Oleander snoeien

oleander snoeien

De Oleander snoeien kan op verschillende momenten en op verschillende manieren. Op deze pagina lees je de juiste aanpak om een Oleander te snoeien in pot, in de grond, wanneer je dit het beste kunt doen en wat je hier voor nodig hebt. Onderaan de pagina staat een antwoord op veel gestelde vragen rondom een Oleander snoeien.

Deze plant is zeer geliefd door de prachtige witte, gele, oranje, roze of rode bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Er zijn een aantal voor- en nadelen die bepalen of het in jouw situatie echt een goed idee is om delen van je Oleander te snoeien. Daarnaast is het erg belangrijk om deze plant op het juiste moment te snoeien want anders kun je behoorlijk inboeten op de geuren- en kleurenpracht van de plant in het volgende bloeiseizoen.

Een Oleander snoeien: is het nodig?

Is het noodzakelijk om een Oleander te snoeien? Het antwoord op deze vraag verschilt nogal. Het is afhankelijk van hoe het met je plant gaat en wat je wilt qua grootte en vorm. Een gezonde Oleander vertakt vanzelf waardoor het snoeien van deze plant meestal niet nodig is om een mooi dicht bladerdek met veel bloemen te krijgen.

Ook is het snoeien niet optimaal voor de bloei van de plant omdat je altijd wat bloemknoppen wegknipt tijdens het snoeien. Zolang de vorm en de grootte van je Oleander in orde zijn en de plant geen kale plekken vertoont, kun je hem dus lekker zijn gang laten gaan. 

oleander snoeien voor de vorm
Voor de vorm is het snoeien van de Oleander soms nodig

Goede redenen om een Oleander te snoeien

De meest voorkomende redenen om een Oleander te snoeien zijn het inperken van de groei van de plant en het geven van een mooie vorm. Daarnaast kun je in verschillende jaargetijden klein onderhoud verrichten. Als je in de zomer bijvoorbeeld uitgebloeide bloemen snoeit, dan laat de plant automatisch meer nieuwe bloemen bloeien. Op dezelfde manier kun je na de winter uitgedroogde toppen en andere delen wegknippen zodat er enkel gezond hout overblijft. Ook gele bladeren aan de Oleander kun je wegsnoeien.

Wanneer Oleander snoeien?

Wanneer je een Oleander het best kunt snoeien hangt af van het weer en wat je wilt bereiken. Als je deze plant wilt snoeien omdat hij te groot wordt of omdat je er een specifieke vorm aan wilt geven, dan is het voorjaar de beste tijd. Rond het einde van februari of het begin van maart stijgt de temperatuur waardoor de sapstroom van de plant weer omhoog gaat. Dat is het beste moment om een Oleander te snoeien als je wilt dat deze snel verder groeit. Op dit moment zal de plant namelijk snel veel nieuwe scheuten in alle richtingen aanmaken na het snoeien. 

Snoeien in het najaar   

Een Oleander snoeien in het najaar is slim ls je het volgende jaar zoveel mogelijk bloemen wilt. Op die manier vormt hij verse scheuten waaraan in het voorjaar en in de zomer al nieuwe bloemen komen. Als je de Oleander in het najaar snoeit moet je hem wel extra goed beschermen tegen de winterkou. Zorg dat je de plant al voor de eerste nachtvorst naar binnen haalt en dat hij daar lekker warm staat tot het ’s nachts niet meer vriest. Net zoals bij de Glansmispel snoeien is een uitbundige bloei meestal het doel.

Voorkom nachtvorst na het snoeien

Je mag de Oleander in ieder geval niet snoeien als hij buiten staat en er nog nachtvorst is. We weten niet altijd zeker in welke maand de eerste winterse nachten voorbij komen of wanneer de lente definitief inzet. Daarom kan de beste snoeitijd elk jaar verschillen. Als je in het najaar snoeit, dan kun je de plant daarna het beste direct naar binnen halen (uiterlijk eind oktober). In het voorjaar kun je wachten tot de winter definitief voorbij is (eind april/begin mei), of de Oleander uit voorzorg nog een tijdje binnenhouden na het snoeien.

oleander snoeien voor de bloei
Een Oleander snoeien wordt vaak gedaan om de bloei te bevorderen

Oleander op stam snoeien

Een Oleander op stam kun je ook op verschillende momenten snoeien. Wanneer deze plant binnen overwintert kun je hem het beste in het najaar snoeien zodat je in het voorjaar en de zomer zoveel mogelijk bloemen krijgt. Je kunt er echter ook voor kiezen om het snoeien in het voorjaar te doen. Daardoor krijg je extra veel vertakkingen en kan de gehele plant dichter worden.

=> Wist je dat: je kunt een Oleander stekken met de afgeknipte takken

De mooiste vorm snoeien

Om de Oleander op stam te snoeien moet je goed kijken welk gedeelte je wilt laten groeien, waar überhaupt geen vertakkingen gewenst zijn en waar ze moeten worden ingeperkt. Als er vertakkingen plaatsvinden op de onderste delen van de stam, dan kun je die het beste helemaal wegknippen. In de delen die je in wilt perken knip je een flink stuk van de oude takken af. Kies daarvoor een plek net boven een zijtak die ongeveer zover van de kroon af ligt dat daar vertakkingen gewenst zijn. Het is beter om waar mogelijk altijd minstens een paar centimeter van de stam weg te blijven.

=> Er zijn nog meer tuinplanten die je op stam kunt snoeien, lees bijvoorbeeld verder over Viburnum Tinus snoeien

Oleander bevroren snoeien

Wanneer een Oleander bevroren raakt dan kun je de plant vaak redden door hem zorgvuldig te snoeien. Hoe goed je ook let op het weerbericht, soms mis je toch een vroege of late koude nacht waardoor delen van je Oleander bevroren raken. Wanneer dit gebeurt worden de bladeren bruin en dor.

Als de kou helemaal tot de kern van de Oleander naar binnen trekt dan kan de plant daardoor doodgaan. Het is dus het is altijd beter om vorst helemaal te voorkomen. Als het je toch overkomt, dan kun je aan de schors krabben om te zien of er binnenin de takken nog leven zit. Vaak blijft het midden van de dikkere takken boven het vriespunt en van daaruit kan de Oleander weer opnieuw gaan groeien. 

Een bevroren Oleander nieuw leven inblazen

Je kunt de nog levende takken van de bevroren Oleander eraan herkennen dat ze van binnen nog groen zijn. Helemaal bevroren takken worden ook van binnen bruin. Als je takken vindt die nog groen zijn van binnen, dan moet je het bruine gedeelte helemaal wegknippen.

Daarbij is het belangrijk om te proberen wat bladknoppen aan de plant te laten zitten. Die vind je op de plek waar de blaadjes zaten en van waaruit nieuwe takjes gaan groeien. In sommige gevallen kan het maanden tot jaren duren voor de Oleander weer gaat uitlopen. Wanneer dat eenmaal gebeurt wordt het snel weer een prachtige volle struik. 

Snoeien Oleander in pot

Zoals je hierboven gelezen hebt, zijn er allerlei verschillende mogelijkheden voor het snoeien van een Oleander in pot. In Nederland is dit de beste manier om een Oleander te houden. Je verplaatst de plant dan in de herfst naar binnen en zet hem pas in de lente –  na de laatste nachtvorst – weer buiten. Zo kun je in allerlei verschillende seizoenen aan de slag en hou je de plant precies zo groot en sierlijk als je wilt. Zo gauw je weet wanneer je wilt snoeien en wat je wilt bereiken, kun je gaan kijken naar de beste werktuigen en de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. 

Let op bij het Oleander snoeien: het sap is giftig!

Voor je enthousiast begint aan het Oleander snoeien is het belangrijk om te weten dat het sap van deze plant erg giftig is. Dat komt door de aanwezigheid van onder andere hartglycosiden, nereïne en oleandrine en geldt eigenlijk voor alle delen van de plant. Gelukkig is de Oleander niet giftig bij aanraking zolang het gaat over droge delen. Afgevallen droge bloemen en bladeren kunnen dus zonder problemen worden verwijderd. Je moet je echter wel beschermen tegen het sap van alle delen van de plant. Dat doe je door waterdichte handschoenen zonder gaten te dragen bij het snoeien. 

Bij inname kan de Oleander dodelijk zijn

De inname van delen van de Oleander kan dodelijk zijn als deze in het verteringsstelsel terecht komen. Dat is belangrijk om te overwegen als je een Oleander snoeit. Daarnaast kun je er ook rekening mee houden wanneer je deze plant een plekje geeft of tot een bepaalde vorm snoeit. Je kunt een Oleander op stam bijvoorbeeld zo hoog snoeien dat kleine kinderen en huisdieren geen toegang hebben tot de bloemen en bladeren van de plant. Dieren en kinderen zullen niet snel een stuk van de plant opeten. Zorg er vooral wel voor dat zij wegblijven vlak na een snoeibeurt wanneer er vers sap aanwezig is.

Welk gereedschap heb ik nodig om een Oleander te snoeien?

Je kunt de hele Oleander snoeien met een stevige snoeischaar. Zorg ervoor dat deze schoon en scherp is wanneer je begint aan het snoeien. Zo voorkom je dat de plant last krijgt van snijwonden en/of ziektes. Over het algemeen wil je altijd een punt kiezen dat net boven een bladrozet ligt. Daar knip je de tak af met schoon en scherp gereedschap. 

Maak je gereedschap zorgvuldig schoon

Het is belangrijk om al je gereedschap goed schoon te maken na het snoeien van de Oleander. Houd daarbij het liefst je handschoenen nog aan en voorkom dat je snijwonden oploopt of op een andere manier in aanraking komt met het giftige sap van de plant. Bij het snoeien moet je waterdichte handschoenen dragen van goede kwaliteit. Ook deze maak je naderhand goed schoon.

Een Oleander snoeien? Begrijp wat deze plant wilt!

Als je een Oleander wilt snoeien is het belangrijk te begrijpen waar de plant vandaan komt. De groene, struikachtige Oleander komt van nature voor in landen in het Mediterrane gebied zoals Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk maar ook andere subtropische regio’s zoals Iran en grote delen van China. Daar kan deze plant makkelijk vijf meter hoog worden. De Oleander heeft graag volle zon en hoge luchtvochtigheid en doet het dus het beste op een open plek naast een waterlichaam zoals een vijver of fontein. Het is niet nodig om de Oleander te snoeien maar dat kan wel.

Een Oleander in Nederland

Oleanders zijn een prachtige toevoeging voor je tuin in Nederland. Ook hier komt de plant volop tot bloei. Het grootste verschil met zijn traditionele woongebied is de nachtvorst. Daar kan de Oleander niet goed tegen en daarom wordt hij in Nederland meestal in een grote pot geplant zodat je hem in de winter binnen kunt zetten. In die omstandigheid kan de Oleander nog steeds uitgroeien tot een hoogte van z’n twee tot drie meter. Dat is behoorlijk veel en daarom wordt deze plant door veel mensen gesnoeid om het gewicht en de omvang een beetje binnen perken te houden.

Veel gestelde vragen over het Oleander snoeien

Je kunt het snoeien en onderhouden van de Oleander zoveel aandacht geven als je wilt. Deze plant komt uit een ander gebied en doet het daarom het beste als hij flink in de watten wordt gelegd. Zolang je ervoor zorgt dat je handen goed beschermd zijn met handschoenen en dat de plant niet te maken krijgt met vorst, zijn er allerlei mogelijkheden. 

Moet je bij een Oleander uitgebloeide bloemen snoeien?

In de zomer kun je de Oleander onderhouden door uitgebloeide bloemen weg te snoeien. Hoewel het voorjaar en de herfst het beste geschikt zijn voor eventueel groot snoeiwerk, kun je ook in de zomer het nodige werk verrichten. Door de uitgebloeide bloemen weg te snoeien help je de Oleander om al zijn energie in nieuwe bloemen te steken. Dat zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk geuren- en kleurenpracht uit deze plant haalt. 

Wat is de beste manier om een Oleander met kale plekken te snoeien?

Wanneer de Oleander in een pot groeit en geen optimale omstandigheden heeft dan kunnen aan de bovenkant kale takken zonder bloemen ontstaan. In dat geval moet je de plant verse potgrond en mest geven en het liefst in een nieuwe pot zetten.

Daarna kun je de bovenkant van de Oleander wat snoeien door langere zijtakken weg te knippen op een paar centimeter van de stam. Kijk hierbij goed of er nog bladeren en bloemen aan de uiteinden zitten. Als deze niet zijn uitgedroogd dan gaan ze namelijk het volgende voorjaar gewoon weer bloeien.

Inhoudsopgave: