Brem snoeien: Alles wat je moet weten

Brem snoeien

Een Brem snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze plant. Als je dat niet doet dan zal deze struik snel verouderen en uiteindelijk afsterven. In de natuur is dat geen probleem omdat door de vele zaadjes die de plant werpt continue nieuwe struiken beginnen te groeien. In de tuin werkt dat anders omdat de Brem niet ongestoord zijn gang kan gaan. Daarnaast wil je de struik natuurlijk op zijn plek houden. Daarom wil je Bremstruiken het liefst elk jaar op het juiste moment en de juiste manier snoeien.

De juiste aanpak van het Brem snoeien lees je op deze pagina. Per soort wordt het hieronder uitgewerkt. Tot slot staat onderaan de pagina een antwoord op veel gestelde vragen over Brem snoeien.

Brem snoeien

Wanneer Brem snoeien?

Er is één specifiek moment wanneer je de Brem moet snoeien. Deze struik geeft prachtige gele bloemen in het voorjaar, meestal in mei. Direct daarna is het beste moment om terug te snoeien omdat de plant dan genoeg tijd heeft om nieuwe scheuten en toppen te vormen voor het volgende jaar. Daarmee voorkom je ook dat de plant op de groeitak direct weer nieuwe scheuten vormt. Naast de grote snoeibeurt in mei kun je in het vroege voorjaar rond eind maart wat onderhoud verrichten.  

Redenen om de Brem te snoeien

Een Brem snoeien heeft drie belangrijke redenen. De eerste is het jong houden van de plant. Wanneer je de Brem niet snoeit dan worden de takken van deze plant steeds langer. Daardoor wordt de Bremstruik onderin steeds kaler en verhouten de takken. Op dat hout loopt de Brem niet opnieuw uit waardoor de takken topzwaar worden en uiteindelijk kunnen afbreken. Aangezien je bij deze heesters nooit in het volgroeide hout mag snijden krijg je een steeds groter kaal gedeelte. Als de Brem elk jaar wordt gesnoeid dan blijven de takken jong en de struik vol.

De tweede reden om de Brem te snoeien is het beperken van de ruimte die de plant inneemt. De gewenste breedte en hoogte bepalen hoe ver je deze plant terugsnoeit. Dat kan liggen tussen een derde van de bloementakken en (bijna) de hele tak.

De derde reden om de Brem te snoeien is natuurlijk de bloei. Snoeien is bloeien. Als je meerdere bloeiende tuinplanten hebt dan ken je dit principe waarschijnlijk al. Zo gaat het bijvoorbeeld ook op bij het Amerikaanse Sering snoeien en het Viburnum Tinus snoeien.

Hoe kun je het beste een Brem snoeien? 

Hoe je een Brem gaat snoeien is afhankelijk van je doel, maar tegelijkertijd zijn er wel duidelijke aanwijzingen. Als je de plant zo jong mogelijk wilt houden dan moet je direct na de bloei in het voorjaar de bloemtakken zo ver mogelijk terugsnoeien. Knip of zaag de takken af tot de basis op ongeveer 40 centimeter van de grond. Als je wilt dat de struik bossiger uitgroeit, knip of zaag dan net boven de eerste vertakking. Deze aanpak is eens in de drie of vier jaar nodig als je verder niet snoeit.

Meerjarig snoeischema

Je behoudt het uiterlijk van de Brem het beste door elk jaar een behoorlijk gedeelte van de bloemtakken te laten staan. Daarop vormen namelijk de meeste knoppen zich voor de volgende bloei. In een meerjarig snoeischema knip je elk jaar ongeveer één-derde van de takken af op de gewenste lengte. Zo wordt elke tak eens in de drie jaar gesnoeid. 

Een gewenste vorm en grootte snoeien

Door de bloemtakken tot op de basis te snoeien lopen de jonge scheuten van daaruit opnieuw uit. Dat houdt je Brem vol en elegant. Als je liever een wat grotere en bredere struik hebt dan kun je er ook voor kiezen om tot ongeveer 40 tot 60 cm van de basis terug te knippen.   

Brem snoeien na de bloei

Het belangrijkste moment om een Brem te snoeien is dus na de bloei in mei. In die periode kun je de Brem terugsnoeien in de gewenste vorm door (een gedeelte van) de bloemtakken af te knippen tot de basis of maximaal twee-derde van de lengte van de tak. Knip altijd net boven een knop want van daaruit zullen de nieuwe scheuten zich vormen. Er zijn nog andere onderhoudswerkzaamheden die je kunt verrichten in het vroege voorjaar rond het einde van maart. 

Brem snoeien: deze soorten moet je snoeien

Er zijn verschillende soorten Bremstruiken. De varianten van deze plant, die als sierheester worden gebruikt, moet je na de bloei snoeien. Dat geldt in ieder geval voor de gewone Brem (oftewel Cytisus scoparius) en de Verfbrem (Genista scoparius). De andere soorten die in Nederland voorkomen zijn niet geschikt voor de tuin. De Duitse Brem en de Kruipbrem zijn giftig, en de laatste blijft het hele jaar groen. De Stekelbrem heeft venijnige stekels en groeit evenals de Kruipbrem tot een maximale hoogte van ongeveer 35 centimeter.

Gele Brem snoeien

De gewone Brem wordt ook wel Gele Brem genoemd en die plant moet je elk jaar snoeien. Eigenlijk hebben bijna alle Bremstruiken gele bloemen – en een enkele witte. Het snoeiadvies is ongeveer hetzelfde voor alle soorten Bremstruiken die in de tuin gebruikt worden. Als je zoveel mogelijk bloemen aan je sierheester wilt dan moet je het snoeiwerk elk jaar voortzetten. Dat zorgt ervoor dat de Brem jong en vol blijft.

Veel gestelde vragen en problemen bij Brem snoeien

Kun je een Brem snoeien in de winter?

In de winter kan het gebeuren dat delen van een Bremstruik bevriezen. Kun je dan snoeien? Deze bruine droge takken zullen geen uitlopers meer vormen en daarom kunnen ze het beste verwijderd worden. Dat doe je in het vroege voorjaar zo rond het einde van maart. Met een snoeischaar of een takkenschaar verwijder je alle dode en zieke takken tot het gezonde hout aan de basis. Als je zeker wilt weten dat een tak geheel bevroren is geweest, schraap dan een beetje van de buitenkant weg om te zien of ook de binnenkant bruin is. 

Een Gewone- of Bezembrem kan op natuurlijke wijze verjongen na strenge vorst

Een Gewonde Brem (ook wel Bezembrem genoemd) loopt niet uit op volgroeid oud hout. Daardoor kun je deze struik niet volledig verjongen. Door goed te snoeien kun je het leven van de struik een heel stuk rekken, maar op een gegeven moment moet je vervanging overwegen. Deze plant kan wel op een natuurlijke wijze verjongen als er erg strenge vorst is. Dat zorgt ervoor dat de bovengrondse delen van de Brem afsterven en de struik in het voorjaar vanuit de basis opnieuw uitloopt.

Wat heb je nodig om een Brem te snoeien?

Het is altijd belangrijk om te werken met schoon en scherp snoeigereedschap. Daardoor voorkom je dat de plant die je snoeit onnodige wonden krijgt. Deze wonden kunnen ziektes aantrekken die uiteindelijk de hele plant overnemen. Je hebt bij het snoeien van een Brem in principe genoeg aan een scherpe en schone takken- of snoeischaar en een paar goede handschoenen.

Handschoenen zijn belangrijk want de Brem is licht giftig

Alle Bremstruiken die in de tuin worden gebruikt zijn licht giftig. Daarom is het belangrijk om handschoenen te dragen bij snoeiwerkzaamheden. Bij intensief contact met de huid kan een vervelende huidirritatie optreden. Daarnaast is het ook verstandig om alle gereedschappen (en de handschoenen) die je gebruikt goed te reinigen na het snoeien. Daarmee voorkom je dat andere planten lijden onder het gif van de Brem en je verzekert je ervan dat het je huid niet irriteert bij toekomstige werkzaamheden.

Inhoudsopgave: