaak veel zonlicht wordt weerkaatst door de smeltende sneeuw.

Om zichzelf daartegen te beschermen heeft de plant een glanzend laagje op het blad dat de uv-straling reflecteert. De Glansmispel houdt dus van volle zon of hoogstens halfschaduw. Hij heeft echter wel graag bescherming tegen koude wind. Wanneer het vriest en waait kunnen de takken last krijgen van de vorst.

Inhoudsopgave: