Sansevieria Metallica

Sansevieria Metallica

Sansevieria Metallica is een plant die je in ons land niet zo vaak tegenkomt. Dat is jammer, want het is juist zo’n mooie Sansevieria! De Sansevieria Metallica heeft rechtopstaande bladeren die wel een meter hoog kunnen worden.

Het is niet de hoogte, maar de kleur van het blad die deze plant uniek maakt. Over de gehele lengte van het blad lopen namelijk witte strepen. Om die reden wordt de plant ook wel Witte Vrouwentong genoemd.

Meer informatie over hoe je de Sansevieria Metallica mooi houdt lees je op deze pagina.

Sansevieria Metallica

Sansevieria Metallica verzorging

Standplaats en licht

Wellicht wist je dit al: alle Sanseveria soorten zijn ijzersterk en kunnen veel hebben. Het maakt ze dan ook niet veel uit of je ze in de zon of in de schaduw zet. Overleven doen ze alleen niet op een pikdonkere plek; iedere plant heeft natuurlijk wel iets van licht nodig.

De plant laten overleven en hem mooi houden zijn trouwens wel twee verschillende dingen. Wil je de kleuren van jouw Sansevieria Metallica mooi houden? Zorg er dan voor dat de plant lekker veel daglicht krijgt. Alle lichtkleurige Sanseveria’s, zoals ook de Sanseveria Moonshine, behouden hun mooie kleuren door de juiste hoeveelheid licht.

Direct zonlicht is ook goed, maar het liefst enkel in de ochtend. Teveel direct zonlicht in de middag kan er juist voor zorgen dat de kleuren vervagen.

Water geven

Geef pas water als de grond volledig is uitgedroogd. Dit is het belangrijkste verzorgingsadvies voor de Sansevieria Metallica. Een langere periode van natte grond zorgt voor problemen met de wortels. Meer daarover lees je hieronder.

Zorg voor goede afwatering

Een goede afwatering is noodzakelijk omdat de wortels anders te lang in natte grond blijven staan. In de natuurlijke habitat groeit de Sansevieria Metallica in zanderige grond in droge gebieden. Om deze situatie zo goed mogelijk na te bootsen kun je het volgende doen:

  1. Gebruik potgrond die ook wordt gebruikt voor vetplanten. Deze heeft een meer zanderige structuur en laat goed vocht door.
  2. Leg een laag hydrokorrels op de bodem van de pot.
  3. Zorg voor gaten in de bodem van de pot.
  4. Water geven doe je totdat het water uit de gaten stroomt. Laat hem daarna goed uitlekken en geef pas weer water als de grond volledig is opgedroogd.
Sansevieria Metallica in de natuurlijke habitat
In de natuurlijke habitat groeit de Sansevieria Metallica in zeer droge grond.
“File:Sansevieria metallica 2.jpg” by Mokkie is licensed under CC BY-SA 3.0

Hoe Sansevieria Metallica snoeien

De bladeren van de Sansevieria Metallica hebben een hoge sierwaarde. Het vervelende is: als je deze snoeit groeien ze niet meer aan. Er blijft een bruine rafelrand over. Net zoals bijvoorbeeld de Sansevieria Laurentii wordt ook deze soort vrij hoog. Het kan dus zijn dat je hem wilt snoeien. Hoe doe je dat dan?

De enige manier is om de hoogste bladeren volledig te verwijderen. Dit kun je doen door het blad bij de basis weg te snijden. Een andere manier is om de kluit uit de pot te halen en het blad met wortels en al van de plant af te splitsen.

De behoefte aan voeding

Deze plant groeit op zijn eigen tempo: langzaam. Het is een plant die jaren meegaat, maar er ook jaren over doet om de uiteindelijk hoogte te bereiken. Er is dan ook weinig behoefte aan voeding. Geef enkel in de lente en zomer maandelijks een beetje. Het liefste kies je voor een voeding die is samengesteld voor vetplanten en cactussen. Als je normale plantenvoeding wilt gebruiken, verdun die dan iets meer dan op de verpakking staat.

Sansevieria Metallica

Veel gestelde vragen en problemen

Wanneer moet ik de Sansevieria Metallica verpotten?

Ons advies: om de 2 a 3 jaar. Ga pas verpotten als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. De reden is dat de Sansevieria Metallica graag in een krappe pot staat. Om die reden is de nieuwe pot het liefst dan ook maar 10 tot 20 procent groter dan de vorige.

Verpotten doe je het liefste in de lente. Dan is de plant op zijn sterkst en heeft de verhuizing de grootste kans van slagen. Verpotten is tevens meteen een mooi moment om wat verse potgrond toe te voegen.

Is deze plant giftig voor katten?

Ja: deze plant is giftig voor katten, maar ook voor andere dieren en mensen. Haal dus liever geen Sansevieria Metallica in huis of plaats hem ver uit de buurt van grijpgrage handjes.

Hoe moet je de Sansevieria Metallica stekken?

Je kunt deze plant op 3 manieren stekken. Je leest er alles over op onze pagina over Sanseveria stekken.

Samenvatting

Botanische naamDracaena Trifasciata “Metallica”.
Ook bekend alsWitte Vrouwentong, Sansevieria Trifasciata “Metallica”, Sanseveria Metallica
StandplaatsZonnig of schaduwrijk
WaterWeinig

Inhoudsopgave: