Leuke vijgenboom weetjes!

De vijgenboom is een prachtige, fascinerende en vooral ook oude boom. Hij wordt al eeuwenlang gekoesterd om zijn zoete vruchten. Het is een bijzondere, maar ook nuttige boom. Een goede toevoeging in je tuin dus! We gaan wat leuke vijgenboom weetjes met je delen. Hierna wil je zeker weten ook een vijgenboom in je tuin planten.

Oude geschiedenis

De vijgenboom heeft een zeer oude en rijke geschiedenis die wel 10.000 jaar terug gaat in de tijd. De vijgenboom wordt beschouwd als de oudste gecultiveerde boom op de aarde. De vruchten werden in de oudheid al gegeten en gewaardeerd door hun voedzame eigenschappen. Ze worden zelfs genoemd in de oude geschriften zoals bijvoorbeeld de bijbel.

Vijgenweetjes1
Healthy green tropical fiddle leaf fig tree in beige wall room with dappled sunlight from window for luxury interior decoration design, sustainable lifestyle product background

Zelfbestuivende boom

Een van de leukste vijgenboom weetjes is dat de vijgenboom zelfbestuivend is. Hij wordt bestoven door kleine insecten die binnenin de vrucht leven. Dit betekent dat ze zelfbestuivend zijn. Ze zijn dus niet afhankelijk van andere bestuivende insecten zoals een bij. Dit is natuurlijk een bijzondere natuurlijke samenwerking. De afnemende bijenpopulatie heeft dus geen effect op de productie van vijgen.

Bijzondere vruchten en bloemen

Vijgen groeien op een bijzondere manier. Wat al lijkt op de vrucht, is eigenlijk de bloeiende structuur,  ook wel de synconium genoemd. De kleine bloemen zitten aan de binnenkant van de synconium en zullen zich ontwikkelen tot de zoete vruchten die wij kennen.

Vijgen eten

Dat vijgen lekker zijn, weten we natuurlijk al. Maar ook over de vruchten zijn er veel vijgenboom weetjes te vertellen. Zo zijn er bijvoorbeeld wel meer dan 700 verschillende soorten vijgenbomen. Elke vijgenboom produceert zijn eigen variant vijgen, die allemaal een andere smaak, textuur en aroma hebben.

Ook zitten vijgen boordevol voedingsstoffen en ze zijn dan ook een perfecte toevoeging aan een gezond dieet. Ze bevatten veel vezels, kalium, magnesium, vitamine K en antioxidanten. Ze zullen je dan ook kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en verlagen het risico op bepaalde ziekten.

Vijgen kun je ook niet alleen vers eten, maar ook gedroogd zijn ze erg lekker. Ze worden geoogst als ze rijp zijn, wat wordt aangegeven doordat ze zacht aanvoelen en een zoete geur verspreiden. Je kunt ze hierna vers eten, drogen of verwerken in heerlijke salades of desserts. Ook kun je ze zelfs inmaken om ze langdurig te kunnen bewaren.

Culturele en ecologische waarde

Naast de heerlijke vruchten, heeft de vijgenboom nog meer waarde. Zo spelen vijgen een rol in verschillende culturen over de hele wereld en hebben ze ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Zo zijn ze een symbool van overvloed, welvaart en vruchtbaarheid. In sommige culturen worden zelfs de vijgenbladeren gebruikt om mensen te bedekken tijdens religieuze rituelen.

Vijgenboom weetjes waar veel mensen niet stil bij staan, is wat voor ecologische waarde de vijgenboom ook kan bieden. Het voegt niet alleen een vleugje tropische charme toe aan je tuin, maar biedt nog veel meer dan alleen een mooi decor. Naast de heerlijke vruchten, biedt de vijgenboom ook een bron van voedsel en onderdak aan andere dieren. Zo zullen vogels er graag onderdak in zoeken en zullen andere dieren zich kunnen voeden aan de gevallen vijgen.

Daarnaast helpt de vijgenboom ook bij het bevorderen van de biodiversiteit en zal het helpen bij het verminderen van bodemerosie. Ze produceren ook grote, glanzende bladeren, wat weer fijne schaduw biedt. Dit kan zowel fijn voor jezelf zijn, maar ook dieren zullen hier de schaduw op kunnen zoeken. 

Een vijgenboom biedt dus echt veel meer dan alleen schoonheid in de tuin en heerlijke en gezonde vruchten. Een vijgenboom in je tuin planten is dan ook zeker een aanrader en voor veel verschillende redenen een goede toevoeging!

Inhoudsopgave: