Olijfboom verplaatsen

Olijfboom verplaatsen

Een olijfboom verplaatsen is soms onvermijdelijk. Olijfbomen staan bekend om hun zeer lange levensduur. Van sommige exemplaren in het wild wordt aangenomen dat ze meer dan 1000 jaar oud zijn. Deze taaie en winterharde bomen verdragen een breed scala van groeiomstandigheden, waardoor ze ideaal zijn voor de teelt in vele regio’s van de wereld.

Als je het geluk hebt een olijfboom in je tuin te hebben, kan het zijn dat je hem uiteindelijk moet verplaatsen.

Dit kan een lastig proces zijn, omdat olijfbomen diepe wortels hebben, waardoor ze moeilijk te verplanten zijn. Met zorgvuldige planning en uitvoering is het echter mogelijk om een olijfboom met succes naar een nieuwe locatie te verplaatsen.

Hieronder staan eerst een aantal tips voor het verplaatsen van een olijfboom in de volle grond. Daarna een aantal tips voor het verplaatsen van een olijfboom in pot. Onder de tips staat een antwoord op veel gestelde vragen rondom het proces.

Olijfboom verplaatsen

Tips voor het verplaatsen van een olijfboom in volle grond

Hier volgen enkele tips voor het verplaatsen van een olijfboom in de volle grond:

 • Kies de juiste tijd van het jaar om te verplanten. De beste tijd om een olijfboom te verplanten is in de late herfst of vroege winter, wanneer de boom in rust is.
 • Bereid de nieuwe plantplaats voor voordat je de olijfboom verplant. De nieuwe standplaats moet goed gedraineerde grond en volle zon hebben.
 • Graaf een groot gat op de nieuwe plaats, groot genoeg voor de kluit van de boom.
 • Graaf de boom voorzichtig op en zorg ervoor dat zoveel mogelijk van het wortelstelsel wordt meegenomen.
 • Bij het verplaatsen kan er wel eens een tak afbreken. Wees gerust: de boom herstelt hiervan. Daarnaast kun je de afgebroken takken gebruiken om de Olijfboom te stekken.
 • Plaats de boom in het gat op de nieuwe plaats en vul het weer op met aarde. Geef veel water om de wortels in hun nieuwe huis te laten wortelen.
 • Let bij het kiezen van de standplaats altijd op de omstandigheden zoals zon en wind. Daarover meer op de pagina over de Olijfboom verzorgen.

Olijfboom in pot verplaatsen

Olijfbomen in potten kunnen gemakkelijker worden verplaatst dan die in de volle grond, maar er zijn nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden om een succesvolle verplanting te garanderen:

 • Ten eerste, kies een pot die groot genoeg is voor het wortelsysteem van de boom. De wortels hebben ruimte nodig om te groeien, dus een te kleine pot zal uiteindelijk de wortels vernauwen en de groei van de boom belemmeren.
 • Ten tweede, zorg ervoor dat de pot drainagegaten in de bodem heeft, zodat overtollig water van de wortels kan weglopen. Als de wortels te nat blijven, kunnen ze gaan rotten en de boom doden.
 • Ten derde, gebruik een hoogwaardige potgrond die goed gedraineerd is. Dit zal helpen om de wortels van te nat blijven.
 • Ten vierde, geef de boom regelmatig water, maar houd de grond niet te nat. De wortels hebben zuurstof nodig om gezond te blijven, dus te veel water kan ze verstikken.

Met deze tips in het achterhoofd kun je een olijfboom in een pot met succes naar zijn nieuwe standplaats verplaatsen. Geef de wortels de ruimte om te groeien en geef regelmatig water om de boom gezond te houden.

Veel gestelde vragen over de olijfboom verplanten

Naar welke plek de olijfboom verplaatsen?

Bij het kiezen van een plek voor de olijfboom, zorg ervoor dat het in een gebied is dat de volle zon krijgt. Olijfbomen hebben ten minste 8 uur direct zonlicht per dag nodig om gezond fruit te produceren. Ze geven ook de voorkeur aan goed doorlatende grond. Als de grond zwaar of kleiachtig is, moet je deze misschien voor het planten aanpassen.

Wanneer olijfboom verplaatsen

De beste tijd om een olijfboom te verplanten is in de late herfst of vroege winter, wanneer de boom in rust is. Zo kunnen de wortels zich aanpassen aan hun nieuwe locatie voordat het groeiseizoen begint. Kies een rustige dag om te voorkomen dat de boom tijdens het vervoer stress ondervindt. Zodra het voorjaar begint kun je de olijfboom snoeien en deze zal vervolgens weer prachtig uitlopen.

Waarom olijfboom verplaatsen

Er zijn verschillende redenen waarom je een olijfboom zou moeten verplaatsen. Misschien groeit de boom uit zijn huidige standplaats en heeft hij meer ruimte nodig. Of misschien bent je de tuin aan het renoveren en moet de boom worden verplaatst om plaats te maken voor andere planten. Wat de reden ook is, zorgvuldige planning is essentieel voor een succesvolle verplanting.

Olijfboom verliest blad na verplaatsen

Een van de meest voorkomende problemen bij het verplanten van een olijfboom is dat hij zijn bladeren verliest. Dit is normaal en hoeft geen reden tot ongerustheid te zijn. De boom past zich gewoon aan zijn nieuwe omgeving aan en zal spoedig nieuwe bladeren gaan produceren. Zorg ervoor dat de boom tijdens deze overgangsperiode voldoende water krijgt. Met de juiste verzorging zal de boom spoedig weer net zo gezond zijn als op zijn vorige standplaats.

Aandachtspunten bij een oude olijfboom verplaatsen

Als je een oude olijfboom wilt verplaatsen, kunt je dat het beste in de late winter of het vroege voorjaar doen. Net zoals bij een vijgenboom verplaatsen kun je er achter komen dat de wortels vrij diep zitten. Wacht tot de boom in rust is en graaf hem dan op, waarbij je erop let dat je de wortels niet beschadigt. Verplant de boom op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Geef hem goed water en bemest hem maandelijks. De olijfboom zou binnen een paar jaar olijven moeten gaan produceren.

Inhoudsopgave: