Oleander stekken

oleander stekken

Je kunt een Oleander stekken in water of direct in de aarde. Op deze pagina lees je alles over de deze twee methodes. Tot slot vind je onderaan deze pagina een antwoord op veel gestelde vragen en een oplossing voor veel voorkomende problemen.

Oleander (Nerium oleander) is een prachtige heester die vaak als sierplant wordt gebruikt. Het is heel gemakkelijk om Oleander te vermeerderen uit stekken, en een geweldige manier om nieuwe planten voor de tuin te creëren (of om weg te geven natuurlijk).

oleander stekken
Een Oleander stekken is vrij eenvoudig

Oleander stekken in aarde: een stappenplan

Stekken selecteren

Om Oleanders te stekken, kies je eerst een gezonde tak van ongeveer 6 tot 8 centimeter lang. De precieze lengte is niet belangrijk. Wat wel belangrijk is dat er blaadjes aan zitten. Daarnaast is het slim om direct meerdere takken te kiezen. Alhoewel de Oleander zich makkelijk laat stekken, is er altijd een kans dat het mislukt. Door meerdere takken te nemen verspreid je de kansen.

=> Soms heb je takken over van het Oleander snoeien. Deze kun je natuurlijk ook gebruiken.

Stekken nemen en voorbereiden

Snijd de takken in een hoek van 45 graden net onder een bladknoop (dit is waar nieuwe bladeren en wortels uit zullen groeien) van de Oleander af. Gebruik altijd een scherp mes. Met een bot mes maak je lelijke snijwonden. Verwijder de onderste bladeren, zodat er slechts 2 of 3 bladeren overblijven aan de bovenkant van de stekken. Deze bladeren hebben de stekken nodig om energie te krijgen. Die energie is hard nodig, want ze moeten straks gaan wortelen.

Stekken in de aarde zetten

Een optionele stap is om de onderkant van de stekken in bewortelingshormoonpoeder te dompelen. Dit vergroot de kans van slagen, maar is niet per se noodzakelijk. Vervolgens plaats je de stekken in potten die je hebt gevuld met vochtige, goed drainerende potgrond.

Oleander stekken wegzetten en verzorgen

Zet de stekken op een warme, lichte plek en geef het regelmatig water. De wortels zouden zich binnen 4-6 weken moeten vormen. Je kunt dit eenvoudig controleren door zachtjes aan het stekje te trekken. Voel je weerstand? Dan zitten er wortels aan!

Als de Oleander eenmaal geworteld is, kunt je hem overplanten in een grotere pot of in de tuin. Zorg ervoor dat de stek langzaam aan direct zonlicht gewend raakt voordat je hem buiten in de zon plant. Geef de Oleanders tijdens het eerste groeiseizoen regelmatig water om ze te helpen sterke wortels te vormen. Let op dat je niet te veel water geeft, anders krijgt de Oleander gele bladeren.

Oleander te stekken in water

Een twee methode om een Oleander te vermeerderen is in water. Het idee hierbij is dat de stekken eerst wortelen in water, en je ze daarna uitplant in de aarde. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Vul een glas met schoon water. Dit mag kraanwater of regenwater zijn.
  2. Snijd de stengels van de Oleander in een hoek van 45 graden af, net onder een bladknoop.
  3. Strip de onderste bladeren van de stekken, maar laat 2 of 3 bladeren aan de bovenkant zitten.
  4. Plaats de Oleander stekken in het water. Zorg dat er geen blad onder water zit, enkel de kale tak.
  5. Zet de stekken op een lichte plek en ververs het water om de paar dagen om het fris te houden.
  6. Na 4 tot 6 weken zijn de eerste worteltjes zichtbaar.
  7. Zijn de wortels enkele centimeters lang, dan kun je de stekken in de aarde planten.

Veel gestelde vragen en problemen

Op welke plaats plant ik mijn Oleander stekken?

Het is belangrijk de Oleander stekken op de juiste plek neer te zetten. Enkel onder de juiste omstandigheden kunnen ze uitgroeien tot volwassen planten. Oleanders geven de voorkeur aan volle zon, maar een beetje schaduw is ook prima. Als ze eenmaal volwassen zijn, kunnen ze goed tegen droogte, maar ze groeien het beste als ze regelmatig water krijgen. Dit geldt zeker bij warm en droog weer. Oleanders kunnen in bijna elke grondsoort worden geplant, zolang deze maar goed gedraineerd is.

Wanneer is de beste tijd om een Oleander te stekken?

De beste tijd om een Oleander te stekken is in de late lente of begin van de zomer. De Oleander zit dan namelijk in de groeifase en heeft de meeste energie. Deze energie hebben de stekken nodig om te kunnen wortelen en uitgroeien. Zou je de Oleander stekken in de winter, dan is de kans van slagen een stuk minder groot.

Hoe snij je stekken van een Oleander?

Om een Oleander te stekken gebruik je een scherp mes of snoeischaar. Deze moet scherp zijn omdat je anders lelijke snijwonden veroorzaakt. Kies een stengel van maximaal 10 centimeter. Zorg ervoor dat je de snede net onder een bladknoop maakt (het punt op de stengel waar de bladeren aanzitten).

Wat voor grond moet ik gebruiken voor mijn Oleander stek?

Een goed doorlatende, zanderige bodem is het beste voor de Oleander stekken. Net als het type grond waar een volwassen plant van houdt dus. Overigens is stekgrond ook een goede keuze, mocht dat beschikbaar zijn. Schaf het niet speciaal aan voor het stekken van de Oleander, maar je kunt het prima gebruiken als je het al in huis hebt.

Hoe verzorg ik mijn Oleander stekje?

Geef het Oleander stekje regelmatig water. Daarmee zorg je ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet zompig. Het stekje moet op een warme, lichte plek worden gezet. Wat direct zonlicht in de ochtend is prima, maar liever niet tijdens de warme middag.

Inhoudsopgave: