Campanula is een grote plantengroep die meer dan 300 soorten omvat. Ze komen in vele kleuren. Sommigen zijn 1-jarig, anderen zijn vaste planten.
De Campanula is onderhoudsvriendelijk en perfect voor zowel de beginnende als gevorderde tuinier. Deze planten zijn zeer tolerant voor extreem weer en moeilijke omstandigheden, die nog wel eens plaats kunnen vinden in ons Nederlandse klimaat. Vanwege de vele varianten vormen ze een mooie aanvulling op iedere tuin en balkon. Ze zijn prachtig in borders, hangende of staande potten.
De meest gangbare bijnaam van de Campanula is Klokjesbloem. De plant dankt deze bijnaam aan de bloemen. Deze doen denken aan, jawel, klokjes. Soms hangen deze, soms staan ze juist rechtop. Meestal hebben deze bloemen een blauwe of paarse kleur, maar er zijn ook Campanula soorten die witte of roze bloemen produceren.
Campanula bloeitijd
De bloemen zijn natuurlijk de voornaamste reden dat deze planten zo populair zijn. Het is een redelijk makkelijk te verzorgen plant. Zeker ten opzichte van de aandacht die hij vraagt bloeit hij zeer uitbundig.
De precieze bloeitijd hangt af van het weer in de lente en de soort Campanula. Meestal start de plant in de late lente of het van de begin zomer. De bloei is uitbundig en duurt zo’n 8 weken.
Als je geluk hebt kan jouw Klokjesplant zelfs nog een tweede keer bloeien. Dan houdt deze bloei aan tot de eerste vorst. Om dit te stimuleren is het belangrijk om de uitgebloeide bloemetjes van de plant te verwijderen. Deze kun je er zachtjes aftrekken. Als je dit niet doet blijft de plant energie sturen naar de uitgebloeide bloemen, terwijl we juist willen dat er nieuwe komen.
Campanula verzorging
Licht en standplaats
De Klokjesplant houdt van een lichte standplaats waar deze veel zon ziet. Sterker nog, veel zon is essentieel voor de bloei van de plant. Als jouw plant niet genoeg zon krijgt bloeit deze een stuk minder, of misschien wel helemaal niet.
Wel dien je, in sommige gevallen, rekening te houden met de hete middagzon. Zeker als jouw Campanula in een pot staat kan deze erg heet worden op een zomer middag. Het water verdampt vrij snel uit een pot en dan is jouw plant extra gevoelig voor verbranding. Heb je de Campanula in een pot staan? Geef hem dan dus een standplaats waar deze wat schaduw krijgt in de middag.
Klokjesbloem water geven
De Campanula houdt wel van een beetje vochtige grond. Laat de bovenste laag van de aarde uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Af en toe kan het gebeuren, maar de aarde mag niet volledig uitdrogen.
Zeker in een pot is dit soms een probleem. Als het warm is verdampt het water vrij snel. Houdt dit in de zomer dan ook goed in de gaten. Je kunt ook een mulchlaag op de aarde leggen. Hiermee voorkom je uitdroging.
Grond en pot
De Campanula staat het liefste in een grond die goed vocht doorlaat. Dit kun je bereiken door een normale potgrond (of tuinaarde) aan te mengen met een beetje perliet of zand.
Dit is vooral belangrijk voor de planten die je in een pot hebt staan. Daar kan water moeilijker wegstromen dan in de volle grond. Als de Klokjesbloem te lang met zijn wortels in drassige grond staat kunnen deze gaan rotten.
Zorg dan ook altijd voor een drainage gat onderin de pot. De meeste planten potten voor buiten hebben dit al. Anders kun je er eentje in boren. Dit is echt noodzakelijk. Anders overleeft jouw Campaluna het niet als het een paar keer goed heeft geregend. Wil je het helemaal goed doen? Leg dan ook onderin de pot wat hydrokorrels neer.
Voeding
De Klokjesbloem heeft op twee momenten in het jaar voeding nodig: aan het begin van de lente en midden in de zomer. De eerste keer kan de plant de mest goed gebruiken om op te starten. De tweede keer heeft de plant alle aanwezige voeding opgemaakt, maar heeft meer nodig omdat hij makkelijk tot het einde van de herfst kan bloeien. Zeker in een pot is dit het geval. Dan is de plant volledig afhankelijk van de voeding die jij aan de potgrond toevoegt.
Iedere normale tuinplantenvoeding volstaat. Meestal heeft zo’n meststof 5-10-10 als verdeling. Volg altijd goed de instructies op de verpakking. Overvoeding is snel gebeurd, zeker in een pot, en kan grote schade toebrengen aan jouw Campanula.
Snoeien
Snoei is niet per se nodig voor de gezondheid van de plant. Wel kunnen we een vorm van snoei toepassen die de sierwaarde ten goede komt. Als de bloemen zijn uitgebloeid verwijder je deze, met de basis en al. Zo gaat de energie van de plant naar de nieuwe bloemen.
Meerjarige Campanula’s vergaan in de winter, maar komen weer op in het voorjaar. Dan kun je de oude en dode takken wegsnoeien. Zo maak je ruimte voor de nieuwe en blijft jouw plant mooi.
=> Wist je trouwens dat je de afgeknipte stukken Campanula kunt stekken?
Campanula ziektes en plagen
Deze planten zijn vrij makkelijk te verzorgen, maar wel redelijk vatbaar voor ziektes en plagen. Als je regelmatig jouw plant controleert kun je er vroeg bij zijn. Vaak is er dan nog wat aan te doen.
Check iedere week op bladluizen en meeldauw. Bladluizen zijn te herkennen aan omgekrulde bladeren. Ze zitten vaak aan de uiteinden van de takken. Hier gaat het sap van de plant naar toe en dat zuigen ze er uit. Meeldauw is te herkennen aan een witte waas op de blaadjes.
Veelgestelde vragen over de Klokjesplant
Wanneer bloeit de Campanula?
Dat verschilt een beetje per soort, maar meestal begint de bloei aan het einde van de lente. Sommige soorten bloeien voor 2 maanden, sommige soorten hebben in de herfst nog een nabloei. Er zijn ook soorten die aan één stuk door bloeien vanaf de lente tot de eerste vorst.
Voor een optimale bloei verwijder je altijd de uitgebloeide bloemetjes van de plant.
Is de Campanula giftig voor katten of honden?
Er zijn veel bronnen die aangeven dat de Campanula niet giftig zijn voor katten, honden en kinderen. Daarbij is wel goed te vermelden dat deze plant irritatie kan veroorzaken aan de slokdarm van dieren en kinderen. In de bloemen zit namelijk een stofje dat vrijkomt als deze wordt gegeten.
Al hoewel in de minderheid, zijn er ook bronnen die vermelden dat de Klokjesbloem wel giftig is, in ieder geval voor katten. Sowieso is het dus een goed idee om deze plant uit de buurt te houden van een baby of een viervoeter.
Mijn Klokjesplant bloeit niet
Dat is jammer, want de bloei is (hoogstwaarschijnlijk) de reden dat je deze plant hebt aangeschaft. Ten eerste is het belangrijk de kijken naar de soort. Sommige soorten bloeien nu eenmaal iets later.
Klopt het dan nog steeds niet? Dan ligt het waarschijnlijk aan de standplaats. Een Klokjesbloem heeft veel zonlicht nodig om tot bloei te komen. Verplaats de plant naar een betere standplaats of zorg ervoor dat de veroorzaker van de schaduw een ander plekje krijgt.
Samenvatting
Naam | Campanula |
Bijnamen | Klokjesbloem, Klokje, Klokjesplant |
Bloeitijd | Vanaf eind lente |
Standplaats | Zon of halfschaduw |