Olijfboom soorten

olijfboom soorten

Alle soorten Olijfbomen vallen binnen Oleaceae, beter bekend als de Olijffamilie. Olijfbomen hebben als geslacht de naam Olea. Deze naam komt je waarschijnlijk bekend voor: de Olea europaea is verreweg de meest bekende Olijfboom soort. Je ziet hem hieronder op de foto.

Als we het hebben over “de Olijfboom” bedoelen we meestal deze soort. Toch bestaan er nog veel meer soorten, daarover lees je hieronder meer.

olijfboom soorten

Olijfboom soorten

Binnen het geslacht Olea vallen zo’n 40 soorten Olijfbomen. Dit plantengeslacht is wijdverspreid: ze groeien in grote gedeeltes van de wereld. Wat ze met elkaar gemeen hebben: hun voorkeur voor warmte. Al deze soorten groeien dus oorspronkelijk in warme gebieden.

Sommige soorten komen van oorsprong uit Zuid-Europa. Een goed voorbeeld hiervan is de Olea europaea. Deze soort doet het, met een beetje aandacht voor de verzorging, dan ook prima in ons klimaat.

Daarnaast komen er op praktisch alle warme gebieden wel Olijfboom soorten voor (daarom is het in ons klimaat zo belangrijk de Olijfboom te overwinteren). Denk aan de Olea lancea, die van oorsprong groeit op Madagascar. Deze soort kan daar wel 6 meter hoog worden!

Dat is overigens nog niks in vergelijking met de Olea paniculata. Deze Olijfboom soort groeit in Australië waar hij gemakkelijk 15 meter hoog wordt. Deze soort wordt daar voornamelijk gebruikt voor de productie van hardhout. Je ziet een close up foto van deze soort hieronder. Herken je de vergelijking met jouw eigen soort?

olijfboom soorten Olea lancea
Fruit aan de Olea lancea
Foto credits: B.navez, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

Waar ze ook groeien en hoe hoog ze ook worden, alle Olijfboom soorten zijn groenblijvend. De bladeren zijn smal en langwerpig. Alle soorten produceren een steenvrucht. Van sommige soorten is deze eetbaar voor mensen, maar van de meeste soorten niet. Op deze Engelstalige Wikipedia pagina over de Olea staat een lijst met soorten en verdere informatie.

Inhoudsopgave: