De Peperomia Caperata is een leuk en kleurrijk kamerplantje dat niet groter wordt dan 20 centimeter. Deze eigenschappen maken dat dit plantje al jaren lang zeer populair is en je ze dus vaak tegenkomt in tuincentra en (web)winkels. Alhoewel veel voorkomend in ons land, de originele afkomst van de Peperomia Caperata is Brazilië.
Er zijn meerdere soorten van de Caperata. Allen hebben ze kleine blaadjes die diepe groeven hebben. Dit geeft het plantje een stoer uiterlijk, ondanks zijn bescheiden afmetingen. Deze kleine blaadjes zijn groen of rood, afhankelijk van de soort.
Alle soorten hebben hoge stelen als bloemen. Daaraan dankt het plantje de bijnaam Rattenstaartje. Meer over de bloemen lees je op deze pagina.
Naast het leuke uiterlijk zijn deze Peperomia’s zo populair omdat ze vrij eenvoudig zijn in de verzorging. Op deze pagina lees je er alles over.
Botanische naam | Peperomia Caperata |
Ook bekend als | Rattenstaartje, Rattenstaartjes plant |
Lichtbehoefte | Veel indirect licht |
Waterbehoefte | Grond tussen gietbeurten een beetje laten opdrogen |
Peperomia Caperata verzorging
Standplaats en licht
De Peperomia Caperata is een rechtopstaand plantje dat meestal niet hoger wordt dan 20 centimeter. Een plekje op tafel is daarom vaak erg leuk. Er zijn trouwens ook hangende Peperomia soorten, bijvoorbeeld de Peperomia Hope.
Houd met de standplaats rekening met de zon. Dit plantje krijgt graag veel licht, daardoor blijven de kleuren mooi. Wat echter niet goed gaat is direct zonlicht. Dit is te heet, zeker achter glas, en kan verbranding van het blad veroorzaken.
Een laatste punt om rekening mee te houden bij de standplaats is tocht. Hier houdt het plantje niet van. Tocht kan veroorzaakt worden door een openstaand raam of een airco, maar ook luchtstromen van een radiator zijn schadelijk.
De beste temperatuur
Zoals hierboven al aangegeven mag deze plant niet naast een open raam, een airco of een kachel staan. Verder is gewone kamertemperatuur prima. Dit geldt trouwens voor alle soorten binnen deze plantenfamilie, zoals ook de Peperomia Watermelon. Makkelijke kamerplantjes dus!
Water geven
Hoeveel water moet jouw Peperomia Caperata? Dat is een kwestie van uitproberen. Het belangrijkste om in je gedachten te houden: de grond mag nooit helemaal uitdrogen, maar ook niet te drassig zijn.
Voel dus even aan de aarde. Is deze vrij droog? Geef dan een klein beetje water. Is deze nog nat? Wacht dan even. Op die manier droogt jouw plantje nooit uit, maar blijft deze ook niet met de wortels in de natte grond staan. Dit laatste kan wortelrot veroorzaken en zorgt ervoor dat de blaadjes afvallen.
Voeding
De beschikbare voeding in de pot is vaak snel op. In de lente en zomer kun je daarom het beste maandelijks wat plantenvoeding geven. In de herfst en winter geef je idealiter geen voeding. Dan zou de groei gestopt moeten zijn. Sommige kamerplanten groeien in de winter net zo hard door als in de zomer. Als je dit ziet, voed dan ook in de winter bij.
Deze voeding is nodig voor groei en het behoud van de mooie kleuren. Wist je trouwens dat er nog andere soorten zijn met rode bladeren? Bijvoorbeeld de Peperomia Verticillata Red Log.
Pot en potgrond
Zorg voor een pot met een gat onderin voor de afwatering. Onderin de pot leg je eerst een laagje hydrokorrels, daar bovenop gaat de aarde. Zo ben je er van verzekerd dat overtollig water altijd uit de pot kan en er geen wortelrot optreedt door te natte grond.
Peperomia Caperata soorten
Peperomia Caperata Rosso
Deze variant wordt kortweg ook wel de Peperomia Rosso genoemd. De Rosso is duidelijk te herkennen aan de langwerpige blaadjes smal uitlopen tot in een punt. De onderkant van deze blaadjes is bijna effen rood. Daarmee is de Peperomia Rosso echt een lust voor het oog! Deze variant heeft ook de kenmerkende lange bloemen waar de bijnaam Rattenstaart Plantje vandaan komt.
Peperomia Caperata Lilian
De Peperomia Caperata Lilian is de meest voorkomende soort. De bladeren zijn hartvormig en hebben die kenmerkende diepe groeven.
Peperomia Caperata Red Luna
De Peperomia Caperata Red Luna is qua bladvorm en afmetingen hetzelfde als de bovenstaande, maar dan dieprood van kleur. Je zou de kleur bijna paars kunnen noemen. Deze soort wordt overigens vaak door elkaar gehaald met de Peperomia Caperata Schumi Red.
Veel gestelde vragen en problemen
Is de Peperomia Caperata giftig?
Goed nieuws: deze plant is niet giftig voor katten en honden. Dat is de conclusie uit onderzoek van de ASPCA. Dat betekent dat je deze leuke kamerplantjes gewoon op tafel kunt laten staan als je katten, honden of andere huisdieren hebt rondlopen. Gelukkig maar!
Kan de Peperomia Caperata bloeien?
Jazeker. Deze plant dankt zelfs haar bijnaam aan de vorm van de bloemen: Rattenstaartje. Hieronder op de foto zie je deze bloemen goed. De bijnaam komt omdat de bloemen zo ver boven de plant uitsteken op lange smalle “staartjes” die schuin wegdraaien. De bloemen zijn wit met een beetje een groene gloed en zijn bedekt met stuifmeel.
Wees overigens niet ongerust als je nooit bloemen op jouw Peperomia Caperata ziet. Zelfs als je de verzorging goed doet, hoeft ze nog niet tot bloei te komen. Als de plant mooie nieuwe bladeren aanmaakt, dan zit je goed. Als jouw plantje wel bloeit kun je de uitgebloeide stengels verwijderen. Zo gaat de energie terug naar de nieuwe groei.
Kun je deze plant stekken?
Dit is het leuke van deze plantengroep: je kunt ze makkelijk stekken. Hiervoor kun je twee methodes gebruiken: bladstekken of stengelstekken. Voor beide methodes hebben we een uitgebreid stappenplan op andere pagina’s. Kijk voor stengelsteken op de pagina over Peperomia Rotundifolia stekken. Kijk voor bladstekken op de pagina over Peperomia Watermelon stekken.
Kan de Peperomia Caperata naar buiten?
In de zomermaanden zou je deze planten buiten kunnen zetten. Kies dan een plekje uit de wind en uit de zon. Zodra de dagen weer wat koeler beginnen te worden moeten ze terug naar binnen.