Liriope muscari soorten en hun verzorging

Liriope muscari soorten

Er bestaan een flink aantal Liriope muscari soorten. Alle soorten zijn wintervast, maar hebben wel graag beschutting. De planten wordt ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog en groeit graag in de schaduw. Dit maakt ze een gewenste gast in veel tuinen. Doordat ze sterk zijn kunnen ze vaak lang mee. Welke Liriope muscari soort in jouw tuin past, is puur een kwestie van smaak. Ze delen allen dezelfde eigenschappen op gebied van verzorging.

Liriope muscari soorten
Veel Liriope muscari soorten zijn geliefd vanwege de bloemen

Liriope muscari soorten

Er zijn tientallen verschillende soorten Liriope muscari. Deze planten worden in allerlei kleuren gekweekt omdat ze zulke mooie bloemen produceren en het hele jaar door groen zijn.

Liriope muscari moneymaker

De Liriope muscari moneymaker produceert prachtige lilablauwe bloemen boven zijn frisgroene bladeren. Het grasachtige loof van deze soort zorgt ervoor dat de plant voorin een border het beste tot zijn recht komt. De Liriope muscari moneymaker bloeit net als alle andere soorten van augustus tot en met oktober waardoor hij wat kleur geeft aan je tuin in de maanden waarin de meeste planten al uitgebloeid zijn. 

Liriope muscari big blue

Van alle Liriope muscari soorten is deze een uitblinker. De Liriope muscari big blue doet zijn naam eer aan. Deze variant produceert prachtige helder-violette bloemaren die wel 25 centimeter lang kunnen worden. Dit is één van de grotere soorten Liriope muscari. De Liriope muscari big blue kan daardoor het beste gebruikt worden op een plek waar hij gezien wordt. Net als andere Liriope muscari wordt hij het liefste met zes tot acht soortgenoten per vierkante meter aangeplant. 

Liriope muscari ingwersen

Als je het liefste een rijkbloeiende Liriope muscari in je tuin wilt, dan is de Liriope muscari ingwersen de juiste keuze voor jou. Deze soort onderscheidt zich door de verschillende variaties in de kleur van de bloemen. Deze zijn soms donker en diep-violet maar andere keren zijn ze paars of zelfs een donkere soort roze.

Liriope muscari royal purple

De Liriope muscari royal purple wordt maximaal 30 centimeter hoog en is daarom perfect geschikt als bodembedekking onder en rond andere struiken en kleine bomen. Deze plant krijgt dieppaarse bloemen tegen het einde van de zomer en deze worden gevolgd door zwarte bessen in de herfst. 

Liriope muscari monroe white

De kleurcombinatie van de Liriope muscari monroe white is zeer uniek. Deze plant heeft diepgroen blad en produceert prachtige witte bloemaren. Hij is met een maximale hoogte van 40 cm net iets groter dan de meeste andere Liriope muscari. 

Liriope muscari gold banded

Het kan natuurlijk ook zijn dat je graag Liriope muscari in je tuin hebt vanwege het groen blijvende, grasachtige blad. In dat geval is de Liriope muscari gold banded misschien interessant. Deze plant heeft brede bonte bladeren met een goudgelige rand. De bloemaren zijn minder fel dan bij andere soorten en hebben een doffe paarsachtige kleur.

Liriope muscari verzorging

Een vochtige plek met goed doorlatende grond en veel water is ideaal. Door deze voorkeuren is het de perfecte bodembedekker voor onder struiken en kleine bomen. In dergelijke omstandigheden heb je er heel weinig omkijken naar en heel veel plezier van.

De Liriope muscari snoeien is voor de verschillende soorten hetzelfde. Het kan echter wel zijn dat een bepaalde soort Liriope muscari net andere voorkeuren heeft voor zijn verblijfplaats dan anderen.

De Liriope muscari is wintervast als hij op de juiste plek staat

Temperaturen tot een graad of twintig onder nul zijn geen probleem zolang de Liriope muscari in een lekker warm bedje bladeren en/of compost staat. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de plant beschermd wordt tegen de wind door een schutting, muur of andere planten en struiken eromheen. Vorst en koude, uitdrogende wind zorgen ervoor dat gedurende de winter het blad beschadigd raakt en/of lichtbruin kleurt.

In de zomer moet je genoeg water geven

Liriope muscari staan graag samen met andere soortgenoten. Ze leven het liefst in volledige schaduw, maar doen het ook prima in halfschaduw. In dat geval moet je zorgen dat de planten niet uitdrogen. Vooral in de zomermaanden hebben ze geregeld extra water nodig als de zon meerdere uren per dag op hun bolletje staat. De grond waarin ze staan mag zeker niet uitdrogen. 

Inhoudsopgave: