Olijfboom binnen

olijfboom binnen

Kan een Olijfboom binnen staan? Zeker weten! De Olijfboom als kamerplant is een prachtige toevoeging aan de bestaande plantencollectie. Door de juiste verzorging kan een Olijfboom binnen jarenlang prachtig groeien en bloeien. De aanpak van deze verzorging, en een antwoord op veel gestelde vragen, lees je op deze pagina. Heb je de boom buiten staan? Lees dan onze andere pagina over Olijfboom verzorging.

olijfboom binnen
Een Olijfboom kan prima binnen groeien, met de juiste verzorging

Een Olijfboom binnen verzorging

Standplaats en licht

Een Olijfboom binnen verzorgen begint met de juiste standplaats. De standplaats is ontzettend belangrijk omdat je daarmee bepaalt hoeveel licht de Olijfboom krijgt. Kies een standplaats met zo veel mogelijk direct licht. Direct licht betekent dat de zonnestralen op de bladeren mogen komen. De Olijfboom heeft veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien.

Standplaats en temperatuur

Ook de temperatuur is een belangrijk voor de Olijfboom als kamerplant. Zet hem op een plekje waar hij geen last heeft van tocht. Ook een standplaats direct naast een raam is niet aan te bevelen. Zeker in de winter kan er behoorlijk wat kou van het raam afkomen. Een standplaats in de buurt van een kachel kan. Olijfbomen zijn gewend aan droge lucht.

Een Olijfboom binnen water geven

Een Olijfboom binnen staat in een pot. Zodra je de Olijfboom water geeft loopt dit uiteindelijk naar de bodem van de pot. Zorg voor gaten in de bodem, dan kan overtollig water wegstromen. Je kunt de pot desnoods op een schotel plaatsen. Door deze gaten zorg je voor een goede afwatering en voorkom je problemen als wortelrot en schimmel.

Geef water zodra de grond bijna volledig is uitgedroogd. Je kunt dan zo veel geven tot het er uit de onderkant weer uitloopt. Een goede techniek is om de Olijfboom in de wasbak, douche of buiten te zetten. Zo kun je de plant lekker veel water geven, het loopt er immers toch weer uit. Op deze manier kan de aarde veel water opnemen en kan de boom weer even vooruit.

Olijfboom als kamerplant
Een Olijfboom kan prima als kamerplant

Een Olijfboom als kamerplant voeden

Net zoals de Olijfboom binnen afhankelijk is van water, is hij dat ook van voedingsstoffen. Hij moet het hebben van wat jij aan de aarde toevoegt. Gebruik altijd een meststof die speciaal is samengesteld voor dit type plant. Je kunt deze meststof ook gebruiken bij planten met dezelfde behoeftes, bijvoorbeeld bij de Oleander verzorging.

Voeden doe je wekelijks tijdens de groeifase van deze plant. Die loopt van begin lente tot begin herfst. Zou je de Olijfboom niet voeden in deze periode, dan gaat hij snel door de beschikbare voedingsstoffen heen. Het resultaat zijn gele blaadjes aan de Olijfboom. Aan de andere kant: teveel voeden is ook schadelijk. Zeker in een pot kan de overtollige voeding nergens naar toe en blijven de wortels er in staan. Dit heeft onder meer bladverbranding als gevolg. Meer tips lees je op de pagina over Olijfboom voeden.

Een Olijfboom binnen verpotten

Verpotten is enkel nodig als de Olijfboom door de beschikbare ruimte heen is. Dit kun je op een aantal manieren achterhalen:

  • De wortels groeien aan de onderkant uit de drainage gaten van de pot
  • De boom heeft steeds sneller water nodig: er is immers onvoldoende aarde beschikbaar om water in op te slaan
  • De Olijfboom stopt met groeien terwijl het groeiseizoen is

Verpotten van de Olijfboom doe je het liefst in het voorjaar. Zo kan de plant herstellen van de verhuizing. Mocht je per ongeluk takjes afbreken met verpotten, gooi deze dan niet weg. Je kunt een Olijfboom namelijk stekken.

Een Olijfboom binnen snoeien

Een Olijfboom binnen kan snel groeien, zeker op de juiste standplaats. Door te snoeien houd je hem mooi in vorm en stimuleer je bloei. Lees de juiste aanpak op de pagina over Olijfboom snoeien.

Veel gestelde vragen over de Olijfboom als kamerplant

Mijn Olijfboom binnen verliest bladeren

Jouw Olijfboom binnen kan af en toe wat blad verliezen, dat is geen enkel probleem. Nieuwe blaadjes ontstaan, oudere vallen uit. Is er sprake van echte bladuitval? Dan kan het zijn dat de Olijfboom in shock is. Deze shock ontstaat bijvoorbeeld door een verhuizing, verplaatsing van standplaats of sterke schommeling in de temperatuur. Met de juiste verzorging zal de boom herstellen.

Hoe zit dat met vloerverwarming?

Zet de Olijfboom als kamerplant liever niet op een plekje waar vloerverwarming licht. Het is een warmte liefhebber, maar de warmte van vloerverwarming is onnatuurlijk en kan schadelijk zijn.

Moet je een Olijfboom binnen sproeien?

Sproeien van een Olijfboom is niet nodig. Weet dat deze bomen van oorsprong in droge en warme gebieden groeien. Sproeien is enkel het advies als een plant uit tropische gebieden komt waar de luchtvochtigheid hoog is. Dit is dus belangrijk bij bijvoorbeeld een Calathea verzorgen.

olijfboom binnen verzorgen

Inhoudsopgave: