De hoge fijnstraal

De hoge fijnstraal is een plant die je overal op de wereld kan tegenkomen. Het is een plant die van oorsprong uit Amerika komt en ontzettend snel en makkelijk over heel Europa verspreid is. Dit is dan ook waarom we eigenlijk over onkruid spreken als we het over de hoge fijnstraal hebben. We komen hem voornamelijk voor op braakliggende terreinen samen met de canadese fijnstraal, jacobsladder en de alsemambrosia. We gaan je alles over de hoge fijnstraal vertellen.

hoge fijnstraal2
A plant of the fleabane genus in humid places within agricultural areas

De herkomst van de hoge fijnstraal

De hoge fijnstraal is enkele eeuwen geleden vanuit Amerika naar Europa gekomen. De zaden hiervan zaten tussen het graan en verspreidden zich daarom erg snel in Europa. Net als de canadese fijnstraal en de alsemambrosia is de hoge fijnstraal onderdeel van de composieten familie. Deze 3 planten lijken dan ook erg op elkaar.

Zowel de canadese fijnstraal als de alsemambrosia en ook de hoge fijnstraal hebben een erg sterke verspreiding kracht. Door een klein zuchtje wind kunnen de zaden al verspreid worden. Ook zitten de zaden van deze planten vaak in verschillende vogel mixen, wat de verspreiding nog meer versneld.

De standplaats en ideale grond

De hoge fijnstraal stelt, net als de jacobsladder, niet veel eisen aan de grond waar in hij groeit. Hij kan namelijk echt overal groeien. Bij voorkeur staat hij op zand of grond die niet heel vruchtbaar is. Hij groeit dan bijvoorbeeld ook makkelijk tussen tegels of in de berm langs de snelweg.

hoge fijnstraal3
Dry Flowers Of Conyza Sumatrensis. Guernsey Fleabane, Fleabane, Tall Fleabane, Broad-leaved Fleabane, White Horseweed, And Sumatran Fleabane. Close Up Autumn Grass And Flowers In Sunset Sunrise Sunlight.

Ook aan de standplaats stelt de hoge fijnstraal niet veel eisen. Wel houdt hij niet zo erg van de felle zon. Dit kan ervoor zorgen dat zijn bladeren en bloemen snel verbranden en hij dood gaat.

De bloemen van de hoge fijnstraal

De bloemen van de hoge fijnstraal zijn heel klein en wit van kleur. Ze bloeien als een trosje met hangende kopjes. De trosjes zijn de mannelijke bloemetjes. De vrouwelijk bloemetjes groeien aan de onderkant van de plant. Zij hebben lange stempels, waardoor ze zich makkelijk kunnen voortplanten. De wind zorgt er namelijk voor dat ze bestoven worden door de mannelijke bloemen boven zich.

De zaden die hij hierna produceert zijn erg klein en licht. Ook maakt hij ontzettend veel zaden aan. Dit is een van de redenen waarom de plant zich zo snel verspreidt en overal groeit. Met een klein zuchtje wind kunnen de zaden al mee genomen worden en ergens anders terechtkomen. Hier zullen ze snel wortels schieten en groeien. Je komt er dan ook moeilijk vanaf in je tuin.

hoge fijnstraal4
Conyza sumatrensis is an annual herb probably native to South America, but widely naturalised in tropical and subtropical regions

Ondanks dat de hoge fijnstraal als onkruid bestempeld is, is hij net als de hesperis erg aantrekkelijk voor insecten. De hesperis heeft mooie bloemen die lekker ruiken, waar veel bijen en vlinders op af komen. Het enige verschil tussen de hoge fijnstraal en de hesperis is alleen dat je de hesperis vaak zelf in je tuin plant en de hoge fijnstraal niet.

Heeft de hoge fijnstraal verzorging nodig?

Waar je ook kijkt, je zult de hoge fijnstraal overal in Nederland tegen kunnen komen. Er zijn nog maar weinig plekken waar hij niet groeit, aangezien hij zich zo snel en makkelijk over het land verspreidt. Hij heeft dan ook zo goed als geen verzorging nodig omdat hij over kan groeien.

De meeste mensen trekken de hoge fijnstraal dan ook meteen uit de grond als ze hem in de tuin zien groeien. Zeker omdat ze zo snel groeien en zich snel verspreiden zijn ze liever kwijt dan rijk. Als je hem namelijk wel in je tuin laat groeien, zul je hem snel overal in je tuin terugvinden. Als je niet wilt dat je hele tuin er vol mee komt te staan, dan kun je hem het beste zo snel mogelijk verwijderen.

hoge fijnstraal5
Close-up of Horseweed. Erigeron Sumatrensis.

Mocht je hem wel in de tuin willen laten staan, kun je hier wel voordelen van ervaren. De bloemen zijn namelijk erg geliefd bij vlinders, bijen en andere insecten. Dit kan natuurlijk weer een voordeel zijn voor andere planten en bloemen in je tuin.

Je kunt hem dan bijvoorbeeld wel laten staan en zo alle vlinders en bijen naar je tuin te lokken. We raden je dan alleen aan om hem snel te verwijderen voordat hij zijn zaden laat vallen. Haal hem als hij uitgebloeid is meteen uit de tuin. Zo kan hij zijn zaden niet meer verspreiden. Zo kun je wel genieten van de voordelen die de bloemen bieden, maar heb je niet het risico dat je hem overal in de tuin terug gaat vinden.

Dit is eigenlijk van toepassing op veel soorten onkruid. We halen het vaak snel weg omdat we het niet mooi vinden en niet zelf geplant hebben. Vaak bieden de bloemen van dit soort planten wel veel voeding aan insecten. Je kunt ze dus best wat vaker laten staan in je tuin!

Inhoudsopgave: