Sansevieria Laurentii

Sansevieria Laurentii

De Sansevieria Laurentii is één van de meest populaire Sanseveria’s. Het is een leuke, rechtopstaande plant met gele strepen over de volledige lengte van de bladeren. Naast dit leuke uiterlijk is het ook nog eens één van de sterkste planten die je kunt vinden. De plant is gemakkelijk in het onderhoud, maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten. Die dingen lees je op deze pagina.

Met deze minimale verzorging heeft de Sansevieria Laurentii toch een zeer lange levensduur. Bij goede verzorging gaat deze plant veel langer mee dan de gemiddelde kamerplant. En doe je alles goed? Dan kunnen ze tot wel anderhalve meter hoog groeien!

De botanische naam van de Sansevieria Laurentii is trouwens officieel Dracaena Trifasciata Laurentii. Omdat veruit de meeste mensen nog de naam Sansevieria Laurentii gebruiken, doen wij dat hier ook.

Botanische naamDracaena Trifasciata Laurentii
Ook bekend alsSansevieria Laurentii, Sansevieria Trifasciata Laurentii
StandplaatsZonnig of halfschaduw
WaterbehoefteWeinig
Sansevieria Laurentii
Sansevieria Laurentii

Sansevieria Laurentii verzorging

Lichtbehoefte

We zeiden het al: de Sansevieria Laurentii is makkelijk. Het maakt de plant dan ook weinig uit of hij veel, of juist weinig licht krijgt. Het is wel goed om te weten dat de hoeveelheid licht invloed heeft op de kleur. Zet je de Sanseveria wat lichter? Dan worden de kleuren ook lichter. Op een meer donkere plek worden de kleuren ook wat donkerder. Hier zit ook een grens aan. Te donker zorgt ervoor dat de kleuren vervagen. Hoe sterk de plant ook is, iedere plant heeft licht nodig om te kunnen groeien. Deze soort heeft gele gedeeltes op de bladeren die licht nodig hebben. Er zijn ook soorten die juist bijna volledig effen zijn, zoals de Sansevieria Moonshine.

Water geven

Zorg er altijd voor dat je de waterbehoefte van de plant beoordeeld voordat je water geeft. Voordat je de Sansevieria Laurentii water geeft moet je eerst zeker weten dat de aarde echt al droog is. Deze planten houden ervan om tussen de gietbeurten volledig uit te drogen.

De meest gemaakte fout is een overschot aan water geven. Zelfs als de plant op een zeer lichte plek staat heeft hij nog steeds vaak maar eens in de twee weken water nodig. Tijdens de winter, of als de plant wat donkerder staat, kan het zelfs zijn dat één keer per maand genoeg is.

Zorg er dus voor dat de grond tussen de gietbeurten volledig opdroogt. Deze planten zijn zeer gevoelig voor wortelrot, dus het is belangrijk om geen water te geven als je voelt dat de grond nog vochtig is.

Sansevieria Laurentii verzorging

Drainage

Het is dus belangrijk dat de Sansevieria Laurentii niet te lang in de natte grond blijft staan. Om dit proces te verbeteren moet je zorgen voor een goede drainage. Het belangrijkste onderdeel daarvan zijn gaten in de bodem van de pot. Zo kan water uit de pot en hebben de wortels hier geen last van.

Een andere oplossing is de plant in een plastic binnenpot te plaatsen. Deze plastic pot heeft al gaten en zet je dan in de sierpot. Bij het watergeven haal je de binnenpot eruit en wacht je totdat al het water is weggelopen. Daarna zet je de binnenpot weer terug in de sierpot.

Sansevieria Laurentii verpotten

De Sansevieria Trifasciata Laurentii groeit niet heel snel. Verpotten kun je het beste om de twee a drie jaar doen. Zoals hierboven gezegd kun je het beste een pot gebruiken met gaten in de bodem. Kies altijd een pot die iets ruimer is dan de vorige, maar niet te veel. Ongeveer 10 tot 20 procent ruimer is prima.

Potgrond

In principe kan jouw Sansevieria Laurentii het prima doen in een normale potgrond. Als je de verzorging goed wilt aanpakken kun je beter kiezen voor een potgrond voor cactussen of vetplanten. Het voordeel van dit type grond is dat het beter water doorlaat. Normale potgrond houdt wat meer vocht vast wat tot problemen kan leiden bij jouw Sansevieria Laurentii.

sansevieria trifasciata laurentii
De Sansevieria Laurentii het officieel eigenlijk Dracaena Trifasciata Laurentii

Sproeien

Veel kamerplanten komen uit de tropen en hebben daarom een hoge luchtvochtigheid nodig. De Sansevieria Laurentii komt daarentegen uit een woestijngebied. Droge lucht is voor deze plant dus geen probleem. Je hoeft de plant dus niet te sproeien om de luchtvochtigheid te verhogen.

Overigens is het wel aan te raden om dit te doen. De brede bladeren kunnen na verloop van tijd flink stoffig worden. Door te besproeien krijgt stof minder kans om te blijven liggen. Je kunt er ook voor kiezen om de bladeren af en toe met een vochtig doekje af te nemen.

Voeding

Gezien dit langzame groeiers zijn is er een ook lage behoefte aan voeding. Je kunt maandelijks vloeibare plantenvoeding aan de grond toevoegen.

Snoeien

De verschillende soorten Sanseveria kun je niet snoeien. Een blad stopt dan met groeien. Wil je de plant kleiner hebben? Snij dan het langste blad bij de basis weg. Dit proces herhaal je totdat de plant de gewenste afmetingen heeft.

Tip: ontsmet van te voren het mes. Zo voorkom je de overdracht van ziektes op de plant.

Sansevieria Laurentii bloem

Als je de verzorging van deze plant goed aanpakt heb je kans op bloei. De bloem van de Sansevieria Laurentii zie je hieronder op de foto. Deze bloem groeit op een stengel die vaak boven de plant uitkomt.

Soms lees je het advies om de bloem te verwijderen om de plant energie te laten besparen. Anderen zeggen weer dat de energie al is gebruikt om de bloem te produceren, dus dat weghalen niet veel zin meer heeft. Hoe dan ook, als de bloem bijna is uitgebloeid kun je hem sowieso weghalen.

de bloem van de Sansevieria Laurentii

Sansevieria Laurentii stekken

Jouw Sansevieria Laurentii stekken kan op meerdere manieren. De meest gebruikte methode is door een blad in delen te snijden en deze delen in water te zetten. Je zou het niet verachten, maar de doorgesneden bladdelen wortelen en kunnen daarna weer uitgroeien tot volledige planten! Het nadeel van deze methode: de kleuren verdwijnen.

Om die reden adviseren wij altijd om de Sansevieria Laurentii stekken te nemen door het scheuren van de kluit. Hoe je dat doet? Lees verder: Vrouwentong stekken: een stappenplan.

Sansevieria Laurentii stekken
De mooie tekening op het blad verdwijnt als je gaat stekken door het blad te snijden

Veel gestelde vragen en problemen

Kan de Sansevieria Laurentii in de badkamer staan?

In principe kan het. Meestal heeft een badkamer weinig daglicht en deze plant kan daar prima tegen. De luchtvochtigheid in een badkamer is daarentegen juist wel weer hoog. Dit is iets wat deze plant niet heel erg kan waarderen.

Is de Sansevieria Laurentii gevoelig voor beestjes?

Het voordeel van deze planten is dat ze niet gevoelig zijn voor beestjes. Als je toch iets op de bladeren aantreft kom je daar gelukkig makkelijk weer vanaf. De gladde en stevige bladeren kun je rustig afnemen met een vochtige doek. Zo haal je alle beestjes gemakkelijk weg.

De Sansevieria Laurentii heeft bruine bladeren

Bruine vlekken op de bladeren of bruine punten zijn een veelvoorkomend probleem. Het lastige hiervan is dat het door veel verschillende dingen kan worden veroorzaakt. De meest voorkomende reden is een tekort aan water. Zeker, deze plant heeft weinig water nodig, maar het kan ook gebeuren je te weinig geeft. Naast bruine vlekken op de bladeren zie je dan dat deze ook gerimpeld zijn.

Andere oorzaken kunnen zijn: een tekort aan licht of een overschot aan voeding. Op deze pagina lees je hoe je deze twee dingen goed aanpakt.

Inhoudsopgave: