Japanse Esdoorn stekken

japanse esdoorn stekken

Een Japanse Esdoorn stekken is niet heel moeilijk. Het klusje vraagt wel wat geduld. Japanse Esdoorns staan bekend als langzame groeiers.

Ze laten zich zeker vermeerderen, maar voordat er worteltjes aan de stekken zijn gegroeid, en daarna de nieuwe plant kan gaan groeien, verstrijkt er aardig wat tijd.

Wij vinden het stekken van de Acer Palmatum daarom juist stiekem nog leuker. De voldoening is groter als het eenmaal is gelukt. Volg je het stappenplan op deze pagina, dan moet het goed komen.

japanse esdoorn stekken

Stekken Japanse Esdoorn

Voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding. Dat houdt in: een scherpe schaar. Een botte schaar kan onnodig schade aanrichten aan de Japanse Esdoorn. Ook is het slim om de schaar te ontsmetten om het risico op ziektes tegen te gaan.

Het beste is stekken in het voorjaar. Dan heeft de stek nog een heel groeiseizoen voor zich om zich te ontwikkelen.

Stap 1

Kies mooie, jonge takken van ongeveer 25 centimeter uit. Deze snijd of knip je van de Japanse Esdoorn af. Het beste is om jonge takken te nemen, maar niet van dit seizoen. Kies stekken van het vorige jaar.

Van deze stekken haal je de onderste bladeren af. Dit is namelijk het gedeelte wat straks in de grond komt. Als er bladeren in de natte grond zitten gaat dit rotten. Daarbij kost het de stek onnodige extra energie. Aan de bovenkant van de stek laat je het blad zitten.

=> Wist je dat je een Japanse Esdoorn in de volle grond soms kunt verplaatsen?

Stap 2

De afgeknipte Acer Palmatum stekken kun je nog schuin afsnijden. Hiermee vergoot je het oppervlakte waar straks de wortels uit gaan groeien.

Doop de stekken in hormoonpoeder, ook wel stekpoeder genoemd. Hier haalt het stekje de voedingsstoffen uit om gelijk aan de slag te gaan met het aanmaken van wortels. Het kan in theorie zonder stekpoeder, maar hiermee vergroot je aanzienlijk de slagingskans.

Stap 3

Nu kunnen de stekken in de grond. Kies een tuinaarde die goed water doorlaat. Dit kun je ook zelf maken door de aarde aan te mengen met wat zand. Ook kun je het beste een laag hydrokorrels onderin de pot leggen.

Geef flink wat water. De grond mag echt goed vochtig zijn.

stekken japanse esdoorn

Stap 4

Zet de potjes in een doorzichtige plastic zak en sluit deze. De reden hiervan is het verhogen van de luchtvochtigheid. Een nadeel van deze hoge luchtvochtigheid is de kans op schimmel. Daarom is het belangrijk om de zak regelmatig even te luchten. Dan kun je ook meteen controleren of de aarde nog vochtig is.

De stekjes mogen op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Een jonge Acer Palmatum kan slecht tegen de hitte van de zon. Dan verbranden de bladeren.

Stap 5

Nu is het wachten. Zoals al eerder gezegd groeien Japanse Esdoorns zeer langzaam. Soms heb je geluk, maar het kan heel goed dat het stekje de rest van het jaar geen zichtbare activiteit laat zien. Het is druk bezig met het aanmaken van wortels.

Zolang het blad op de stek niet gaan hangen of verwelken weet je dat het goed gaat. Het volgende jaar zul je zien dat de stekken nieuw blad gaan aanmaken.

Inhoudsopgave: