Sansevieria Moonshine

Sansevieria Moonshine

De Sansevieria Moonshine heeft rechtopstaande bladeren die mooi stevig aanvoelen. Waar de meeste soorten een patroon op het blad hebben, zijn de bladeren van de Sanseveria Moonshine juist bijna helemaal egaal. Naarmate de bladeren groeien en ouder worden, kunnen er vage strepen op verschijnen. Dit geeft de plant een stoer en solide uiterlijk.

Wat deze plant helemaal uniek maakt is de kleur. Het blad is lichtgroen met een grijze tint. Als het licht goed valt lijkt de plant wel volledig zilvergrijs te zijn. Op basis van deze unieke kleur heeft de plant dan ook zijn naam gekregen: Sansevieria Moonshine. Ook al noemen sommigen hem ook wel Sansevieria Moonlight.

De plant kan zo’n 60 centimeter hoog worden. Voor deze plantenfamilie is dat gemiddeld. Er zijn kleinere, maar ook zeker grotere soorten. Op deze pagina lees je alles over het onderhoud en veel voorkomende problemen.

Sansevieria Moonshine

Sansevieria Moonshine verzorging

Standplaats en licht

Het is waar wat je misschien al wist van de Sanseveria: hij groeit op praktisch iedere plek. Het maakt dus niet veel uit of je hem nu een plekje geeft in de volle zon of juist meer in de schaduw. Jouw plant zal het prima doen.

Er zit echter wel een grens aan. Te donker is niet goed voor de Sansevieria Moonshine. De plant zal dan minder snel groeien. Ook ga je merken dat de mooie kleuren kunnen vervagen. En dat zou jammer zijn omdat je deze plant waarschijnlijk juist hebt vanwege de kleuren!

Alhoewel de meeste soorten in deze familie donker zijn, is de Sansevieria Moonshine geen uitzondering. Een soort met bijna volledig witte bladeren bestaat ook: de Sansevieria Metallica.

Temperatuur

Ook op gebied van temperatuur is de Sansevieria Moonshine een makkelijke kamerplant. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het niet te koud wordt. Een constante lage temperatuur van een airco of een open raam zal niet worden gewaardeerd.

In tegenstelling tot andere populaire kamerplanten kan deze plant juist prima tegen een hoge temperatuur. Een hoge temperatuur gaat in onze woningen vaak gepaard met een lage luchtvochtigheid. Ook dat is voor deze plant geen probleem. Van origine groeit hij namelijk in de woestijn. Zijn natuurlijke habitat is dus heet en droog.

Sansevieria Moonshine water geven

Het water geven kan een lastig onderdeel zijn in de verzorging. Over het algemeen ben je namelijk snel geneigd om te veel te geven. Bij kamerplanten is dat vaak problematisch, maar bij de Sansevieria Moonshine kan dat echt het einde betekenen. De wortels zijn niet ingesteld op een langere periode van vocht. Wacht dus echt totdat de grond helemaal droog is en geef dan pas water.

De bladeren zijn breed en lang, dat zie je ook bij bijvoorbeeld de Sansevieria Zeylanica of de populaire Sansevieria Laurentii. In die bladeren kunnen deze planten vocht opslaan. Als de grond droog is hebben ze dus nog reserves.

Sansevieria Moonshine verzorging

Zorg voor afwatering

Minstens net zo belangrijk als niet te veel water geven: zorgen voor een goede afwatering. Als je water geeft zakt er altijd een gedeelte naar de bodem. Het kan zijn dat de onderkant van de aarde nog nat is, maar je vanaf de bovenkant toch lijkt te zien dat het droog is. Je geeft dan water, terwijl de wortels nog nat staan. Naarmate je dit vaker doet gaat dit problemen opleveren. De bladeren van de Sansevieria Moonshine worden zacht en gaan hangen. Na verloop van tijd gaat de plant zelfs dood.

Om dit te voorkomen moet je zorgen voor een goede afwatering. Boor gaten in de bodem van de pot en gebruik een goed drainerende potgrond (zie hieronder).

Grond

Bij het kiezen van een potgrond is het belangrijk om de natuurlijke habitat zo goed mogelijk na te bootsen. Gezien deze planten van oorsprong in de woestijn groeien, kun je het beste kiezen voor een zanderige grond. Potgrond voor cactussen of vetplanten is ideaal. Een extra voordeel aan deze grond is dat het goed water doorlaat. Zo verklein je het risico van vocht rondom de wortels.

Wanneer verpotten

Jouw Sansevieria Moonshine hoef je pas te verpotten als je de wortels uit het drainage gat ziet komen. Wees niet verrast als dit pas na enkele jaren het geval is. Deze planten groeien niet snel. De groeisnelheid wordt nog verder vertraagd als je hem bijvoorbeeld op een schaduwrijke plek hebt staan.

Kies een pot die niet heel veel groter is dan de vorige. Deze plant staat liever iets te krap dan te ruim. Verpotten is overigens meteen een mooie gelegenheid om verse aarde toe te voegen.

Plantenvoeding

Zoals hierboven gezegd groeit deze plant niet snel. Er is dan ook niet veel behoefte aan voeding. Geef maandelijks een beetje plantenvoeding. Het beste kun je voeding voor cactussen of vetplanten gebruiken. Deze soort is helemaal toegespitst op de behoefte van dit type plant.

Plantenvoeding is naast groei ook belangrijk voor de mooie kleur. Jouw Sanseveria Moonshine behoudt door voeding de prachtige grijsgroene kleur. Overigens hebben de meeste Sanseveria soorten, zoals de Sansevieria Cylindrica, juist een patroontje.

Nieuwe scheut bij de Sanseveria Moonshine
Nieuwe scheut bij de Sanseveria Moonshine

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je deze plant stekken?

Zeker, op meerdere manieren zelfs. Voor een stappenplan met foto’s kijk je op onze pagina over Sanseveria stekken.

Is de Sansevieria Moonshine giftig?

Helaas staat deze plant bekend als licht giftig voor katten, honden en andere (huis)dieren. Een dier moet wel echt van de plant hebben gegeten om de symptomen waar te nemen. Een symptoom bijvoorbeeld braken. Als je dit ziet moet je direct contact opnemen met jouw dierenarts.

De Sansevieria Moonshine wordt te groot

Deze planten worden meestal niet hoger dan 60 centimeter. Natuurlijk kan het zijn dat je hem te groot vindt. Wees je er van bewust dat je de Sansevieria Moonshine niet op de normale manier kunt snoeien. Als je een blad afknipt groeit deze niet meer aan.

Deze plant kun je enkel kleiner maken door de langste bladeren te verwijderen. Die kun je zo dicht mogelijk bij de grond afsnijden. Een andere mogelijkheid is om de plant uit de pot te halen en de grote bladeren af te splitsen.

Samenvatting

Botanische naamSansevieria Moonshine
Ook bekend alsSansevieria Moonlight
StandplaatsZonnig
WaterWeinig

Inhoudsopgave: