Olijfboom in de winter: beschermen tegen vorst

olijfboom winter

Een Olijfboom in de winter verzorgen is anders dan tijdens het groeiseizoen. In de winter zijn de temperaturen lager en kan er sprake zijn van vorst. Soms kan het nodig zijn jouw Olijfboom te beschermen tegen vorst. In sommige gevallen is dat niet nodig. Je leest hier precies hoe je jouw Olijfboom in de winter moet verzorgen om hem te overwinteren.

olijfboom winter
Een Olijfboom in de winter met vorst

Moet je een Olijfboom beschermen tegen vorst?

De eerste vraag over een Olijfboom de winter door helpen: moet je hem eigenlijk wel beschermen tegen vorst? Dit is namelijk niet altijd nodig. Het is nodig de Olijfboom te beschermen tegen vorst als:

  • Het meer dan een enkele graad gaat vriezen.
  • De Olijfboom jong is, met een stam van minder dan 10 centimeter dik.
  • De Olijfboom in pot staat.
  • Als de Olijfboom op een plek staat waar het vaak of hard waait.

Als één van bovenstaande situaties van toepassing is op jouw Olijfboom, dan heb je twee opties: de Olijfboom binnen zetten of in pakken en beschermen tegen vorst. Lees hieronder de stappen voor jouw keuze.

Optie 1: Een Olijfboom binnen zetten in de winter

Een Olijfboom kun je binnen zetten om hem de winter door te helpen. Dit gaat natuurlijk het makkelijkste als deze in pot staat. Overigens zijn er ook zeer grote exemplaren in kuip die je niet zomaar verplaatst. Er zijn liefhebbers die hem uitgraven voor de winter en deze vervolgens de Olijfboom opnieuw planten in het voorjaar. Dit kan, maar is natuurlijk niet aan te raden naarmate de boom groter wordt.

De Olijfboom in pot overwinteren werkt het beste door hem naar binnen te halen. Let er daarbij op dat het verschil in temperatuur beperkt blijft. Zet hem dus niet in de woonkamer, waar het in de winter meestal lekker warm blijft, maar liever in de schuur. Daarnaast is het zaak om hem nog af en toe wat water geven. Zodra de kans op vorst is verdwenen zet je de Olijfboom weer buiten.

=> Wist je trouwens dat een Olijfboom ook als kamerplant kan dienen?

olijfboom overwinteren
Olijfbomen groeien op warme plekken, overwinteren is hier dus nodig

Optie 2: Een Olijfboom inpakken in de winter

Heb je de Olijfboom in de volle grond staan of heb je geen ruimte om hem binnen te overwinteren? Dan moet je hem inpakken om te beschermen tegen de vorst. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de Olijfboom de winter niet doorkomt.

Je kunt de Olijfboom inpakken met een speciale boomhoes, soms ook wel boomjas genoemd. Van ditzelfde materiaal zijn ook rollen te koop, dan kun je er zelf de boom mee inpakken. Kies er nooit voor de Olijfboom in te pakken met plastic, dan kan de boom stikken. Mocht het echt streng gaan vriezen, wikkel dan eerst de boom in met een warmteslang, voordat je de hoes er omheen doet.

Staat de Olijfboom in pot of kuip? Dan is er ook nog kans dat de wortels beschadigen door de vorst. Wikkel daarom de pot in met een aantal lagen noppenfolie. Hierbij is het juist wel de bedoeling dat het materiaal geen lucht of water doorlaat: dit werkt isolerend.

Je wilt de Olijfboom niet onnodig lang ingepakt laten. Breng de bescherming dus pas aan op het moment dat er vorst wordt voorspeld. Verwijder de bescherming weer zodra de kans op vorst is verdwenen. Zo blijft de Olijfboom nooit te lang ingepakt.

=> Grote kans dat beschermhoezen voor Olijfbomen zijn uitverkocht als er vorst wordt voorspeld. Schaf deze dan ook aan in de zomer en haal hem uit de schuur als het nodig is!

Veel gestelde vragen over de Olijfboom overwinteren

Is de Olijfboom kaal na de winter?

Na een winter met veel en/of strenge vorst kan een Olijfboom blad verliezen. Dit is normaal en de boom loopt in het voorjaar vanzelf weer uit.

Moet je een Olijfboom water geven in de winter?

Kleine beetjes. De Olijfboom verbruikt zeer weinig in de winter, maar heeft nog wel af en toe wat nodig. Geef nooit water als er vorst op komst is, dan vergroot je het risico dat de kluit bevriest. Lees meer tips over het water geven aan Olijfbomen.

Moet je een Olijfboom snoeien na de winter?

Enkel als er vorstschade aan de Olijfboom is ontstaan kun je die wegsnoeien. Doe dit pas zodra het voorjaar is begonnen en je sowieso al de Olijfboom moet snoeien.

Blijft een Olijfboom groen in de winter?

Ja, Olijfbomen blijven groen in de winter. Over het algemeen zijn ze ook winterhard, maar bij vorst moet je ze wel beschermen. De aanpak lees je hier.

Inhoudsopgave: