Olijfboom snoeien: wanneer & hoe

olijfboom snoeien

Hoe en wanneer moet je een Olijfboom snoeien? De belangrijkste tip: wees niet bang om flink veel weg te snoeien. Vaak groeien voornamelijk de verticale takken van de Olijfboom snel en die moet je dus flink terugsnoeien.

Hieronder lees je eerst over het doel en de voorbereiding. Daaronder staan de 5 stappen om eenvoudig jouw Olijfboom te snoeien. Helemaal onderaan de pagina vind je een antwoord op veel gestelde vragen.

olijfboom snoeien

Doel van het snoeien van een Olijfboom

Voordat je begint met snoeien is het goed om het doel voor ogen te hebben. Een correct gesnoeide Olijfboom heeft een breed bladerdek waar de zon en warmte goed bij de binnenste takken kunnen komen. Doel van de snoei is dus dubbel: zowel voor de vorm als functioneel.

Doordat licht en warmte de binnenste takken en bladeren bereiken stimuleer je een volle boom. Zou je dit niet doen, dan worden de binnenste takken kaal en de vorm van de boom steeds minder mooi. Het doel is dus om horizontaal groeiende takken te behouden en veel verticaal groeiende takken weg te snoeien.

Wanneer Olijfboom snoeien?

Kies een geschikt moment om de Olijfboom te snoeien. Het mooiste moment om te snoeien is in het voorjaar, zo rond maart of uiterlijk april. Dan is de kans op vorst verdwenen en heeft de Olijfboom nog de hele lente om uit te lopen. Lees waarom vorst schadelijk is voor Olijfbomen.

Daarnaast is het belangrijk dat het die dag niet regent of sneeuwt. Veel vocht kan zorgen voor problemen doordat de Olijfboom veel open snijwonden heeft na de snoei. Bekijk van te voren even het weerbericht: blijft het de komende dagen droog? Dan kun je de Olijfboom gaan snoeien.

Een ander gedeelte in de voorbereiding is het materiaal. Ga je een kleine Olijfboom snoeien, dan heb je aan een snoeischaar voldoende. Bij een grote Olijfboom heb je wellicht een takkenschaar of zelfs een zaag nodig.

olijfbomen snoeien

Olijfboom snoeien in 5 stappen

Nadat het doel duidelijk is en de voorbereiding gedaan, kan het daadwerkelijke snoeien beginnen. Een Olijfboom snoeien gaat in 5 stappen:

  1. Snoei alle dode takken en takjes weg. Twijfel je of een tak dood is? Maak voorzichtig een krasje in de schors. Is de laag direct onder het krasje groen? Dan leeft de tak nog. Een bruine kleur duidt op een dode tak en kun je dus wegsnoeien.
  2. Doordat je bij de voorbereiding de vorm hebt bepaald kun je nu flink de kroon terugsnoeien. De kroon van de Olijfboom snoeien mag rigoureus: er kan ongeveer 30% vanaf.
  3. Nu mag je de kroon gaan uitdunnen. Snoei daarvoor eerst de naar binnen groeiende takken weg.
  4. Snoei ook de meeste verticaal groeiende takken weg. De meeste horizontaal groeiende takken laat je zitten of kort je een stukje in.
  5. Verwijder alle takjes die uit de stam groeien onder het bladerdek. Dit worden ook wel twijgjes of waterloten genoemd.
kleine takjes van de olijfboom snoeien

Veel gestelde vragen over Olijfbomen snoeien

Moet je een Olijfboom snoeien?

Een Olijfboom snoeien is nuttig omdat de jonge takken anders enkel blijven doorgroeien. Ze blijven dan verder uitlopen zonder dat de boom hier profijt van heeft. Dat wil zeggen: de ranken groeien door maar verliezen blad aan de onderkant.

Door juist en tijdig te snoeien voorkom je dit probleem en zorg je voor een optimale vorm en groei. Daarnaast houdt je de Olijfboom gezond door te snoeien. Snoeien, maar ook de verdere verzorging van de Olijfboom natuurlijk.

Wat moet ik na de snoei doen?

Na de snoei is het tijd voor de Olijfboom om zich te herstellen. Omdat het lente is heeft de boom veel energie en zal dit meestal spoedig verlopen. Toch kun je de Olijfboom een handje helpen door wat voeding te geven en te zorgen voor veel water. De tips over deze onderwerpen vind je op de pagina’s: Olijfboom voeden en Olijfboom water geven.

Inhoudsopgave: