Olijfboom water geven

olijfboom water geven

Een Olijfboom water geven lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar er kan een hoop mis gaan. Te veel, of juist te weinig, water geven resulteert in serieuze problemen. Op deze pagina lees je tips om de Olijfboom op de juiste manier water te geven.

olijfboom water geven
Olijfbomen hebben vaak water nodig

Hoe vaak een Olijfboom water geven?

Over het algemeen wordt aangenomen dat Olijfbomen weinig water nodig hebben. Ze groeien immers in droge gebieden. Toch houden Olijfbomen van veel water, maar houden er niet van om lang in de natte grond te staan.

Het is dus zaak om ze regelmatig water te geven en er daarbij voor te zorgen dat overtollig water makkelijk kan wegstromen. Staat de Olijfboom in pot, dan zorg je voor gaten in de bodem van de pot. Staat de Olijfboom in de volle grond, gebruik dan de juiste aarde om de afwatering te regelen. Daarover kun je meer lezen op onze pagina over Olijfbomen planten.

Hoe vaak geef je dan water aan de Olijfboom? De algemene regel is dat de grond bijna volledig uitgedroogd mag zijn voordat je opnieuw water geeft. Zo voorkom je twee zaken: dat de boom in te natte grond blijft staan én dat hij niet volledig uitdroogt. Je zult merken dat dit sneller gebeurd tijdens warme periodes. Staat de Olijfboom op een warme en beschutte plek, dan gaat hij sneller door zijn watervoorraad heen.

Hoeveel water heeft een Olijfboom nodig?

Olijfbomen houden wel van een stevige gietbeurt. Geef dan ook lekker veel water. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede afwatering is. Doordat je veel water geeft kan de grond veel opnemen en kan de Olijfboom, zeker in warme periodes, even vooruit. Is de afwatering niet goed geregeld, dan treedt wortelrot en schimmel op.

Je hoeft dus niet bescheiden te zijn met de hoeveelheid water. Olijfbomen zijn vrij sterk en geven het niet zo snel aan als de hoeveelheid water niet bevalt. Andere tuinplanten, zoals de Siernetel, geven die feedback veel sneller. Pas na langere tijd te veel of te weinig water geeft de Olijfboom feedback, bijvoorbeeld in de vorm van gele blaadjes of blaadjes die afvallen.

Speel dus goed in op de water behoefte van de Olijfboom. Geef regelmatig water, en houd voornamelijk rekening met:

  • In de zomerperiode droogt de grond vrij snel op. Zeker als de boom in pot staat mag je bijna dagelijks water geven als het heet is.
  • Jonge exemplaren hebben meer water nodig omdat de wortels nog niet diep groeien.
  • Als je de Olijfboom net gesnoeid heb kan hij wel een extra gietbeurt gebruiken.
  • In het voorjaar en najaar zit de Olijfboom in een groeisprint. In deze periode is meer behoefte aan water.
  • Een Olijfboom in de winter verbruikt nauwelijks water.

Nu weet je hoe veel en hoe vaak je de Olijfboom water moet geven. Je kunt ook verder lezen over de verdere verzorging van Olijfbomen.

Inhoudsopgave: