Niets is zo vervelend als moeten aanzien hoe je kamerplanten worden aangetast door ongedierte. Voor een van de grootste plantenplagen staan wel de rouwvliegjes garant. Ook al zijn ze slechts een paar millimeter groot, ze kunnen flink huishouden in je planten. De rondvliegende exemplaren doen letterlijk ‘geen vlieg kwaad’. Behalve als ze op je potgrond landen en eitjes gaan leggen. De larven die daaruit komen, verzadigen zich aan de wortels van je planten en vreten ze helemaal stuk.
Een kwaad met vele namen
Ondanks de naam ‘rouwvlieg’ hebben we hier te maken met een mug. Die staat bekend onder vele andere namen:
• Rouwmug
• Varenrouwmug
• Varenrouwvlieg
• Dondervlieg
• Rouwvarenmug
• kleine rouwvlieg
• Grondvlieg
Rouwvliegjes zijn voortdurend op zoek naar een combinatie van vochtige omgeving, warme temperatuur en potgrond. Voldoet je ruimte aan die drie factoren, dan heb je ze dus al uitgenodigd. Staat de thermometer rond de 24 graden? Dan is dat een kick voor rouwvliegjes die zich bij die temperatuur als een dolle blijven voortplanten. Eerst komen daar eitjes van die strategisch dicht bij de plantenwortels zijn gelegd. En met de larven die daaruit kruipen, begint de aantasting van je plant. De larfjes zijn 5 tot 12 mm en zien er glasachtig wit uit. Het zwarte stukje is de kop. En wat ze met z’n allen uitvreten leidt tot grote vraatschade. Vooral je stekjes en pas gezaaide plantjes geven het dan al snel op. Vraatschade verwelkomt ook nog eens schimmels zodat je plant er nog een probleem bij krijgt.
Hoe krijg je rouwvliegjes in huis?
Het kan best zijn dat je jarenlang geen enkele rouwvlieg tegenkomt in of bij je planten. Toch kunnen ze ineens massaal opduiken. Er zijn een paar factoren die ervoor zorgen dat je rouwvliegjes aantrekt:
• Ze komen mee in gekochte pot- of stekgrond
• Ze liften mee op nieuwe kamerplanten
• Ze komen op je planten af omdat je teveel water geeft
• Ze komen af op planten met wortelrot
• Ze reizen mee op terrasplanten die je ’s winters binnen zet
• Ze komen op stekken af die je vochtig houdt om de stekken te laten wortelen
Bestrijden
Rouwvliegjes zijn overigens geen fruitvliegjes. Die komen op fruitresten en rottend afval af. Rouwvliegjes bestrijd je op drie manieren: met huis- tuin- en keukenmiddeltjes, met gif of door biologisch de larven om zeep te helpen. Met koffie zou kunnen helpen bij het bestrijden, lees meer op https://mijnplant.info/rouwvliegjes-bestrijden-koffie/
Recepten van oma
Eertijds deed je kaneel bij gekookt water. Dat ging daarna de potgrond in. Succes was niet altijd verzekerd. Ook een mengsel van koffiedik, thee, tabak of zand werd wel op de potgrond gelegd. Goed idee om de volwassen rouwvliegjes weg te houden maar de larven in de grond bleven hun vernietigende werk alsnog doen. Ook een potje met azijn, afgedekt met folie waarin gaatjes zijn geprikt, had niet het gewenste effect. De volwassen rouwvliegjes ving je zo wel weg van de planten maar de eitjes van die vliegjes bleven natuurlijk uitkomen.
Gif
Beter is het om geen chemische middelen in te zetten om rouwvliegjes te weren. Niet goed voor jou, niet goed voor het milieu en ook schadelijk voor de plant. Er is trouwens ook niet een specifiek chemisch middel in de handen voor rouwvliegjes. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes én chemicaliën zijn dus geen goed idee. Wat dan wel?
Biologische bestrijding
Zet Stenema aaltjes in om de larven weg te krijgen. Die aaltjes doden de larven die in de potgrond zitten en niet de rondvliegende rouwvliegjes zelf. Dat laatste is niet erg want volwassen rouwvliegjes leven maar enkele dagen. En door de larven te doden, ontstaat er niet een nieuwe cyclus van rouwvliegjes. Aaltjes worden met een moeilijk woord ook wel ‘nematoden’ genoemd. Aaltjes parasiteren op insecten en hun larven. Je koopt deze aaltjes in een kleigrond die je gaat oplossen in water en op de potgrond giet. De aaltjes dragen bacteriën bij zich die de larven om zeep helpen. Ondertussen vermenigvuldigen de aaltjes zich in de larven die ontbinden. Daarna gaan de nieuwe aaltjes weer op zoek naar levende larven. Dit hele proces duurt ongeveer een week. Houd gedurende deze tijd wel je potgrond echt vochtig want aaltjes gaan ter ziele in uitgedroogde grond. Behandel wel alle planten samen zodat de rouwvliegjes niet ineens in een andere plant kunnen toeslaan.
Roofmijten
Nog een biologische aanpak gaat via roofmijten. Probeer eerst wel om aaltjes in te zetten. Dat gaat niet altijd en dan komt de roofmijt goed uit. Er zijn namelijk kamerplanten die je niet voortdurend vochtig kunt houden; een must voor de goede werking van aaltjes. Ook voor kamerplanten zonder potgrond (met een eigen substraat) werken aaltjes niet want die bewegen enkel in potgrond.