De leymus arenarius, ook wel de zandhaver genoemd, staat bij ons vaak in de tuin te stralen als prachtig siergras. Hij heeft een hoogte van 80 tot 100 cm en is daarom een perfecte aanvulling voor een zonnige hoek of om juist wat meer kleur aan te brengen in je tuin. Je kunt er snel een zomers sfeer mee creëren in de tuin. We gaan je alles over de beste standplaats en verzorging van de leymus arenarius vertellen.
De bladeren en bloemen
De leymus arenarius is, net als de fallopia baldschuanica en de eremophila nivea, een zeer snelle groeier. Ze zeggen dan ook vaak dat de leymus arenarius een sterk woekerende plant is in je tuin. Dit betekent wel dat hij, net als de fallopia baldschuanica, perfect kan ingezet worden om bijvoorbeeld een saai hoek of lelijk schutting te verbergen.
De bladeren van de leymus arenarius lijken sterk op de eremophila nivea. Beide hebben ze mooie blauw, grijze bladeren en ook hebben ze dezelfde lancetvorm. Dit kan een prachtig contrast aanbrengen in de tuin. Het verschil hierbij is wel dat de eremophila nivea wat haartjes op het blad heeft. Dit heeft de leymus arenarius weer niet.
De zandhaver groeit ongeveer tot een hoogte van maximaal 1 meter. Hij heeft een opgaande groeiwijze en verspreidt zich makkelijk en snel door je tuin met zijn ondergrondse wortelstokken. Hij groeit dan ook voornamelijk in de breedte.
Verder is de leymus arenarius zeer winterhard. Ook is de kans klein dat hij last krijgt van insecten of plagen. Wel kan hij bijen, vlinders of andere insecten aantrekken, want hij kan in de maanden mei tot augustus bloeien. Hij zal dan grijs groene pluimen groeien, die uiteindelijk verkleuren naar het wit. De pluimen steken sierlijk boven het blad uit, maar zijn wel meteen prachtige blikvangers in de tuin.
De standplaats van de leymus arenarius
Net als de fallopia baldschuanica stelt de zandhaver weinig eisen aan zijn grond en standplaats. Het liefste staat hij wel op een zonnige plek. Hij zal dan ook niet snel beschadiging door de zon kunnen oplopen, waar andere planten vaak wel last van hebben.
Aan de bodem zelf stelt de leymus arenarius geen eisen. Hij zal zelfs in een arme zandgrond goed kunnen groeien. Dit is dan ook waarom je deze plant vaak tegenkomt aan de kust. Ze kunnen namelijk ook goed tegen de zilte zeelucht.
Omdat hij zo snel door de hele tuin groeit, is het aangeraden om dit te proberen te voorkomen als je dit niet wenst. Dit kun je doen door voordat je de leymus arenarius gaat planten, rondom het plantvlak folie aan te brengen. Dit kan voorkomen dat hij verder dan het plantvlak groeit. Ook kun je tijdig de wortelstokken verwijderen. Doe dit zodra je ze op ziet komen. Wil je deze moeite niet willen doen? De leymus arenarius kun je ook heel goed in een mooie grote pot planten. Zo kun je wel genieten van de mooie plant in je tuin, maar heb je niet de zorgen dat hij je hele tuin door woekert.
De benodigde verzorging
De leymus arenarius is een plant die zo goed als geen verzorging nodig heeft. Als je echt geen groene vingers hebt en niet graag in de tuin werkt, dan is deze plant echt een goede optie. Hij kan zeer goed tegen droogte en heeft zo goed als nooit last van problemen, ziekten of ongedierte.
Over het algemeen heeft de plant genoeg aan de regen. Als hij in de droge zomerperiode even wat minder water krijgt is dit geen probleem. Mocht het echt te lang droog weer zijn, dan raden we je wel aan om hem wat water te geven. Ook als het juist weer een periode veel regent, zal hij ook zonder probleem blijven staan.
Hij geeft een voorkeur aan een goed water doorlatende grond. Ook staat hij het liefst in een niet vruchtbare bodem. Het is dan ook zeker niet nodig om hem extra plantenvoeding te geven. Wanneer je hem in de buurt zet van planten die dit wel graag willen, kun je beter uitkijken en dit nu te dicht bij de leymus arenarius strooien. Als hij juist te veel voeding krijgt is de kans aanwezig dat de plant zijn kleur verliest of dood gaat.
De leymus arenarius is dus echt de perfecte plant voor elke tuin. Je kunt hem neerzetten als opvulling in een border, als afscherming van een schutting, om een saaie hoek op te vrolijken of plaats ze als prachtige blikvangers in een mooie sierpot. Door zijn bladeren en kleur geeft hij meteen een zomerse sfeer aan de tuin. Doordat hij ook nog eens zo goed als geen onderhoud nodig heeft, kan iedereen deze plant in leven houden in zijn tuin en ervan genieten.