Olijfboom stekken

Olijfboom stekken

Kun je een Olijfboom stekken? Gezien de enorme afmetingen die deze bomen kunnen hebben zou je niet snel verwachten dat ze ooit zo klein zijn begonnen. Toch kun je ook jouw Olijfboom stekken en deze stekken laten uitgroeien tot nieuwe bomen.

Deze bomen stekken vragen wel wat tijd en aandacht. Ze laten zich niet zo gemakkelijk stekken als sommige andere planten. Met de juiste aanpak, die je op deze pagina leest, lukt het altijd. Een Olijf stekken kan op drie manieren: door te stekken in water, in aarde of door de plant af te leggen. Deze drie methodes volgen hieronder. Onderaan deze pagina staat een antwoord op veel gestelde vragen en veel voorkomende problemen bij het stekken.

Olijfboom stekken
Een Olijfboom stekken kan op meerdere manieren

Olijfboom stekken in water

De voorbereiding

Wil je een Olijfboom stekken in water? Dan is een goede voorbereiding belangrijk. Het eerste onderdeel in de voorbereiding is de tijd van het jaar. Stekken heeft de meeste kans van slagen in het voorjaar, direct na de laatste vorst (er vanuit gaande dat de Olijfboom buiten staat). Dit is overigens ook het juiste moment om deze planten te snoeien. Je kunt dus direct de afgesnoeide takken gebruiken om te stekken.

Of je nu gaat snoeien of stekken: ontsmet altijd de snoeischaar. Dit kun je doen met een alcoholdoekje. Het doel hiervan is om de kans om infecties aan de Olijfboom en de stekken te verkleinen. Ook is het zaak dat de snoeischaar zeer scherp is. Met een botte snoeischaar maak je lelijke wonden aan de plant.

Olijftak stekken nemen

Nu kun je de takken gaan selecteren om te gaan stekken. Soms heb je al takken over, bijvoorbeeld bij het snoeien of afgevallen takken bij een Olijfboom verplaatsen, maar meestal heb je vrije keuze. Het mooiste is om jonge Olijftakken te stekken. Dit zijn scheuten die nog dit jaar zijn ontstaan. Je kunt ook oudere takken stekken, maar zorg er dan voor dat die een uitlopertje hebben. Een ander aandachtspunt is dat de Olijfboom stekken tussen de 10 en 25 centimeter moeten zijn.

Olijfboom stekken in water zetten

Nu kun je de takken in water gaan zetten. Gebruik hiervoor kraan- of regenwater, beiden is prima. Het is zaak dat er geen blaadjes onder water komen. Daarom moet je soms de onderste blaadjes van de takken afhalen. Laat bovenop de stekken altijd een paar blaadjes zitten. Deze hebben de stekken nodig om straks energie te krijgen.

Olijfboom stekken in water verzorgen

De verzorging van de stekken in water is vrij eenvoudig. Zet ze binnen op een lichte plek bij het raam. Kies een raam uit waar de zon niet direct binnen valt. Zouden de stekken in de volle zon staan, dan wordt het water snel troebel. Als het water troebel wordt moet je het verversen. Ook verdampt het water beetje bij beetje. Als er veel water is verdampt moet je het bijvullen.

Olijfboom stekken in water verplanten

Na verloop van tijd moeten de eerste worteltjes ontstaan. Een Olijfboom stekken vraagt om enig geduld. Het gaat niet zo snel als bijvoorbeeld Nerium oleander stekken. Hoe snel de stekken wortelen hangt af van de hoeveelheid licht en de temperatuur. Meestal zouden de eerste wortels binnen 8 weken moeten verschijnen.

Als de wortels enkele centimeters lang zijn kunnen de Olijf takken in de aarde worden gezet. Je kunt er dan ook voor kiezen om ze buiten te zetten. Zet ze op een mooie standplaats uit de volle wind. In het begin zijn ze nog wat gevoelig voor direct zonlicht. Laat ze hier aan wennen en verplaats ze steeds een stukje dichterbij de uiteindelijke, zonnige, standplaats. Daarna kun je de Olijfboom verzorgen tot het een volwassen exemplaar is geworden.

Olijfboom stekken nemen

Olijfboom stekken in aarde

Olijfboom stekken afknippen

Anders dan bij het stekken in water mogen de takken om te stekken in de aarde vrij kort zijn. Een Olijfboom stek tussen de 8 en 10 centimeter is prima. Ook hoef je bij het stekken in de aarde niet per se te gaan voor jonge scheuten. Oudere takken laten zich ook goed vermeerderen. Die kun je soms overhouden van het Olijfboom snoeien.

Je kunt er voor kiezen om een langere rank van de Olijfboom af te knippen en deze rank onder te verdelen in meerdere stekken. Mocht de Olijfboom nog niet zo’n lange rank hebben, of je bent bijvoorbeeld aan het snoeien, kun je ook de uiteinden van de takken gebruiken. Neem hoe dan ook meerdere stekken, dit vergroot de kans van slagen.

Olijfboom stekken in aarde plaatsen

Voordat je de Olijfboom stekken in de aarde plaatst moet je de onderste blaadjes verwijderen. Er moet minimaal één blaadje aan de bovenkant van de stek blijven zitten. Dit ene blaadjes is van levensbelang voor de stekken: zo krijgen ze de energie die ze nodig hebben om uit te kunnen groeien.

Om de slagingskans van de stekken te vergroten kun je ze insmeren met stekpoeder. Dit is niet noodzakelijk, maar helpt zeker. Druk daarna de onderkant van de stekken in de grond en druk deze licht aan. Het mooiste is als je een zanderige grond gebruikt, deze laat water goed door. Zorg daarnaast voor gaten in de bodem van de pot. Doe je dit niet, dan blijft water onderin staan en gaan de stekken rotten en uiteindelijk dood.

Olijfboom stekken in aarde verzorgen

Het stekken van een Olijfboom doet een flink beroep op je geduld. Net zoals bij een Vijgenboom stekken duurt het even voordat je nieuwe groei ziet. Onder de grond gebeurt er wel al heel veel. Het stekje is druk bezig met het groeien van nieuwe wortels. Om dit proces zo snel en soepel mogelijk te laten gaan is de juiste verzorging belangrijk.

Zet de Olijfboom stekken op een lichte standplaats. Dit mag binnen of buiten zijn. In beide gevallen is de volle zon niet aan te raden. Houd de grond van de stekken licht vochtig. Doordat er gaten in de bodem van de pot zitten kun je flink water geven: overtollig water loopt weg en je houdt een vochtige grond over.

Olijfboom stekken in aarde verzorgen in de herfst of winter

Alhoewel het niet wordt aanbevolen kun je de Olijfboom stekken ook laten wortelen in de herfst of winter. In dat geval moet je ze binnen zetten, buiten kan niet. Ook binnen kun je de stekken nog een handje helpen door gebruik te maken van een kweekkastje. Hierin blijft het warm en vochtig. Zo voorkom je dat ze worden blootgesteld aan de kou van het seizoen.

Olijfboom vermeerderen door afleggen

Hierboven kon je lezen over het stekken via een afgesnoeide tak. Daarnaast laat de Olijfboom zich vermeerderen via een derde methode: afleggen. Afleggen is gangbaar bij planten die lange ranken creëren. Denk aan het stekken van de Passiebloem met haar prachtige uitlopers. Met een klein Olijfboompje werkt afleggen dan ook misschien iets minder goed. Ga dan voor de eerder besproken methodes. Ga je een Olijfboom vermeerderen door afleggen, volg dan deze stappen:

  1. Selecteer een lange rank aan de Olijfboom. Deze rank moet lang genoeg zijn om de grond te halen en daarna nog een stuk omhoog te komen.
  2. Zet een pot met aarde naast de Olijfboom.
  3. Buig de rank naar beneden en begraaf een gedeelte van de rank in de pot met aarde.
  4. Het kan zijn dat de rank weer terug wil schieten. Plaats er dan iets zwaars op, bijvoorbeeld een steen.
  5. Houd de aarde de komende weken licht vochtig.
  6. Na verloop van tijd heeft de rank wortels gemaakt en kun je hem gaan scheiden van de Olijfboom. Knip hem door met een scherpe snoeischaar.
  7. Je kunt nu de nieuw gestekte Olijfboom een eigen plekje geven!

Dit proces van afleggen wordt met afbeeldingen toegelicht op de pagina over Braam stekken.

Veel gestelde vragen over de Olijfboom stekken

Wanneer is de beste tijd om een Olijf te vermeerderen?

De beste tijd om een Olijfplant te stekken is in het voorjaar, direct na de laatste vorst. Dit is overigens ook de tijd om deze planten te snoeien. Je kunt dus de afgesnoeide takken gebruiken om de Olijf te vermeerderen.

Kun je een Olijfboom binnen stekken?

Zeker, binnen stekken is zelfs aan te raden. Dit geeft de stekken de gelegenheid om te wortelen en nieuwe uitlopers te creëren. Nadat de plantjes groter zijn geworden kunnen ze weer naar buiten.

Inhoudsopgave: