Japanse Esdoorn verplaatsen

japanse esdoorn verplaatsen

Kun je een Japanse Esdoorn verplaatsen? Zeker! Er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit nodig is. Soms wil je de tuin anders inrichten. Misschien ben je er net komen wonen, of je wilt een keer iets anders. Ook kan het zijn dat de originele standplaats net niet ideaal is voor de Japanse Esdoorn.

Dan kun je hem verplanten. Dit is niet geheel zonder risico’s. Een Japanse Esdoorn stelt nogal wat eisen en verplanten kan mis gaan. Volg je de tips op deze pagina? Dan kan het verplanten van een Japanse Esdoorn eigenlijk niet meer mis gaan.

Hier lees 6 tips die je mee moet nemen in het verplaatsen van jouw Acer Palmatum. Denk bijvoorbeeld aan: de grootte van de boom, de leeftijd, de gezondheid en natuurlijk de tijd van het jaar.

japanse esdoorn verplaatsen

1: De grootte van de Japanse Esdoorn

Bij het verplanten van een Japanse Esdoorn zijn de afmetingen van de boom het belangrijkste element om rekening mee te houden. Het gaat er niet om dat een kleine boom meer of minder overlevingskans zou hebben dan een grote, maar om de mankracht die er nodig is. Als je met het verplaatsen voldoende van de wortelkluit overzet, onbeschadigd, kan in principe iedere Japanse Esdoorn zijn verhuizing prima overleven.

De afmetingen van de boom zijn dus belangrijk vanuit een praktisch oogpunt. De boom moet worden uitgegraven, uit het gat worden getild, de kluit verpakt, worden verplaatst en daarna weer opnieuw worden geplant. Dat is geen klein klusje.

Een volwassen Acer Palmatum kan makkelijk een wortelgestel hebben van 3 meter breed en bijna een meter diep. Die klus is niet te doen zonder de hulp van een professionele hovenier (met apparatuur) in te schakelen. Een wat kleiner boompjes, zeg zo’n 3 tot 5 jaar, is dan wel weer met twee man te verplaatsen.

Hoe weet je dan hoe breed je om de boom heen moet graven? Daar is een vuistregel voor:

  • Meet de omtrek van de stam, ongeveer 15 centimeter boven de grond.
  • Voor iedere centimeter omtrek, neem je 12 centimeter in de breedte om de stam heen.
  • Een Japanse Esdoorn verplaatsen met een stammetje van 2 centimeter dik, vraagt dus een kluit van 24 centimeter breed.
japanse esdoorn verplanten
Hoe groter de Japanse Esdoorn, hoe moeilijker te verplanten

2: De leeftijd van de Japanse Esdoorn

Bij een Japanse Esdoorn verplaatsen moet je ook rekening houden met de leeftijd van de boom. Ook dit heeft weer te maken met de wortels.

Hoe ouder de Japanse Esdoorn, hoe verder van de stam de uiteinden van de wortels zitten. Dit klinkt wellicht logisch, maar is erg belangrijk. Deze uiteinden van de wortels gebruikt de boom om water en voeding op te nemen. Het gedeelte wortels tussen de uiteinden en de stam doet daar veel minder aan mee.

Let er met het uitgraven dus op dat je voldoende van de uiteinden van de wortels heel laat.

3: Japanse Esdoorn verplaatsen en de gezondheid

Ook deze tip gaat weer over de wortels. Een gezonde boom heeft een gezonder, en daarmee beter, wortelstelsel. De overlevingskans na de verhuizing is dan het grootst. Een boom die er ziek uit ziet aan de oppervlakte, heeft vaak ook problemen op de wortels.

Bij het verplaatsen van een Japanse Esdoorn ontkom je er vaak niet aan om enkele goede wortels door te hakken. Als de boom al niet gezond is, kan hij na verplaatsing sterven als gevolg van droogte en hitte.

De tip is dus: verplanten Japanse Esdoorn enkel als deze in goede conditie is.

acer palmatum verplaatsen

4: Wanneer Japanse Esdoorn verplanten?

Wanneer verplant je een Japanse Esdoorn? Veel mensen denken in de zomer, maar dat is helaas niet waar. Het beste moment is aan het einde van de winter, of heel vroeg in het voorjaar. Het moment vlak voordat de knoppen open gaan.

In deze periode heeft de boom nog geen blad, dus kan hij deze ook niet verliezen. Daarbij moet het groeiseizoen nog beginnen. Dan heeft de Japanse Esdoorn nog de volledige lente, zomer en herfst om het wortelgestel te herstellen.

5: Snoeien tijdens verplanten

Een andere veelgebruikte tip tijdens een Japanse Esdoorn verplaatsen is een snoei toepassen. De gedachte hierachter is simpel. Tijdens het uitgraven en verplaatsen ontkom je er niet aan om wat wortels te beschadigen of achter te laten. Als de kroon van de boom wordt teruggesnoeid is de boom weer in evenwicht.

Er is minder benedengronds, maar dus ook minder bovengronds dat de wortels nodig heeft. Meestal snoeit met zo’n 25% terug tijdens de verhuizing.

=> Afgesnoeide stukken Japanse Esdoorn kun je stekken

6: Na het verplaatsen

Verplanten is een stressvolle operatie voor een Japanse boom. Na de verplanting kan deze dus wel wat extra aandacht gebruiken. Dit kun je doen door wat (stikstofarme) voeding te geven.

Geef ook genoeg water. Je mag de grond wat vochtig houden, maar niet te overdreven. De wortels moeten uitgedaagd worden om water te gaan zoeken. Als deze constant in overvloed binnen handbereik is, zal de boom minder snel gaan wortelen.

Inhoudsopgave: