Olijfboom planten

olijfboom planten

Ga je een Olijfboom planten? Lees dan eerst de tips op deze pagina. Hier lees je namelijk wanneer, waar en hoe je het beste een Olijfboom kunt planten. Deze tips hebben betrekking op het planten in de volle grond. Je kunt op een andere pagina lezen over een Olijfboom in pot planten.

Wanneer een Olijfboom planten?

De beste tijd om een Olijfboom te planten is in het voorjaar. Meestal gebeurt dit als vanzelf: de meeste mensen maken in het voorjaar aanpassingen in de tuin. Het voorjaar is de beste tijd omdat de Olijfboom dan de fase in gaat met de sterkste groei. Zo kan de boom direct na het planten snel zijn wortels uitbreiden en beginnen met uitlopen.

Een extra voordeel van het voorjaar: de winter is nog ver weg. Zo kan de Olijfboom mooi aansterken na het planten om zich voor te bereiden op de winter. Verder lezen over Olijfbomen beschermen tegen vorst?

olijfboom planten

Waar een Olijfboom planten?

Een Olijfboom planten doe je het liefst op een zonnige en beschutte plek. De plek met de meeste zonuren is het beste. Dit komt het dichtste in de buurt van de natuurlijke habitat: daar is immers ook veel zon. Daarnaast kies je voor een beschutte plek. Het allermooiste is een zonnige plek bij een muur. Deze muur absorbeert de warmte en zo profiteert de Olijfboom er het meeste van.

Houd in gedachten dat een Olijfboom na het planten zijn wortels moet gaan uitbreiden. Hierom is het belangrijk dat er geen andere planten rondom de Olijfboom staan. Zo hebben de wortels vrij spel om zich uit te kunnen breiden. Na enkele jaren is het eventueel mogelijk een Olijfboom te combineren met andere planten, maar nog steeds staat hij liever alleen.

Hoe moet je een Olijfboom planten?

Graaf een gat wat minimaal twee maal zo breed is als de kluit. Dit is nodig omdat je het gat straks gaat vullen met grond die geschikt is voor dit type boom. De grond aan de randen en de bodem van het gat moet je loshakken. Zo kunnen de jonge wortels straks makkelijker hun weg vinden.

gat graven om olijfboom in te planten
De grond rondom de Olijfboom moet vrij zijn van andere planten

Plant de Olijfboom in het gat en vul dit aan met een geschikte grond. Het is aan te raden om een zand- of een kleigrond te gebruiken. Deze voert goed vocht af, wat heel belangrijk is omdat Olijfbomen niet graag lang in de natte grond staan.

Een extra tip om dit te voorkomen is de Olijfboom hoger planten dan de rest. Je kunt er voor kiezen om de kluit boven de grond uit te laten steken met een berg aarde erop. Doordat de Olijfboom hoger staat dan de rest zal deze nooit te lang nat staan. Lees ook onze tips over het water geven van Olijfbomen.

Stappen na het Olijfboom planten

Nu is het een kwestie van de boom tot rust laten komen. Pas vooral de tips toe op onze pagina over Olijfboom verzorging. Mocht je uiteindelijk toch een andere plek overwegen, is het altijd nog mogelijk om de Olijfboom te verplanten.

Inhoudsopgave: