De Oleander, botanische naam Nerium oleander genoemd, of in het kort ‘Nerium’, is een prachtige struik uit de familie van maagdenpalmen. De plant wordt soms gebruikt als kamerplant, maar veel vaker gezien in de tuin.
De Oleander is vooral te herkennen aan de witte, roze of rode bloemetjes en de nauwe, leerachtige bladeren met een opvallende dikke middennerf. De plant ruikt heerlijk en is prachtig als hij bloeit. In dit artikel lees je alles over de beste verzorging van jouw prachtige Oleander.
Oleander verzorging
Om het optimale uit jouw plant te halen is een goede Oleander verzorging van belang. Met de juiste kennis en de juiste actie op de juiste tijd, zorg je ervoor dat de struik in optimale conditie is. Iedereen wil immers de Oleander in de bloei zien staan in de vroege zomer en daar veel van genieten.
Het belangrijkste in de Oleander verzorging is te weten dat de plant vooral in tropische en subtropische gebieden groeit. Daar blijft de struik het hele jaar groen en meestal bloeit de plant dan ook het hele jaar door. In veel zuidelijke landen wordt de struik gebruikt als versiering voor langs wegen, in parken en in stedelijk gebied. Wist je dat de Oleander goed kan tegen vervuilde lucht? Dat is de reden waarom in veel landen de struik juist in de buurt van fabrieken wordt geplant.
Met alles wat je doet met de struik is het belangrijk om te bedenken dat de potplant giftig is. Volgens sommigen is het zelfs de giftigste plant ter wereld: het opeten van slechts een paar blaadjes kan al dodelijk zijn voor een volwassene. Trek bij het snoeien, verpotten, stekken en andere handelingen met de struik, handschoenen aan. Wrijf in geen geval in je ogen en laat het sap uit de plant niet op je huid komen. Lees er alles over op de pagina: is Oleander giftig?
Water en zon
Hoewel de struik goed tegen hitte kan en ook wel tegen droogte, houdt de plant van veel water. De Oleander vindt het prima dagelijks een gietbeurt te ontvangen. Let wel op: langdurig te veel water kan ook weer funest zijn voor deze planten. Zet ze dus niet in veel te natte potgrond waar geen afwatering is. Dit zorgt voor gele bladeren aan de Oleander. De stelregel: hoe warmer de plant staat, hoe meer water de plant lust.
Zet de potplant vooral in de zon, want daar voelt hij zich het prettigst. Ook in een omgeving met meer schaduw kan de struik in principe groeien. Mocht je de plant ’s winters binnen hebben staan in een pot en in het voorjaar naar buiten wil zetten is het belangrijk om de struik te laten wennen aan de zon, zodat de bladeren niet zwart of bruin worden.
Bemesten
Ook is het goed voor de Oleander om hem regelmatig te bemesten. Zeker in de bloeitijd en wanneer de snelste groei plaatsvindt van de plant. In de maanden februari tot en met augustus mag de plant best eens in de twee weken een flinke dot organische meststof gebruiken. Het geeft de plant een gezonde weerstand tegen ziektes en maakt de Oleander ook extra winterhard. De plant groeit snel in die maanden en het is gezond voor de plant om extra voedsel te hebben in de potgrond of tuingrond. De stelregel is dat: hoe voedzamer de grond, hoe beter de bloei. Doe echter ook niet te gek.
Oleander bruine bladeren
Het blad van een Oleander wordt bruin om verschillende redenen. Het komt zelfs wel voor dat een Oleander volop in de bloei staat, maar tegelijkertijd last heeft van bladeren die bruin worden. Eén van de redenen is dat er niet genoeg water is gegeven aan de struik en daardoor zijn bruine bladeren ook verdroogde bladeren. Vaak gebeurt dat juist in de winter, want de plant staat dan binnen en binnen is het ’s winters veel droger dan ’s zomers.
Betere Oleander verzorging
Een andere reden waarom het gebladerte bruin of zelfs zwart worden, is – zoals eerder genoemd – het te snel in de zon zetten van de struik. Dat geeft de plant brandwonden: bruine of zwarte bladeren.
Als bladeren alleen van de zijkant bruin worden en niet helemaal bruin, dan ligt dat soms ook aan een te beperkte Oleander verzorging. Je wilt als dat gebeurt de struik eigenlijk zo snel mogelijk een lekkere scheut bemesting geven, zodat er genoeg voedsel is voor de potplant om (snel) te groeien.
In zeldzamere situaties zijn bruine bladeren het gevolg van een ziekte, zoals de schimmel Ascochyta. Deze ziekte wordt ook wel ‘droogrot’ genoemd omdat de potplant eruit gaat zien als uitgedroogd, terwijl dat misschien helemaal niet zo is.
Voordat je het probleem van ‘bruine bladeren’ op gaat lossen, is het dus zaak te kijken wat de oorzaak is van het probleem. Je wilt natuurlijk wel de juiste diagnose stellen.
Oleander in een pot verzorgen
In de natuur groeit de struik soms tot wel 5 meter hoog. In een pot wordt de plant in de praktijk eigenlijk nooit hoger dan 2 meter. Toch kan de Oleander ook prima groeien in een pot. De juiste verzorging is dan noodzakelijk.
Grondsoort
De Oleander in pot doet het eigenlijk goed in elke grondsoort: zowel op zand als op kleigrond. Met zand is het zaak om de struik meer water te geven dan op kleigrond, waar water wat beter wordt vastgehouden. Er is ook speciale potgrond te koop voor planten uit het mediterrane gebied, dat is natuurlijk nog het beste voor deze (sub)tropische plant.
Binnen of buiten
Is het ’s winters nooit veel kouder dan 0 graden, dan overleeft de plant het wel, maar toch is het beter om de plant naar binnen te halen. Een goede plek voor de winter is bijvoorbeeld een (half) afgesloten balkon of in een bijgebouw waar het niet warmer is dan 12 graden ’s winters. Zo komt de plant echt in een wintertoestand en raakt het niet van streek door de (vaak veel te droge) verwarming. Zorg dat de potkluit nooit helemaal droog wordt in de winter. Zodra er ’s nachts geen vorst meer is, kan de plant weer naar buiten. Verder lezen over Oleander overwinteren.
Wanneer verpotten
Een Nerium wordt vaak verkocht in een kleine pot. Het is dus zaak om zodra de plant bij jou in huis, of in de tuin staat, hem te verpotten in een pot die past bij de grootte van de struik. Probeer in ieder geval eens in de 2 à 3 jaar een net iets grotere pot te kopen voor de struik en zorg dat er verse, goed bemeste grond, in de pot komt te zitten. Let bij het verpotten op om niet de wortels te beschadigen.
Oleander ziektes
Er komen af en toe ziektes voor bij de Nerium oleander. Er zijn verschillende soorten luis en andere beestjes die de plant flink af kunnen takelen. Tegen alle vormen zijn remedies en bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar, dus maak je geen zorgen. Ook zijn er verschillende soorten schimmels en bacteriën die destructief kunnen zijn voor je plant. Ook daar zijn oplossingen voor. Ga wel gelijk aan de slag, want te lang een zieke plant in huis is niet gezond: de ziektes kunnen ook andere planten aantasten en jouw mooie Nerium oleander kan eraan ten onder gaan.
Luis
De plant kan bijvoorbeeld last hebben van gewone bladluis, maar ook schildluis en rode spint. In principe zijn deze soorten luis redelijk makkelijk te verslaan: je kunt een simpel mengsel maken van water en afwasmiddel of zeep. Daarmee dagelijks de bladeren van de Oleander mee bespuiten, moet binnen enkele weken of zelfs dagen resultaat opleveren.
Schimmel
Als er schimmel zit op je Oleander plant ligt dat vaak aan een te natte omgeving. Vaak als de plant buiten staat en er is een zomer met veel regen en weinig zonlicht, heeft dat effect op de gezondheid van de struik. De Oleander groeit van oorsprong in warme en droge gebieden en is zoveel vocht dus niet gewend. Om er voor te zorgen dat de bladeren goed drogen is de Oleander snoeien noodzakelijk. Zo kan licht en lucht tussen de bladeren komen en droogt de plant sneller op.
Bacterie
Een bekend probleem bij de struik is de zogenaamde ‘oleanderkanker’. Het klinkt heel erg, maar daarmee worden een soort ‘wratten’ bedoeld die de plant ontwikkelt op de stengels. De oorzaak daarvan is een bacterie (de pseudomonas-bacterie). Meestal huisvest die bacterie zich al van meet af aan in de plant, maar komt hij pas in actie als de gezondheid en conditie van de plant minder is.
Verwijder alle bladeren die zijn geinfecteerd. Zodra de gezondheid weer verbeterd is, zal je er niet veel meer van merken. Let wel op: de bacterie is besmettelijk, dus als er meerdere Oleanders in de buurt staan, kunnen die ook geïnfecteerd worden.
Slappe takken
Het is heel normaal voor een Oleander als de takken slap hangen. Zeker na een flinke regen- of hagelbui zijn de takken erg zwaar en buigen ze door. Ook gewoon het gewicht van de bladeren en de bloemen is soms al genoeg om de takken slap te trekken. Nogmaals, dat is een natuurlijk fenomeen bij de struik. Is er bij jou een tak die hangt slap? Vind je het niet zo mooi? Wil je er wat aan veranderen? Dat kan: je kunt een Oleander bijvoorbeeld opbinden, als je dat mooier vindt. Het opbinden of ondersteunen van de slaphangende takken kan zeker helpen de tak meer power te geven, dus de kans bestaat dat je binnen een maandje van je hangende slappe tak af bent.
Wil je voorkomen dat er slappe takken zijn bij je Oleander? Sommige plantenkenners denken dat het belangrijk is om de plant in het vervolg met enige regelmaat warm of lauw water te geven. Dat zou ervoor zorgen dat de plant sterker wordt in warme periodes. Je zult zien dat na zo’n periode het probleem met slappe takken verdwijnt.
Veel gestelde vragen over Oleander verzorging
Hoe krijg ik mijn Oleander in bloei?
Er is veel discussie onder plantenkenners over hoe de perfecte bloei in de Nerium komt. De één zegt dat het zaak is de plant beter te bemesten, de ander vindt dat het belangrijk is om in het najaar de plant goed te snoeien. Ook de standplaats van de struik is belangrijk: hoe warmer het voorjaar en de zomer, hoe mooier de bloei. Probeer dus al deze dingen uit en wie weet word jij wel de Oleanderkenner. Verder lezen over de Oleander bloeitijd.
Welke soorten Oleander zijn er?
Er zijn verschillende soorten Neriums, hoewel de meeste varianten erg op elkaar lijken. De grootste verschillen zitten op de kleur van de bloemen: roze, wit, rood en beige-achtige bloemen. Er zijn zelfs soorten met geelachtige bloemetjes. Er zijn zelfs soorten Oleander die het hele jaar door kunnen bloeien en er wordt steeds meer gedaan om die soorten ook in de Nederlandse huiskamers te krijgen. In principe is de verzorging van alle Oleanders ongeveer hetzelfde.
Wat te doen met bloemen die zijn uitgebloeid?
Het is goed om voorzichtig de uitgebloeide bloesems te verwijderen met de vingers. Zo kan de struik al zijn energie stoppen in het opnieuw produceren van bloemetjes. Doe dit nooit met een schaar, maar met de vingers, zo beschadig je de takken niet. Als het goed is bloeit jouw Oleander van begin van de zomer tot eind september. Sommige soorten bloeien in het wild zelfs het hele jaar door en er wordt steeds meer geprobeerd om het bloeiseizoen te rekken in Nederland.