Is Calathea Giftig voor Katten? Veiligheid & Voorzorgsmaatregelen

In bijna elk huis kun je wel planten vinden. Zeker een calathea is een populaire plant. Dit komt door zijn prachtige bladtekeningen die meteen wat kleur toevoegen aan je interieur. Toch is het belangrijk om eerst uit te zoeken of elke kamerplant wel geschikt voor bij je thuis is. Zo moet je je vooraf afvragen: is een calathea giftig voor katten? We hebben het voor je uitgezocht!

Close-up van het kleurrijke blad van Calathea.

Calathea in huis

Er zijn zoveel verschillende soorten, formaten en kleuren calathea’s te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld de Calathea Warscewiczii welke prachtige fluweelachtige bladeren heeft. De bladeren hebben een bijzondere bladtekening van licht en donker groen. Ook is er kans dat deze mooi gaat bloeien. Een unieke kamerplant die meteen wat sfeer en kleur aan je interieur toevoegt. 

Planten zijn er niet alleen voor de sfeer en kleur, maar hebben ook gezondheidsfuncties. Zo staat een calathea erom bekend dat hij luchtzuiverende eigenschappen heeft in huis. Dit is natuurlijk goed voor je in huis en is dan ook een van de grote pluspunten waarom je planten in je interieur zou moeten verwerken. 

Calathea, ja of nee?

Dat de calathea een bijzondere plant is, is dan ook de reden waarom zoveel mensen hem in huis hebben. Elke bladtekening is weer anders. Zo heeft de calathea rufibarba dunne en langwerpige bladeren met golvende randen. Het is bij alle calathea’s wel belangrijk dat je ze de juiste verzorging geeft. 

Een calathea heeft specifieke verzorging nodig. Anders zal hij al sneller gele of uitgedroogde bladeren kunnen krijgen. Dit is natuurlijk zonde. Gelukkig zal hij, als hij weer in zijn ideale omstandigheden staat, al snel weer nieuwe bladeren ontwikkelen. Voordat je een plant aanschaft, in het bijzonder een calathea, is het belangrijk om te kijken of het wel de juiste plant voor bij jou thuis gaat zijn. 

Naast dat je rekening moet houden met de standplaats en de omstandigheden in jouw huis, moet je er ook aan denken of de plant wel veilig is. Is een calathea giftig voor katten? Kun je hem wel veilig bij jou in huis zetten zonder dat je huisdieren of kind gevaar loopt. 

Giftig kamerplanten

Het is vaak niet iets waar je meteen bij stil staat als je een nieuwe plant gaat kopen. Ze kunnen er nog zo mooi uitzien, maar bepaalde kamerplanten kunnen giftig en daardoor hartstikke gevaarlijk zijn voor bijvoorbeeld je huisdieren. Je kat die nieuwsgierig is naar de plant en wat van het blad af knabbelt, kan al zorgen voor een bezoekje aan de dierenarts. 

Als je kat of ander huisdier aan een plant geknabbeld heeft die giftig is, zal hij last kunnen krijgen van verschillende symptomen. Deze symptomen kunnen koorts, overgeven, diarree, een opgezette tong, kwijlen, een schuimende bek of sufheid zijn. Vaak komen deze symptomen maar in kleine mate voor. Toch is het belangrijk zodra je een van de symptomen bij je kat ziet je direct contact opneemt met je dierenarts. Vaak moeten er dan testen gedaan worden en zal de dierenarts beslissen welke behandeling nodig is. 

Is de calathea giftig voor katten?

Gelukkig is de calathea een van de planten die niet giftig is voor katten. Wanneer je ziet dat er wat aan een blad van je calathea geknabbeld is, hoef je niet direct in paniek te raken en de dierenarts te bellen. Je kat zal er niet ziek van worden gelukkig. 

Dat de calathea niet giftig is, betekent niet dat het een goed idee is dat je kat ervan eet. Je kunt dit beter voorkomen en het proberen af te leren. Mocht er dan eens een plant of bloem in huis zijn die wel giftig is, zal je kat daar al een stuk minder interesse in tonen. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je calathea met zo’n mooie bladtekening ook mooi blijft. 

“Kat snuffelend aan een Calathea plant in een woonkamer.

Hoe te voorkomen en afleren?

Je kunt vooraf beter zorgen dat je kat geen interesse in je planten toont of anders er moeilijk bij kan komen. Je kunt de calathea dan ook het beste op een plek zetten waar de kat er niet makkelijk bij kan. Bekijk dit wel goed, want misschien denk je dat hij boven op de kast veilig staat, maar dan kan de kat daar alsnog makkelijk opspringen. 

Zorg ook dat je de plant niet in de buurt van de vaste slaapplek van je kat staat. Wanneer ze daar fijn liggen, zullen ze afgeleid kunnen raken en sneller de neiging hebben om aan de plant te gaan knabbelen. 

Je kunt het dus op meerdere manieren voorkomen, maar ook corrigeren hoort erbij. Wanneer je kat aan de plant knabbelt, kun je hem beter oppakken en van de plant weghalen. Zo zal hij leren dat hij niet aan de plant mag zitten. Ook is afleiding geven een goede oplossing. Door genoeg speeltjes te geven en hem genoeg aandacht te geven, zal hij minder snel interesse tonen in je kamerplanten. 

Inhoudsopgave: