Olijfbomen Binnen: Do’s & Don’ts

Bij ‘binnen neerzetten’ hebben we het niet over die kanjers die honderd jaar of nog veel ouder zijn; met een enorm dikke stam en een kruin die snel boven de 5 m komt. Voor een echt grote olijfboom heb je eerder buiten ruimte gevonden dan binnen. Olijfbomen kunnen met hun wortels meters ver gaan lopen en tot 6 m diepte gaan graven. Dat past ook niet in een reuzenpot, dus. Dan is er ook nog het dingetje van het klimaat. De gemiddelde olijfboom staat in landen met een gunstig mediterraan klimaat, dus zonnige lentes, echt hete zomers en milde winters.

Vind vooral de goede plek

De olijfboom draagt met zijn grijsgroene blaadjes soms heel mooi bij aan woontrends. Maar dan moet hij dus binnen opgesteld worden. Kan dat eigenlijk wel, een zon vragende boom gewoon achter het glas zetten? Een olijfboom, ook een kleine, wil wel warmte maar blieft niet van die droger radiator- of vloerverwarmingslucht. En heeft het ook niet op tocht.

Dat maakt het kamerklimaat dus niet meteen aantrekkelijk voor de olijf. Het is dan ook zaak heel goed na te denken over een plek die de boom nog een beetje aangenaam vindt. Je gaat dan op zoek naar de meest zonnige plekken in huis, bijvoorbeeld voor een flink raam. Je verzekert je ervan dat eventuele tochtige deuren op flinke afstand staan. Ook radiatoren of vloerverwarming mogen niet direct bij de olijf aanwezig zijn. En dan, ja dan kan het zomaar zijn dat de olijfboom goed gaat gedijen.

Bolletje op naaldstam

Wat levert het je op als je je kamer met een olijfboompje verrijkt? Allereerst creëer je zo snel een schitterende mediterraan-look en daarmee voor veel mensen ook een vakantiegevoel. Veel olijfboompjes worden aangeboden met de typische snoei in bolvorm. De prijzen zijn afhankelijk van de grootte. Maar verwacht ook van iets grotere exemplaren niet meteen een mooi bloeisel of zelfs olijven aan de takken!

Binnen past de olijfboom zich op eigen wijze aan en sowieso moet een olijfboom eerst wel wat groter zijn voordat hij vruchtdragend wordt. De mooie slanke vorm van de stam en de prachtige kruin met kleine blaadjes vragen wel om een bijzondere pot. Ook in een grote mand presenteert het olijfboompje zich wondermooi. Zet onder pot of mand wel iets van een groot bord. Gaat het water lekken, dan heb je het niet meteen op de vloer.

De eerste schrik

Wat tricky is, dat is de eerste kennismaking van je olijfboompje met z’n nieuwe ruimte. Het boompje kan snel in een soort shock raken en laat dat merken door vrijelijk z’n blad te laten vallen. Zo koop je bij een tuinbedrijf of bouwmarkt een prachtig rond gekapt boompje en is die na een paar dagen in je kamer soms behoorlijk zielig met tal van kale takjes. Raak je het boompje aan, dan vliegen de blaadjes er al af. Een goede verzorging brengt je boompje bijna altijd weer op de been.

Veel aandacht de eerste weken

Hoe gaat die verzorging dan? Allereerst zet je het boompje op de perfecte zonnige plek neer. Hij vraagt zeker een uur of zes om zon per dag. Geef je zielenpiet regelmatig water. Normaliter kan een olijfboom goed tegen droogte maar zo’n boom staat dan wel in de volle grond buiten en kan met diepgravende wortels makkelijk bij het grondwater.

Om de dag water geven is eerst van belang. De potgrond moet lichtvochtig blijven. Veel water is ook van belang omdat er op zo’n warm plekje in huis nogal wat gaat verdampen. Zorg dat er geen laag water blijft staan want dan ‘bestel’ je eigenlijk wortelrot. Controleer de grond door je vingers er vrij diep in te steken. En ga de olijfboom niet sproeien. Dat helpt voor de luchtvochtigheid, alleen is het mediterrane klimaat nogal droog. Extra voeding is niet echt nodig, alleen wel in het groeiseizoen (maart tot september) en een beetje als je de plant net hebt binnengedragen.

Knipbeurtje

De mooie bolvorm blijft natuurlijk niet. Het is net als bij mensen, regelmatig een kapper bezoeken helpt je coupe mooi te houden. Kappen heet snoeien bij de olijfboom. Met zorg snoeien helpt je boompje ook vitaal te houden. Je knipt de dode takken en takken die naar binnen groeien. Zo kan het licht tot het midden van de plant komen waardoor het boompje beter groeit. De bolvorm behoud je door het boompje in vorm te blijven knippen. Verwijder alleen niet in een keer teveel takken.

Inhoudsopgave: