Liriope muscari snoeien

Liriope muscari snoeien

De Liriope muscari snoeien is een vast onderdeel van de verzorging van deze plant. Deze sterke wintergroene plant is makkelijk te onderhouden en voegt veel toe aan je tuin. De Liriope muscari heeft prachtige grasachtige bladeren die in de winter groen blijven en niet afvallen. De Nederlandse naam is Leliegras – heel toepasselijk want Liriope muscari lijkt op een gras, maar het is een soort Lelie. Alles over het snoeien van de Liriope muscari lees je hier.

Waarom Liriope muscari snoeien?

Er zijn allerlei verschillende Liriope muscari soorten zoals de moneymaker, big blue, ingwersen, royal purple, monroe white en gold banded. Deze planten overleven allemaal prima zonder snoeien zolang ze genoeg water krijgen en op een plek staan waar ze goed gedijen. Wel is snoeien noodzakelijk om ze mooi te houden. Je kunt Liriope muscari op bepaalde momenten opschonen door oud blad weg te knippen. Tussen augustus en oktober produceert de Liriope muscari schitterende dikke aren met paarse, violette – of in een enkel geval witte – bloemetjes. 

Liriope muscari snoeien
Bij de Liriope muscari snoeien gaat het voornamelijk om het blad

Wanneer Liriope muscari snoeien?

Wanneer de lente zich aankondigt kun je de Liriope muscari snoeien. In de meeste gevallen is het beste moment hiervoor in midden maart, wanneer het niet meer echt koud is. In die tijd beginnen de sappen weer te stromen in de plant waardoor hij snel weer tot volle grootte uitgroeit. Het is beter om dit te doen voordat de nieuwe scheuten van de plant omhoog komen – dat maakt het snoeien namelijk veel makkelijker.

Het blad van de Liriope muscari kan in de winter wat beschadigd of lichtbruin worden, vooral als het koud is geweest of de plant last heeft gehad van een droge straffe wind. Het is in principe niet nodig om deze plant te snoeien, maar je kunt hem wel een mooi fris uiterlijk geven in de lente. De Liriope muscari krijgt sowieso (ook als hij niet gesnoeid wordt) elk jaar in april nieuw blad en in augustus komen er nieuwe bloemaren aan. 

Hoe kun je het beste de Liriope muscari snoeien?

Het snoeien van de Liriope muscari is zeer eenvoudig. In midden maart knip je simpelweg alle groene en bruine bladeren af op ongeveer vijf centimeter boven de grond. Ook uitgebloeide bloemen kun je afknippen. Daardoor is het in principe een kwestie van slechts één keer snoeien per plant. 

Zorg bij het snoeien voor schoon en scherp gereedschap

Het is dus onwijs makkelijk om de Liriope muscari weer een schoon en fris uiterlijk te geven in de lente. Daarvoor heb je enkel een klein schaartje nodig. Over het algemeen heeft deze plant weinig last van ziektes, maar het is nooit verspilde moeite om schoon en scherp gereedschap te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je de kans op ziektes zo klein mogelijk houdt. 

Moet de Liriope muscari ook gesnoeid worden in het najaar?

Na de opschoonbeurt in maart laat je de Liriope muscari zijn gang gaan. Als deze plant het niet goed doet, dan heeft hij waarschijnlijk meer water of een andere omgeving nodig. Je hoeft niets te doen om hem winterklaar te maken, maar hij stelt het wel op prijs als hij een bedje rond zijn basis krijgt om hem te beschermen tegen vorst en wind. 

Inhoudsopgave: