Graslelie stekken

De Graslelie stekken is zeer geschikt voor de beginnende planten liefhebbers. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je deze plant niet meer mag stekken als je al veel ervaring hebt! Voor veel mensen zal dit de eerste plant zijn die ze gaan stekken.

Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste is de Graslelie een ontzettend sterke plant. Veel mensen hebben hem in huis. Daarbij maakt deze plant heel snel, heel veel stekjes. Tot slot: het stekken lukt eigenlijk altijd. Op deze pagina vind je hoe.

Er zijn meerdere soorten Chlorophytum. De methode die op deze pagina wordt beschreven werkt voor al deze soorten, waaronder de Chlorophytum Bonnie. Wanneer je uitlopers hebt kun je aan de slag. Deze uitlopers worden door sommigen ook wel luchtwortels genoemd.

Graslelie stekken: de voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook zeker als we het hebben over Chlorophytum (Graslelie) stekken. Het beste is om een moment te kiezen in de lente of het begin van de zomer. Dan zit de plant in de groeifase.

Zorg er daarbij ook voor dat je schaar goed scherp is. Een botte schaar kan de plant beschadigen. Ook is het slim om de schaar goed schoon te maken. Dit verkleint de kans op infecties.

Graslelie stekken: stap 1

Alles voorbereid? Mooi! Dan nu het leuke gedeelte: het uitzoeken van de Graslelie stekken. Als jouw Graslelie volwassen is gooit de plant een soort van lianen uit. Daaraan komen dan de stekjes. Je herkent ze meteen.

Kies een paar mooie uit die je wilt gaan vermeerderen. Te klein is niet goed, dan zit er nog te weinig energie in het stekje. De Graslelie hieronder op de foto heeft een stekje dat groot genoeg is.

De moederplant blijft deze stekjes uitgooien, ook als je ze niet afknipt. Als je dit lang door laat gaan wordt het een soort hangplant. De plant lijkt dan een beetje op een spin. Vandaar dat de plant in het Engels ook wel de bijnaam “Spiderplant” heeft.

graslelie stekken voorbereiding
Een stekje aan de Graslelie

Stap 2

Nu kunnen de gekozen Chlorophytum stekken afgeknipt worden. Je mag best nog een stukje van het steeltje aan de stek laten zitten. Dit is vaak juist slim. Hoe dichter je afknipt bij de blaadjes, hoe kwetsbaarder het stekje aanvoelt. Een stengeltje van 1 a 2 centimeter is prima.

graslelie stekken stap 2
Graslelie stekje klaar om afgeknipt te worden

Stap 3

De Graslelie stekken kunnen nu op water worden gezet. Kies het liefste een klein glaasje, zoals hieronder op de foto. Het liefste wil je namelijk zo min mogelijk blad in het water. Een klein stukje moet altijd, maar zorg dat alleen de onderkant in het water staat. Als er te veel blad in het water staat kan het gaan rotten.

Daarna is het wachten! Je zult meestal de eerste worteltjes binnen 1 week zien verschijnen.

Chlorophytum stekken
Stekken Graslelie op water

Stap 4

Als de wortels een paar centimeter zijn kun je jouw nieuwe plantje in de aarde gaan zetten. Houdt er rekening mee dat je deze dan wel een periode goed vochtig moet houden (niet drijfnat, maar vochtig). Zo kunnen de jonge worteltjes goed aarden.

Overigens hoef je er niet voor te kiezen om hem in de aarde te zetten. De Graslelie is een soort die het fantastisch doet in water. Soms wordt ie zelfs zo groot in water dat je de Graslelie moet snoeien! Wil je zoiets proberen, lees dan onze pagina over de Graslelie op water.

Graslelie stekken op een alternatieve manier

De manier die hierboven is beschreven werkt altijd. Gegarandeerd. Het is zo’n makkelijke en sterke plant dat de nieuwe stekjes snel wortelen en uitgroeien tot nieuwe planten. Zelfs als het water in jouw glas opdroogt zal het stekje het nog wel een tijdje uithouden

Nadeel is wel dat je soms lang moet wachten tot dat je weer een grote Chlorophytum hebt. Er is een andere manier van stekken waarmee je wel meteen een grote plant hebt. Eigenlijk is stekken het verkeerde woord. We gaan dan namelijk de plant splitsen.

Dit is een ingrijpende handeling. Het is een hele sterke plant, maar kies toch het liefst een moment in de lente. Dan zit de plant in de groeifase en kan dan makkelijker herstellen. Het splitsen van de kluit kan enkel bij zeer sterke kamerplanten. Je kunt op deze manier ook een Sanseveria stekken en een Strelitzia stekken.

Haal de plant uit de pot en scheur de kluit simpelweg in tweeën. Zorg ervoor dat je niet te veel bladeren knakt. Nu kunnen ze beiden in hun eigen pot. Ze kunnen nu wel een beetje extra aandacht gebruiken. Geef ze een goede plens water en wat kamerplantenvoeding. Beide nieuwe planten zullen uitgroeien tot een prachtige Graslelie!

spider plant stekken

Graslelie zaden

Hierboven las je over het vermeerderen van de graslelie via stekjes of het scheuren van de kluit. Er is nog een derde methode om meer van deze leuke planten te krijgen: via de zaden. Je moet dan wel op tijd zijn, namelijk als de bloemstelen zich hebben ontwikkeld. Je vindt daar kleine zaaddoosjes, lichtbruin van kleur. In deze zaaddoosjes zitten kleine zwarte zaadjes.

Deze Graslelie zaden kun je laten ontkiemen tussen twee watjes die je vochtig houdt. Na ontkiemen plant je ze in de aarde en laat je ze uitgroeien tot nieuwe planten!

Inhoudsopgave: