Olijfboom gele blaadjes?

olijfboom gele blaadjes

Heeft jouw Olijfboom gele blaadjes? Dat is gelukkig niet altijd een probleem. Af en toe een geel blad aan de Olijfboom is normaal. De Olijfboom maakt immers regelmatig nieuwe blaadjes aan en laat de oude vallen. Daarvoor worden ze eerst geel. Dit proces is dus normaal. Zie je juist veel gele blaadjes aan de Olijfboom? Of gele blaadjes met bruine vlekken? Lees dan verder voor mogelijke oorzaken en oplossingen.

olijfboom gele blaadjes
Gele blaadjes aan een Olijfboom zijn niet altijd een probleem

De Olijfboom heeft gele blaadjes door droogte

Verreweg de meest voorkomende oorzaak van gele blaadjes aan de Olijfboom: droogte. Dit is wellicht vreemd om te lezen. Olijfbomen groeien toch in droge gebieden? Dat klopt, maar in de droge gebieden groeien de wortels tot wel zes meter diep de grond in waar ze bij het grondwater komen. Helaas beseffen we ons dit meestal niet en laten we de Olijfboom vaak te droog staan. Dit resulteert in gele blaadjes.

Naast dat de blaadjes van de Olijfboom geel worden door droogte, zie je ook vaak dat ze opkrullen. Dan speelt het probleem al wat langer. Zodra de gele en gekrulde blaadjes van de Olijfboom afvallen ben je echt aan de late kant met oplossen. Het is nu echt zaak om iets aan de situatie te doen. Lees op de pagina over Olijfbomen water geven de juiste aanpak om de gele blaadjes in de toekomst te voorkomen.

De Olijfboom heeft gele blaadjes door natte grond

Naast droogte is een overschot aan vocht ook een belangrijke oorzaak van gele blaadjes aan jouw Olijfboom. Vaak zie je dan dat er bruine vlekken op de gele bladeren zitten, maar dit hoeft niet per se. Hoe kom je er achter dat dit de oorzaak is voor de gele bladeren:

  • De Olijfboom staat in pot en er zitten geen gaten in de bodem. Zonder afwateringssysteem treedt snel wortelrot op, wat gele blaadjes als gevolg heeft.
  • Je ziet schimmel op de aarde rondom de Olijfboom.
  • De Olijfboom staat op een schaduwrijke plek. Zonder zon verbruikt de boom minder en kan de aarde minder goed drogen. De grond blijft lang nat en hierdoor ontstaan de gele blaadjes.

Hoe voorkom je de gele blaadjes in de toekomst? Door te zorgen voor een juiste standplaats en een goede afwatering. Zorg ervoor dat de Olijfboom op een zonnige en beschutte plek staat. Mogelijk moet je de Olijfboom verplanten. Zorg daarnaast voor een goede afwatering. Dit kun je regelen door de juiste grond te gebruiken (klei- of zandgrond). Lees daarover mee op de pagina over de Olijfboom planten.

De Olijfboom heeft gele blaadjes door een tekort aan voedingsstoffen

Olijfbomen kunnen vrij snel groeien. Deze groei kost energie. Als de boom onvoldoende voedingsstoffen tot haar beschikking heeft kan dit leiden tot gele bladeren. De groei, en dus behoefte aan voedingsstoffen, speelt voornamelijk in het voorjaar en het begin van het najaar. Geef tijdens deze periode regelmatig voeding. Verder lezen over een Olijfboom voeden.

De Olijfboom wordt geel door beestjes

Tot slot kunnen beestjes de oorzaak zijn van de gele blaadjes aan de Olijfboom. Olijfbomen zijn niet erg gevoelig voor beestjes. Het zijn voornamelijk de jonge boompjes die soms ten prooi vallen aan bijvoorbeeld wolluis of bladluis. Deze luizen zuigen het sap uit de blaadjes, wat ze geel maakt. Inspecteer van dichtbij de Olijfboom om vast te stellen of dit het probleem is. Zeker bladluizen vallen niet snel op. Zoek op plekken waar nieuwe groei ontstaat. Hier stuurt de Olijfboom veel sap naar toe en zitten de luizen het liefste. Zie je luizen zitten? Dan zijn zij de oorzaak van de gele blaadjes.

Inhoudsopgave: