Olijfboom verzorging

olijfboom verzorging

De Olijfboom, met botanische naam Olea europaea, verzorgen komt neer op het volgen van de natuurlijke omstandigheden. Dat houdt in: veel zonlicht, een goed doorlatende (pot)grond en vrij veel water geven. De juiste aanpak op deze onderdelen, en andere tips voor de verzorging, staan op deze pagina.

Deze tips hebben betrekking op de verzorging van een Olijfboom buiten. Op de website bestaat een andere pagina over de verzorging van een Olijfboom binnen.

olijfboom verzorging
Een Olijfboom verzorgen hoeft niet moeilijk te zijn

Olijfboom verzorging

Als we het hebben over de Olijfboom verzorging, dan hebben we het over het algemeen over de Olea europaea. Er bestaan zo’n 40 soorten Olijfbomen, maar de Olea europaea is verreweg de bekendste en staat bij veel mensen in tuin of op het balkon.

Standplaats en zon

De verzorging van de Olijfboom begint met het kiezen van de juiste standplaats. De standplaats bepaalt namelijk de hoeveelheid zon die de Olijfboom krijgt. Het is goed te beseffen dat Olijfbomen van oorsprong groeien in het Middellandse zeegebied. Daar krijgen de bomen de hele dag veel zon en is het er warm. Toch kan de Olijfboom ook in ons land prima groeien, zolang de standplaats maar zonnig is. Zet de boom op een plek met het maximale aantal zonuren.

Nadat je een standplaats hebt gekozen moet de boom natuurlijk worden neergezet. Lees daarvoor de stappen op de pagina over de Olijfboom planten. Ook kan het zijn dat je een Olijfboom in pot hebt, die verplaats je natuurlijk makkelijker.

olijfboom verzorging in de natuurlijke habitat
In de natuurlijke habitat staan Olijfbomen de hele dag in de volle zon

Standplaats en wind

Olijfbomen houden er niet van om in de wind te staan. Dit is van toepassing voor hun natuurlijke habitat, waar het warm is, en al helemaal voor de temperaturen in ons land. Vooral als het koud is kan de wind schadelijk zijn voor de Olijfboom. Eerst verder lezen over een Olijfboom in de winter verzorgen?

De beste standplaats voor een Olijfboom is uit de wind, in de zon. Maak gebruik van muren in de tuin. Deze muren warmen op en daar profiteert de Olijfboom weer van. Zo creëer je een warme en windstille plek voor de boom. Dit komt zeer dicht in de buurt bij de natuurlijke omstandigheden. Staat hij nu niet goed? Lees dan de tips over een Olijfboom verplanten.

Type grond

Voor een goede verzorging van Olijfbomen is het type grond ook belangrijk. Het mooiste is om te kiezen voor een grond voor mediterrane planten. Deze grond laat goed vocht door en bootst qua structuur de natuurlijke habitat goed na.

Dat de grond goed vocht doorlaat is belangrijk. Olijfbomen houden van water krijgen, maar willen daar niet lang in blijven staan. Dit veroorzaakt allerlei problemen aan de wortels. Lees verder voor tips voor het water geven van Olijfbomen.

Zorgen voor bloei

Een onderliggend doel kan zijn om de Olijfboom in bloei te krijgen. De bloeitijd van de Olijfboom begint normaal gesproken in mei en kan tot eind juni duren. De bloemen zijn klein en crème wit van kleur.

Om een Olijfboom tot bloei te krijgen is optimale verzorging een vereiste. Er is voldoende zonlicht en warmte nodig om tot bloei te kunnen komen. Dit advies geldt al vanaf het begin van de lente, niet enkel tijdens de bloeiperiode. Zorg er dus voor dat de Olijfboom een zonnige en warme standplaats heeft. Ook de Olijfboom voeden is heel belangrijk om tot bloei te komen. Lees daarnaast ook de tips voor het juist snoeien van de Olijfboom om bloei te bevorderen.

bloeitijd olijfboom
De bloeitijd van de Olijfboom is mei/juni

Veel gestelde vragen over een Olijfboom verzorgen

Waarom bloeit mijn Olijfboom niet?

Dit heeft meestal te maken met de temperatuur. Een Olijfboom heeft een zachte winter en een warm voorjaar nodig om tot bloei te komen. Daarnaast moet ook de standplaats juist zijn. Zelfs met een warm voorjaar kan de boom hier niet van profiteren als hij op de wind of in de schaduw staat.

De bladeren van de Olijfboom krullen

Krullende bladeren kunnen twee dingen betekenen: de boom staat al te lang in natte grond. Zorg dan ook altijd voor een juiste afwatering. Een tweede oorzaak kan zijn dat de Olijfboom beestjes heeft. Voornamelijk luizen zuigen het vocht uit de blaadjes waardoor deze gaan krullen.

Hoe snel groeit een Olijfboom?

Over het algemeen groeien Olijfbomen vrij langzaam. Dat wil zeggen: de hoofdstam en gesteltakken. De uitlopers kunnen in een seizoen flink lang worden. De groeisnelheid is overigens volledig afhankelijk van de verzorging van de Olijfboom: doe je die goed, dan groeit de boom sneller en mooier.

Is een Olijfboom giftig voor katten?

Nee: olijfbomen zijn niet giftig voor katten. Je kunt deze boom dus met een gerust hart in de tuin of op het balkon zetten als je een kat hebt rondlopen.

olijfboom en kat
Olijfbomen zijn niet giftig voor katten

Andere problemen met de Olijfboom?

Olijfbomen zijn vrij sterk en meestal makkelijk te verzorgen. Toch kunnen er altijd problemen ontstaan. Wellicht zijn onderstaande pagina’s nuttig:

Olijfboom samenvatting

Botanische naamOlea europaea
Ook bekend alsOlijfboom
Originele habitatMiddellandse Zeegebied
Behoefte aan lichtVeel zonlicht
Behoefte aan waterVeel
BloeiperiodeMei/juni

Inhoudsopgave: