Vijg Planten: Tips voor Planten, Verzorging & Oogsten

Een vijgenstruik of vijgenboom staat prachtig in de tuin. Het zal de tuin meteen een mediterrane sfeer geven. Je kunt ze niet alleen goed in de volle grond planten, maar ook in een pot kun je ze mooi neerzetten. Er zijn veel verschillende soorten vijgenbomen en planten, die allemaal een andere verzorging nodig hebben. Maar hoe kun je het beste een vijg planten?

Rijpe vijgen op een boom

Verschillende soorten

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten vijgenbomen. Niet elke soort kan goed in het Nederlandse klimaat leven. Ook geeft niet elke soort in de zomer rijpe vruchten en ook de vruchten onderling verschillen weer in smaak en kleur.

Je moet hierbij dan ook goed opletten welke soort vijgenboom je kiest voor in de tuin. Kies hiervoor een soort die ook winterhard is. Plant hem wel in de tuin op een plek waar hij genoeg warmte en zon krijgt. Hoe warmer en zonniger de plek is waar hij staat, hoe meer vruchten hij krijgt en hoe zoeter ze zullen smaken.

Voedsel geteeld in een tuin in Nederland

Waar kun je het beste de vijg planten?

Het beste kun je een vijg planten in het voorjaar. Plaats hem op een zonnige en warme beschutte plek in de tuin. Door hem in het voorjaar te planten, heeft hij genoeg tijd om zich te nestelen en zich voor te bereiden op zijn eerste winter. Bij strenge vorst kun je het beste een jong vijgenboompje nog afdekken om hem warm te houden en te beschermen tegen het koude weer. Wanneer de vorst wel tot hem komt en hij wat takken verliest door de kou, is dit geen groot probleem. De kans is groot dat hij in het voorjaar weer opnieuw gaat groeien.

Vers vijgenfruit en plakjes vijgen, achtergrond

Ook kun je hem goed in een pot planten. Zo blijft hij mobiel en kun je hem blijven verplaatsen zodat hij altijd in de zon kan staan. Vooral in strenge winters is het ideaal als de vijg in een pot staat. Zo kun je hem op een beschutte plek of in een kas neerzetten om te laten overwinteren. Zo weet je zeker dat je vijg het ook in de winter warm genoeg heeft en dat de boom niet beschadigt door de kou of vorst.

Het planten in een pot heeft meerdere voordelen. Naast dat je hem makkelijk kunt verplaatsen, is de kans ook groot dat hij meer vruchten gaat produceren. Een vijg kun je namelijk het beste planten op een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen om te groeien, hoe meer energie hij over zal hebben voor het ontwikkelen van vruchten.  

Een vijg planten kost veel moeite, hier zie je een volgroeide vijgenplant

Hoe plant je op de juiste manier een vijg?

Of je een vijg planten nu in de volle grond of in een pot doet, het is belangrijk dat hij in een arme, goed gedraineerde grond staat, waarvan de pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 is. Hier zal hij het beste in groeien. Zorg dat de kluit even ondergedompeld wordt in het water. Een doorweekte kluit zal minder snel uitdrogen als hij in drogere grond geplant wordt.

Graaf een gat dat 2 keer zo groot is als de kluit. Houd er rekening mee dat je hem niet te diep plant. Plant hem net zo diep als dat de plant in de pot stond. Zorg voor een beetje kalk en wat stenen in de grond voor goede drainage. Dit bevordert de groei van de vijg.

Geef de vijg niet te veel meststoffen. Door meststoffen te geven, zal het de vijg vooral heel veel blad produceren en minder vruchten. Zorg wel dat de jonge plant gedurende de zomer voldoende water krijgt. Zo zal hij snel nieuwe wortels ontwikkelen, waardoor hij stevig in de grond komt te staan.

Inhoudsopgave: