Olijfboom in pot

olijfboom in pot

Wil je een Olijfboom in pot zetten, lees dan hieronder eerst de aanpak en tips. Een Olijfboom in pot kan prima, maar er zijn wat zaken om rekening mee te houden. Denk aan de keuze voor grond, standplaats en de hoeveelheid water en voeding.

Al deze informatie en tips gaan over een Olijfboom in pot buiten. Je kunt op onze site ook lezen over de Olijfboom binnen verzorgen.

olijfboom in pot
Een Olijfboom kan prima in een pot staan

Olijfboom in pot verzorgen

Olijfboom in pot planten

De eerste stap is de Olijfboom in een pot te planten. Het type pot is volledig naar keuze. Je kunt bijvoorbeeld een plantenbak of een terracotta pot gebruiken. Veel belangrijker is dat er gaten in de bodem van de pot zitten. Een Olijfboom haat het om lang in natte grond te staan. Doordat er gaten in de bodem van de pot zitten kan overtollig water weglopen. Zou je dit niet hebben, dan blijft de Olijfboom in de pot in de drassige grond staan. Hier gaat de boom aan dood.

Zet de Olijfboom in de pot en vul de randen aan met verse potgrond. Druk de potgrond zachtjes aan. Je kunt naar wens nog een laag mulch op de bovenkant van de grond uitstrooien.

Welke grond gebruiken voor de Olijfboom in pot?

Je kunt kiezen voor een kleigrond of een zanderige grond. Deze kun je zelf samenstellen, maar er zijn ook speciale soorten potgrond op de markt voor Mediterrane planten. Het voordeel van deze grond is dat het goed vocht afvoert. Nogmaals: de Olijfboom houdt niet van natte voeten. In de volle grond is de kans hierop klein, maar een Olijfboom in pot overkomt dit veel sneller.

olijfboom in pot verzorgen
Bij de verzorging is de juiste standplaats belangrijk

De juiste standplaats

Olijfboom soorten komen van oorsprong uit warme gebieden. Alhoewel ze hier ook goed groeien, is er wel wat aandacht nodig bij het kiezen van de juiste standplaats. Zet jouw Olijfboom in pot op een standplaats met zo veel mogelijk zonuren. Veel zonuren zijn nodig voor een goede groei en uiteindelijk bloei. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een standplaats uit de wind. Mocht je er na een tijdje achter komen dat het toch niet de juiste plek was, dan kun je de Olijfboom altijd nog verplaatsen.

Olijfboom in pot water geven

Hoeveel water heeft een Olijfboom in pot nodig? Omdat deze bomen van oorsprong in warme gebieden groeien is de gedachte soms dat ze weinig water nodig hebben. Het tegendeel is waar. De Olijfbomen in warme gebieden hebben wortels die diep de grond in groeien, daar is water te vinden. Een Olijfboom in pot is echter volledig afhankelijk het water wat in de pot aanwezig is. Zeker tijdens een warme dag kan dat water al binnen één dag op zijn.

Geef jouw Olijfboom in pot dus regelmatig water. Zeker tijdens warme en droge periodes. Zoals hierboven al staat houdt een Olijfboom niet van drassige grond. Vaak water geven is een goed idee, maar geef nog geen water als de grond nog nat is. Je kunt hier meer over lezen op de pagina over de Olijfboom water geven. Te veel water in de pot van jouw Olijfboom zorgt voor gele blaadjes.

olijfboom in pot planten

Voeding voor jouw Olijfboom in pot

Hetzelfde principe als hierboven geldt ook voor de voeding: de Olijfboom is volledig afhankelijk van de voeding die in de pot te vinden is. Hij kan niet verder met de wortels om meer voeding te zoeken. Geef dus naar behoefte meststof om optimale groei en bloei te ondersteunen.

De behoefte van voeding van de Olijfboom in pot is vrij eenvoudig: enkel in de groeiperiode. Deze groeiperiode is gemakkelijk te herkennen. Zodra de dagen weer langer en warmer worden komt de Olijfboom uit rust en gaat de groeiperiode in. Je ziet dan al snel nieuwe uitlopers ontstaan. Begin in die periode met het geven van voeding. Je stopt met voeding geven als de boom stopt met groeien, meestal is dat in het begin van de herfst. Meer tips staan op de pagina over Olijfbomen voeden.

Gebruik een voeding voor Mediterrane planten. Deze is speciaal samengesteld naar de behoeftes van dit type plant. Heb je ook een Oleander of een Citroenplant staan? Dan kun je deze meststof daar ook voor gebruiken.

Verpotten

Verpotten is nodig als je merkt dat jouw Olijfboom niet meer goed groeit, ondanks de juiste verzorging. Ook kan het zijn dat je merkt dat de Olijfboom in pot snel uitdroogt. De kluit is dan te groot geworden en er is weinig aarde om vocht in op te slaan.

Verpot jouw Olijfboom enkel in het vroege voorjaar. Zo heeft de boom nog de hele lente en zomer de tijd om te herstellen en het wortelgestel verder uit te breiden. Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond.

Olijfboom in pot snoeien

Ook jouw Olijfboom in pot moet worden gesnoeid. De regels daarvoor zijn hetzelfde als bij iedere andere Olijfboom snoeien.

Veel gestelde vragen over de Olijfboom in pot

Wat is beter: een Olijfboom in pot of volle grond?

Een Olijfboom in pot kan, met de juiste verzorging, jarenlang groeien en bloeien. Geen enkel probleem. Weet alleen dat een Olijfboom in pot altijd kwetsbaarder is dan een Olijfboom in de volle grond. In een pot kunnen de wortels immers minder ver reiken en is de plant volledig afhankelijk van wat er in de pot aanwezig is. Ook is een Olijfboom in pot overwinteren eerder een noodzaak dan een Olijfboom in volle grond. Overweeg je de Olijfboom in pot naar de volle grond te verplaatsen? Lees dan het artikel over een Olijfboom planten en daarna over de Olijfboom verzorgen.

Inhoudsopgave: