Bladverlies Olijfboom: oorzaken en oplossingen

Bladverlies Olijfboom

Een Olijfboom met bladverlies hoeft niet altijd een probleem te zijn. Als jouw Olijfboom af en toe een blaadje laat vallen is dat volledig normaal. Oude bladeren vallen van de boom af, wat ruimte geeft voor nieuwe bladeren.

Verliest jouw Olijfboom veel blad? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Op deze pagina lees je een aantal veel voorkomende oorzaken en de bijbehorende oplossing. De onderdelen staan gesorteerd: de bovenste komt het vaakst voor, de onderste het minst vaak. Begin dus bovenaan en bepaal voor iedere situatie of dit de oorzaak van het bladverlies kan zijn.

Bladverlies Olijfboom

Olijfboom verliest blad door droogte

Droogte is verreweg de meest voorkomende oorzaak van bladverlies bij Olijfbomen. De algemene gedachte is dat Olijfbomen van droogte houden, maar dat is niet zo. Staat jouw Olijfboom regelmatig in uitgedroogde grond, dan kan dit een oorzaak van het bladverlies zijn. Zeker de kluit van een Olijfboom in pot droogt snel uit. Olijfbomen moeten vaak water krijgen. Dit wordt nog eens extra belangrijk in de groeiperiode of als het warm en droog is.

Ga voor jezelf na of dit de oorzaak kan zijn van het bladverlies. Een extra signaal, naast het bladverlies, zijn krullende blaadjes. Nadat het probleem is opgelost kun je de Olijfboom snoeien om hem weer mooi te krijgen.

Olijfboom verliest blad door wortelrot

Wortelrot ontstaat als wortels voor langere tijd in natte grond staan. Voor sommige planten is dat geen probleem, maar bij de verzorging van een Olijfboom moet dat absoluut worden voorkomen. Wortelrot komt voornamelijk voor bij exemplaren in pot, maar ook een Olijfboom in de volle grond kan hier het slachtoffer van worden.

Hoe weet je nu of wortelrot de oorzaak is van het bladverlies? Ga voor jezelf na of je de boom veel en vaak water geeft, of dat het veel heeft geregend de laatste zijn, en of het water goed kan weglopen. Zitten er gaten in de bodem van de pot? Gebruik je een grond die geschikt is voor Olijfbomen? Als het een aantal dagen droog is geweest, en de aarde is nog steeds erg nat, dan weet je dat er geen goede afwatering is. Ook kun je op de pagina over Olijfboom planten lezen hoe je zorgt voor een goede afwatering.

Olijfboom verliest blad door verandering in licht

Een verandering in de hoeveelheid licht kan een oorzaak zijn van het bladverlies. De Olijfboom verliest dan voornamelijk groene bladeren. De Olijfboom groeit in warme gebieden is een zonaanbidder. Als de boom meer zon krijgt is dat altijd goed. Juist een afname van de hoeveelheid zonlicht kan zorgen voor bladverlies. Heb je de Olijfboom verplaatst naar een meer schaduwrijke plek? Of staat er recent een object voor wat de zon blokkeert? Dan is dat de oorzaak van het bladverlies.

Olijfboom verliest blad door tekort aan voedingsstoffen

Een tekort aan voedingsstoffen kan een oorzaak zijn van bladverlies. Zeker in het voorjaar en de zomer ontstaat er veel nieuwe groei aan de Olijfboom. Daar zijn voedingsstoffen voor nodig. Wanneer heb je de Olijfboom voor het laatst voeding gegeven? Als dit langer dan enkele weken geleden is, dan is dat waarschijnlijk de oorzaak van het bladverlies. Gelukkig is dit snel op te lossen door te beginnen met de Olijfboom voeden.

Olijfboom verliest blad door verandering in temperatuur

Een verandering in temperatuur vind het hele jaar door plaats, dat is geen probleem. Bladverlies kan ontstaan door een plotselinge verandering in temperatuur. Soms verliest de Olijfboom dan zelfs al zijn bladeren. Heb je de Olijfboom wellicht op een andere plek gezet met andere temperaturen?

olijfboom verliest blad zomer

Als de temperatuur daar hoger is, dan is het een kwestie van geduld en de Olijfboom zal herstellen. Is de temperatuur daar lager? Dan is het een goed idee de Olijfboom terug te zetten op de oude plek. Ook kunnen snelle temperatuurschommelingen ontstaan door vorst. Daarom is het zaak de Olijfboom goed de winter door te helpen.

Inhoudsopgave: